23/6/09

Τα ΟΠΑΑΧ επανέρχονται με έξι δράσεις για την περίοδο 2007-2013

Σ. ΠΑΠΟΥΤΣΟΓΛΟΥ: «ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ “LEADER”»

Με την πρώτη υπογραφή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανοίγει ουσιαστικά η αυλαία για τα νέα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ).

Σύμφωνα με το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που περιμένει πλέον υπογραφή από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, τα νέα ιδιωτικά ΟΠΑΑΧ θα περιλαμβάνουν έξι δράσεις εκ των οποίων οι τρεις αφορούν άμεσα σε αγρότες που θέλουν να διαφοροποιήσουν το προϊόν και το είδος της απασχόλησής τους, με έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο. Οι υπόλοιπες δράσεις έχουν να κάνουν με πιο συλλογικές ενέργειες, όπως είναι η ανάπλαση χωριών, η σύνδεση της πολιτιστικής ταυτότητας ενός τόπου με τα αγροτικά του προϊόντα –μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων– και η διατήρηση και η αποκατάσταση παραδοσιακών κτιρίων και στοιχείων, που έχουν σχέση με την αγροτική δραστηριότητα.

Τα νέα ΟΠΑΑΧ αντιστοιχούν στον τρίτο άξονα του προγράμματος αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 με τίτλο «Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας». Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνυπογραφής της ΚΥΑ και δημοσιευθεί, θα μάθουμε και τους ενδιάμεσους φορείς υλοποίησης των δράσεων. Δημοσιογραφικές πηγές δεν ήθελαν να αποκαλύψουν τις αλλαγές που φέρνει στη διαδικασία προκήρυξης των ΟΠΑΑΧ η συγκεκριμένη ΚΥΑ, διότι ενδεχομένως να υπάρξουν αντιδράσεις. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση κάνουν λόγο για «αδικημένο κρίκο» κατονομάζοντας τις Αναπτυξιακές Εταιρείες, οι οποίες αν και έφεραν σε πέρας με επιτυχία τα ΟΠΑΑΧ που είχαν αναλάβει την περίοδο 200-2006 αξιοποιώντας την εμπειρία από το «Leader», τώρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και προφανώς το υπουργείο Εσωτερικών που μπαίνει «σφήνα» θέλουν να μοιράσουν αλλιώς την πίτα. Επισημαίνουν δε ότι τα προβλήματα με τα ΟΠΑΑΧ που είχε αναλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την προηγούμενη προγραμματική περίοδο είναι γνωστά…

«ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»
Την εκτίμησή του ότι «τα ΟΠΑΑΧ “περπατάνε” καλύτερα και θα ξεκινήσουν πριν από τα “Leader”» εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Στυλιανός Παπουτσόγλου, προσθέτοντας: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πριν λίγες μέρες υπεγράφη η ΚΥΑ που ορίζει τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν οριστεί δεκατρείς υπεύθυνοι –ένας για κάθε διοικητική Περιφέρεια- αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα ακόμη να επικοινωνήσω με τον υπεύθυνο ΑΜ-Θ για να έχω λεπτομέρειες. Αυτό που ενδιαφέρει τώρα, είναι το πότε αναμένεται η προκήρυξη του ΥπΑΑ-Τ με την οποία θα καλούνται πλέον οι δυνητικοί επενδυτές (υποψήφιοι) να καταθέσουν φακέλους υποψηφιότητας με το τι θέλουν να κάνουν. Καθώς και το τι διάστημα θα δοθεί ώστε να ετοιμαστούν οι φάκελοι, αλλά και αν θα γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά Περιφέρεια, ώστε να κατατεθούν οι λεπτομέρειες και να καθοσιρτούν οι χρόνοι για την κατάθεση προτάσεων». Ο Παπουτσόγλου δεν παραλείπει να επισημάνει ότι «διατηρείται το ποσοστό επιδότησης στο 60% και αυξάνεται η επιδότηση στην μεταποίηση από 50% σε 60%» και καταλήγει: «Κάπως έτσι βλέπω να γίνονται τα πράγματα –με ενημερωτικές ημερίδες και καθορισμό των υπολοίπων που προανέφερα- αλλά προς το παρόν δεν έχουμε περισσότερα».
Συνομιλήσαμε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον προϊστάμενο της μονάδας Α΄ του ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτη Καραδήμα, ο οποίος μας πληροφόρησε ότι πλέον η αρμοδιότητα για τα ΟΠΑΑΧ έχει περάσει στον κ. Σβαρνιά. Ο οποίος μας ενημέρωσε ότι «δεν μπορούμε ακόμη να προχωρήσουμε, πριν πάρουμε στα χέρια μας την ΚΥΑ. Θα μας έρθει και θα βγουν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και η προκήρυξη». Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου, αυτό «θα γίνει σε δύο, το πολύ τρεις μήνες».

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
Ο συνολικός προϋπολογισμός των νέων προγραμμάτων ανέρχεται στα 370 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία όμως δεν είναι γνωστό ακόμη τι αντιστοιχεί στα δημόσια ΟΠΑΑΧ που έχουν οριστεί σε διαφορετική ΚΥΑ και μοιράζονται ως εξής στις έξι δράσεις:
311 «Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες». Στο μέτρο περιλαμβάνεται η ενίσχυση επενδύσεων που υλοποιούνται από αγρότες και μέλη του αγροτικού νοικοκυριού, οι οποίες διαφοροποιούν τις δραστηριότητες της γεωργικής εκμετάλλευσής τους, με την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων που δε σχετίζονται με τη γεωργία. Επιλέξιμες είναι επενδύσεις: Ξενώνες και καταλύματα έως 40 κλινών με προϋπολογισμό έως 600.000 ευρώ, χώροι εστίασης και αναψυχής, επισκέψιμα αγροκτήματα, επιχειρήσεις παροχής εναλλακτικών τουριστικών υπηρεσιών, οικοτεχνία, χειροτεχνία, παραγωγή ειδών παραδοσιακής τέχνης, βιοτεχνικές μονάδες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση, βελτίωση των υποδομών των μικρών επιχειρήσεων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Εκτός από τα καταλύματα, ο προϋπολογισμός των έργων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι μέλη του αγροτικού νοικοκυριού και ειδικότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης για στήριξη. Εξαιρούνται οι γεωργικοί εργάτες. Στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν έως 180 δικαιούχοι.
312 «Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων». Το μέτρο προβλέπει την ενίσχυση πολύ μικρών επιχειρήσεων με περίπου ίδιες επιλέξιμες επενδύσεις με το Μέτρο 311.
313 «Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων». Βάσει του μέτρου προβλέπεται η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων τα οποία αφορούν στη βελτίωση και οργάνωση του τουριστικού προϊόντος. Στο 313 εντάσσονται ενδεικτικά τα ακόλουθα: α) Παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα: Τοπικά κέντρα τουριστικής πληροφόρησης (γραφεία-περίπτερα ενημέρωσης και πληροφόρησης, Σήμανση αξιοθεάτων, μνημείων κλπ., Ποδηλατικές διαδρομές σε περιοχές της αγροτικής υπαίθρου, Προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών κλπ. Οι τρεις πρώτες δράσεις υλοποιούνται εκτός περιοχών «Natura». β) Παρεμβάσεις ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας: Μικρής δυναμικότητας υποδομές διανυκτέρευσης, Χώροι εστίασης και αναψυχής, Βελτίωση επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος, εκτός των όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία (π.χ. φωτοβολταϊκά, ηλιακή, αιολική ενέργεια κλπ.), Γραφεία οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού, Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης κλπ.). Για τις υποδομές διανυκτέρευσης (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί), το συνολικό επιλέξιμο κόστος θα ανέρχεται έως 600.000 ευρώ και έως 40 κλίνες. Για τις υπόλοιπες δράσεις (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων, παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα) το συνολικό επιλέξιμο κόστος θα ανέρχεται μέχρι τα 300.000 ευρώ. Δικαιούχοι α) για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα είναι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και οι εταιρίες τους, Ιερές Μονές, καθώς και συλλογικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, των οποίων στον καταστατικό τους σκοπό προβλέπεται η υλοποίηση αντίστοιχων έργων β) για παρεμβάσεις ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας: Φυσικά ή νομικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων των Ιερών Μονών), εκτός των δικαιούχων του Μέτρου 311, κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του Άξονα 3, που δύνανται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις γεωγραφικά οριοθετημένες περιοχές παρέμβασης το μέτρο περιορίζεται: α. Στην κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων. β. Στις κατηγορίες παρεμβάσεων που αναφέρονται ανωτέρω και το συνολικό επιλέξιμο κόστος που ενισχύεται γ. Σε παρεμβάσεις σε Δημοτικά Διαμερίσματα έως 3000 κατοίκων (εξαιρείται η δράση που αφορά στην προβολή προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων). δ. Για τις υποδομές διανυκτέρευσης στο όριο δυναμικότητας που ορίζεται ανωτέρω, ενώ στις περιπτώσεις εκσυγχρονισμού τους η σχετική παρέμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά με αύξηση της δυναμικότητάς τους. Στόχος είναι να στηριχθούν 400 νέες τουριστικές δράσεις και να δημιουργηθούν περίπου 3.000 νέες θέσεις εργασίας.
321 «Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό»
Με βάση το μέτρο αυτό προβλέπεται η ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων που σχετίζονται με τη γεωργική παραγωγή και τα τοπικά προϊόντα, με την ανάδειξη και διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και με τη στήριξη πολιτιστικών φορέων για μικρής κλίμακας υποδομή, προμήθεια εξοπλισμού, μουσικών οργάνων, στολών κλπ.
322 «Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών»
Το μέτρο αφορά σε παρεμβάσεις αποκατάστασης εξωτερικών όψεων κτισμάτων στα πλαίσια της συνολικής αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης και ανάδειξης των οικισμών των περιοχών παρέμβασης του προγράμματος.
323 «Διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς»
Στο πλαίσιο του μέτρου προβλέπονται παρεμβάσεις για τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών χαρακτηριστικών της αγροτικής υπαίθρου και συγκεκριμένα κτισμάτων, στοιχείων αγροτικής-πολιτιστικής κληρονομιάς (όπως μύλοι, λιοτρίβια, πατητήρια κλπ.)
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, κάλεσε «κάθε αγρότη, κάθε νέο άνθρωπο της περιφέρειας, κάθε τοπικό πολιτιστικό φορέα, να αναζητήσει και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες αυτές που του δίνει η πολιτεία και να ενισχύσει τόσο την ατομική όσο και τη συλλογική του προσπάθεια στον τόπο του. Να πετύχει τη δική του οικονομική αυτοδυναμία και πρόοδο, μέσα από τη γενικότερη ανάπτυξη του τόπου του» και τόνισε ότι «χρηματοδοτούμε τις αγροτικές οικογένειες, τους νέους και επιχειρηματίες της περιφέρειας που έχουν όραμα και όρεξη για πρόοδο, ώστε να μπορέσουν ν’ αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου τους και να συμβάλλουν καθοριστικά στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την πραγματική αναγέννηση της υπαίθρου με την ίδρυση και εκσυγχρονισμό πολύ μικρών επιχειρήσεων».

Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: