4/7/09

Πρώτη σελίδα 04/07/2009

Αντάρτικο στον συνδυασμό του Γ. Παυλακάκη

Από την άμυνα στην… επίθεση ο Ν. Πραφτσιώτης και οι συν αυτώ- Τον καταγγέλλουν για πολιτική «αφ υψηλού» από γραφεία της Ξάνθης
- Τον καλούν να ξεκαθαρίσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος
- Σε αναμονή (κι άλλων) εξελίξεων…

Πιάστηκε εξ απύνης προφανώς ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης του δήμου Τοπείρου, αφού, πριν προλάβει να κάνει αυτός τη δεύτερη κίνηση διαγραφής (όπως όλα έδειχναν) του Νίκου Πραφτσιώτη (πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δ.Δ. Μαγγάνων) πρόλαβε ο ίδιος, συνεπικουρούμενος από τους Κώστα Καραγιαννίδη (πρόεδρος Τ.Σ. Εξοχής) και Νίκο Γιαννακίδη (πρόεδρο Τ.Σ. Τοξοτών) να καταφέρουν ακόμη ένα «χτύπημα» στον κ. Παυλακάκη με ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες και διοχέτευσαν στον τοπικό τύπο.

Το κείμενο της ανακοίνωσης – ιδιαίτερα σκληρό – αποτελεί συγχρόνως και ένα ψήφισμα συμπαράστασης υπέρ του απομακρυθέντος Κώστα Μακρίδη και συγχρόνως μία προσπάθεια των τριών, για ενημέρωση των δημοτών Τοπείρου, για τα όσα διαμείβονται τον τελευταίο καιρό εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, σε σχέση με τον επικεφαλής τους.
Με πολλές αιχμές για «ευκαιριακή απασχόληση» με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και για «πολιτική αφ’ υψηλού από γραφεία της Ξάνθης», οι τρεις υπογράφοντες την ανακοίνωση, επιτίθενται ευθέως κατά του Γιώργου Παυλακάκη, συμφωνώντας κατ’ ουσίαν πολλά από με όσα κατά διαστήματα κατηγορήθηκε από τον δήμαρχο Στέλιο Χατζηευαγγέλου και την παράταξή του.
Στο ίδιο κείμενο, γίνεται λόγος για απουσία της παράταξης από την τοπική κοινωνία, ενώ στο αποκορύφωμα του καταγγελτικού λόγου, αναφέρεται η αναιτιολόγητη καταψήφιση έργων της δημοτικής αρχής, γεγονός που καταδεικνύει μία στείρα άρνηση από τον επικεφαλής!
Τέλος, οι τρεις υπογράφοντες τη σκληρή ανακοίνωση, καλούν τον κο Παυλακάκη, να ανακοινώσει αν σκοπεύει να είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και να σκύψει στα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας των συνδημοτών του, πριν επέλθει ακόμη μία ταπεινωτική ήττα για το συνδυασμό της αντιπολίτευσης.


ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ

«Μετά την πρωτοφανή και απαράδεκτη ενέργεια του κ. Παυλακάκη ενάντια στον συναγωνιστή και συνάδελφό μας, Κώστα Μακρίδη, νοιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο της παράταξής μας, που δικαιούται να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί πιστεύουμε ότι θα αισθάνεται πικραμένος και αμήχανος μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Σε αυτόν τον κόσμο λοιπόν, που κάθε μέρα είμαστε μαζί τους στα χωριά μας, σε αυτούς που αγωνιούν και αναρωτιούνται για το κατάντημα της δημοτικής μας παράταξης, έχουμε να πούμε τα εξής:
Α) Εμείς, όπως όλοι γνωρίζουν, δεν ασχολούμαστε ευκαιριακά με την Τοπική Αυδιοίκηση, γιατί έχουμε παρελθόν, παρόν και πιστεύουμε και μέλλον με την αγάπη που μας δείχνει καθημερινά ο κόσμος μας. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα της περιοχής και των ανθρώπων μας και δεν κάνουμε πολιτική αφ υψηλού και εξ αποστάσεως από γραφεία της Ξάνθης.
Β) Εμείς σαν δημιουργοί και μέλη αυτής της παράταξης δεν έχουμε ανάγκη από πιστοποιητικά νομιμορφοσύνης, ούτε από δικηγορίστικες υποδείξεις για κανόνες συμπεριφοράς και μάλιστα από ανθρώπους που παρουσιάστηκαν ως αυτόκλητοι σωτήρες και που δυστυχώς, καθημερινά αποδεικνύουν πως ούτε είχαν, ούτε θέλησαν να αποκτήσουν ποτέ σχέση με την τοπική κοινωνία.
Γ) Οι ψηφοφόροι μας δεν είναι ούτε κομματικά πρόβατα, ούτε υπήκοοι μας. Δεν έχουν καμία υποχρέωση να ανέχονται και να δικαιολογούν τα λάθη, τις παραλήψεις και την παντελή απουσία μας σαν παράταξη από την τοπική κοινωνία τα τελευταία τρία χρόνια. Απαιτούν να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά τους, να αγωνιζόμαστε για όσα τους υποσχεθήκαμε, να είμαστε σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση.
Τι θα έχει άραγε να απαντήσει ο επικεφαλής της παράταξης και οι συν αυτώ βασιλικότεροι του Βασιλέως, όταν ο δήμαρχος πάει στα χωριά μας τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου με τα έργα που χωρίς αιτιολογία και χωρίς αντιπρόταση καταψήφισαν; Είναι δυνατόν να είμαστε αρνητές των πάντων;
Η πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ. Παυλακάκη, δεν γίνεται με όρους κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προϋποθέτει και απαιτεί δουλειά, γνώση των προβλημάτων και κυρίως καθημερινή επαφή και παρουσία.
Πριν να είναι λοιπόν πολύ αργά, προσπερνώντας διαγραφές και συκοφαντίες, τον καλούμε να σκεφτεί σοβαρά και να ανακοινώσει αν σκοπεύει να είναι ξανά υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές, που είναι ήδη πολύ κοντά και τον ρωτούμε, αν νομίζει ότι μπορεί με τέτοια λειτουργία και τέτοιες τακτικές να ενώσει την παράταξής μας.
Τέλος, ας κάνει μια προσπάθεια να κατέβει όσο είναι καιρός από το βάθρο που αυτοτοποθετήθηκε και να σκύψει αν μπορεί στα πραγματικά προβλήματα των συνδημοτών μας, πριν μας συμπαρασύρει όλους σε μια ακόμη προδιαγεγραμμένη ταπεινωτική ήττα.
Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Δ.Δ. Εξοχής
Καραγιαννίδης Κωνσταντίνος
Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Δ.Δ. Μαγγάνων
Πραφτσιώτης Νικόλαος
Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Δ.Δ. Τοξοτών
Γιαννακίδης Νικόλαος»

Απειλή «λουκέτου» στο παζάρι από το Δήμο


ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Με «λουκέτο» απειλεί τους πωλητές και μικροπωλητές στο παζάρι της Ξάνθης, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, θέλοντας να επιβάλλει επιτέλους την τάξη στο θέμα της καθαριότητας του χώρου που καταλαμβάνει η λαϊκή αγορά.
Το θέμα – που είχε αναφέρει η «Θ» κατά την κάλυψη του ρεπορτάζ – είχε συζητηθεί στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου είχε τεθεί το θέμα από την αντιπολίτευση, με σκοπό να υπάρξει μία λύση.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιαγτζόγλου ομολόγησε ενώπιον του σώματος ότι μόνο αν επέλθει σοβαρό μέτρο εις βάρος των πωλητών και της διοργανώτριας Νομαρχίας, ίσως τότε κα μόνο τότε φιλοτιμηθούν οι κατέχοντες θέσεις στο παζάρι να φροντίσουν το χώρο που τους αποδίδει κέρδη κάθε Σάββατο, από τους χιλιάδες επισκέπτες.
Ο κ. Γιαγτζόγλου, επανήλθε χθες με νεότερες δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, σημειώνοντας τα εξής:
«Όντως το πρόβλημα του παζαριού είναι τόσο μεγάλο που δε λύνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Όμως αυτό που παρατηρείται, είναι κάτι που κατ’ εμέ και κατά πολλών, είναι τελείως απαράδεκτο, γιατί αν έχετε επισκεφθεί άλλες λαϊκές αγορές όπως για παράδειγμα της Καβάλας, της Δράμας, των Σερρών, της Κομοτηνής ή της Αλεξανδρούπολης, δε θα αντικρίσετε την εικόνα που βλέπετε στο δικό μας παζάρι. Δε νοείται, αυτός που έρχεται να πωλήσει την πραμάτεια του μέσα στο παζάρι, φεύγοντας να τα πετάει και να τα σκορπίζει όλα τα σκουπίδια του, αφήνοντας πίσω του μία εικόνα απελπιστική! Αυτή τη στιγμή, η νομαρχία εκδίδει τις άδειες, η νομαρχία δίνει τις τοποθεσίες και σαν δήμος Ξάνθης έχουμε την υποχρέωση να καθαρίζουμε και όντως το κάνουμε αυτό με συνεργεία του δήμου. Το θέμα είναι όμως, ότι έχει γίνει κατάχρηση από την πλευρά των μικροπωλητών μας γι’ αυτό και πολλές φορές το άκουσα και παλαιότερα: «Επιτέλους δε θα μπει ένας φραγμός, σ’ αυτό που παρατηρείται μέσ’ το παζάρι;» Δηλαδή αυτοί που εκθέτουν τα προϊόντα τους κι έρχονται όταν είναι πεντακάθαρος ο χώρος στο παζάρι και δεν υπάρχει ούτε ένα σκουπιδάκι, γιατί πλένεται και καθαρίζεται σχολαστικότητα από τα συνεργεία του δήμου μας, τουλάχιστον αυτά που βγάζουν από τα εμπορεύματά τους, φεύγοντας να τα βάζουν στο αυτοκίνητό τους ή να τα εναποθέτουν μέσα στους κάδους απορριμμάτων του δήμου και όχι να τα σκορπούν μέσα στο χώρο του παζαριού. Βλέπουμε σκουπίδια και μέσα στα παρτέρια πρασίνου και είναι πολύ άσχημη η εικόνα κάθε Σάββατο απόγευμα στο χώρο αυτό. Μήπως εκδικούνται τη φιλοξενία μας; Επειδή έχω ιδία αντίληψη, 4-5 φορές επισκέφθηκα το χώρο μετά το τέλος του Σαββατιάτικου παζαριού, αντιμετώπισα μία κατάσταση απελπιστική, εκτός των άλλων που κάποιοι πέραν του ωραρίου τους, καθόταν άλλες 2-3 ώρες καταχρηστικά εμποδίζοντας και τα συνεργεία του δήμου για τον καθαρισμό, αλλά και τα σκουπίδια που πετούσαν, τα τελάρα που άδειαζαν, ήταν το κάτι άλλο. Θα σας παρακαλούσα, για να μη λέτε ότι υπερβάλλω, να επισκεφθείτε κι εσείς το χώρο με την φωτογραφική σας μηχανή ένα Σάββατο μετά το τέλος του παζαριού, για να διαπιστώσετε το μέγεθος του προβλήματος! Αν ήθελαν να βοηθήσουν την κατάσταση οι μικροπωλητές, σίγουρα θα προσπαθούσαν να βγάλουν όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια… Το θέμα ετέθη στο δημοτικό συμβούλιο και επόμενη ήταν η αντίδραση από όλες τις πλευρές. Συντάξαμε εμείς ένα έγγραφο, έρχεται στη δημαρχιακή Ξάνθης σήμερα κιόλας, οπότε θα συζητηθεί και από εκεί θα απευθυνθούμε στη νομαρχία. Δίνεται ένα περιθώριο για να συμμορφωθούν, οπότε αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα αναγκαστεί ο δήμος να μην επιτρέψει να ξανακάνουμε στο χώρο παζάρι»!

Σε ερώτηση της «Θ», αν υπάρχει ενδεχόμενο να «κλείσει» το παζάρι για λόγους «τιμωρίας» ο κ. Γιατζόγλου είπε:
«Συζητήθηκε κάτι τέτοιο στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και γι’ αυτό δίνεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να συμμορφωθούν, όπως προανέφερα. Εάν, βέβαια, δεν υπάρξει ανταπόκριση, σε κάποιο άλλο συμβούλιο κι εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα αναγκαστεί σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, να πάρει κάποια μέτρα, τα οποία θα είναι δυσάρεστα. Δεν θέλουμε φυσικά να φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο και γι’ αυτό ζητούμε να δείξουν τη σχετική κατανόηση και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι μικροπωλητές, άλλωστε βγάζουν το μεροκάματό τους σ’ αυτό το χώρο, είναι άνθρωποι μεροκαματιάρηδες και επιζητούν τον επιούσιο, γι’ αυτό μην προκαλούν με τη συμπεριφορά τους, κάποιους άλλους, οι οποίες και αυτοί εργάζονται. Μιλάω για τους υπαλλήλους του δήμου που ξεκινούν να καθαρίζουν από τις 3 το μεσημέρι και εξαιτίας του όγκου των σκουπιδιών τελειώνουν στις 10 ή 11 το βράδυ. Είναι απαράδεκτο για μένα, αλλά και για οποιονδήποτε θα πάει να το δει για να έχει ιδίαν αντίληψη».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


Προαναγγέλθηκε το κλείσιμο και της Ανδρέου Δημητρίου

ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Με 21 –τελικά- θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου η Δημαρχιακή Επιτροπή της Ξάνθης.
Ούτε χθες προέκυψε κάποιο άξιο εκτεταμένης αναφοράς ζήτημα. Το πιο ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι προαναγγέλθηκε το κλείσιμο και της οδού Ανδρέου Δημητρίου, κάτι που αναμένεται να γίνει περί τις αρχές του φθινοπώρου.

Κι αυτό για να ξηλωθούν όλα τα πεζοδρόμια και να ανακαινιστεί τόσο το δίκτυο ύδρευσης, όσο και αυτό του ηλεκτροφωτισμού. «Δεν προσθέτουμε, αλλά αφαιρούμε άσφαλτο» είπε ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Στάμος Τριμίντζιος, ενώ κατόπιν ερωτήματος του κ. Μελισσόπουλου (ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Πούλιος απουσίαζε) δόθηκαν εξηγήσεις και λεπτομέρειες. Πρόκειται για ένα μήκος χιλίων και κάτι μέτρων, όπου τα πεζοδρόμια θα γίνουν κατ’ ελάχιστο πλάτος ενάμισι μέτρο και θα ληφθεί μέριμνα και για την κίνηση των ΑμΕΑ.
Κατά τα λοιπά, αναβλήθηκε το τέταρτο θέμα (κατάρτιση όρων δημοπρασίας του έργου «αποκατάσταση οδοστρώματος τμημάτων οδών Κλεμανσό και Μιαούλη» και συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού). Η αναβολή δόθηκε μετά από αίτηση της Τεχνικής Επιτροπής του δήμου, για αναπροσδιορισμό του προϋπολογισμού. Τα θέματα με αριθμό επτά και οκτώ στην ημερήσια διάταξη (έγκριση αποτελέσματος δημοπρασίας του έργου: «έργα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών εγγειοβελτιωτικών έργων» εργολαβία: «διανοίξεις, διαμορφώσεις αγροτικών δρόμων στο δημοτικό διαμέρισμα Ευμοίρου» και έγκριση αποτελέσματος δημοπρασίας του έργου: «διαμορφώσεις αποκαταστάσεις & ασφαλτοστρώσεις οδών» εργολαβία: «ασφαλτοστρώσεις στους οικισμούς Μορσίνης») απορρίφθηκαν μετ’ επιτάσεως από τον πρόεδρο και με σύμφωνη γνώμη της επιτροπής. Κι αυτό γιατί κρίθηκε ασύμφορο το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και ζητήθηκε επανάληψη του διαγωνισμού. «Οι τιμές αυξήθηκαν πριν ένα μήνα και η δημαρχιακή επιτροπή είχε δεσμευτεί ότι αυτά με 1-2% θα τα απορρίπτει» είπε ο πρόεδρος.

ΞΥΝΙΔΗΣ-ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: «ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»
Τα δικαιολογητικά του 13ου θέματος (εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο για απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην οδό Λευκού Πύργου 28) επιστράφηκαν στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, για να συμπληρωθεί ο φάκελος με την οικοδομική άδεια. Ενώ αντίστοιχη εισήγηση για το αμέσως επόμενο θέμα (για την Βελισσαρίου 13) καταψηφίστηκε από του κ. Μελισσόπουλο και Ξυνίδη.
Αρκετά συζητήθηκε το αίτημα για κλείσιμο τμήματος –μεταξύ της… πολύπαθης οδού Χατζησταύρου και Αγίου Ελευθερίου) της οδού Ρήγα Φερραίου «κατά διαστήματα και μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου», λόγω εργασιών κατεδάφισης. Ο κ. Θανάσης Ξυνίδης ζήτησε να μπει όριο συγκεκριμένου αριθμού ημερών, ώστε να μην κλείνεται η οδός κάθε μέρα: «Καθένας κάνει ό,τι γουστάρει στην πόλη κι ο κόσμος βρίζει και εσάς και εμάς» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της δημαρχιακής επιτροπής, κάτι με το οποίο συμφώνησε μεγαλοφώνως και ο κ. Σάββας Μελισσόπουλος. «Καλό είναι, το θέμα να πάει στο δημοτικό συμβούλιο» συμφώνησαν οι σύνεδροι.
Τέλος, αφαιρέθηκε η άδεια καφενείου για «φρουτάκια». Προηγουμένως είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ ενώ καίτοι κλήθηκε, δεν παρέστη ο εκπρόσωπος του καταστήματος.

Θοδωρής Μπακάλης

Ρ. Αθανασιάδου: «Όλα στο πόδι κι εμείς να έχουμε γίνει άμισθοι υπάλληλοι του υπουργείου…»


ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ Ε9

Συνεχίζεται το αλαλούμ με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων!... Χιλιάδες είναι οι πολίτες που λαμβάνουν καθημερινά επιστολές από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες τους ζητείται να συμπληρώσουν από το μηδέν το έντυπο Ε9! Κι αυτό διότι «έχουν διαπιστωθεί λάθη και παραλείψεις που δεν μπορούν να εντοπιστούν με ακρίβεια» ώστε να υπολογιστεί στη συνέχεια το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων -μετά και τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των πολιτών- διευκρίνισε ότι όσοι έχουν λάθη στο Ε9 και τους είχε αρχικά ζητηθεί να συμπληρώσουν το έντυπο από μηδενική βάση, δεν θα χρειαστεί να το πράξουν εκτός κι αν όλα τα στοιχεία που έχουν αναγράψει είναι λανθασμένα. Έτσι, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική υπηρεσία για να διορθώσει τα λάθη του, ο φορολογούμενος θα έχει πλήρη εικόνα των στοιχείων των ακινήτων όπως αυτά είχαν δηλωθεί. Μόλις ο ενδιαφερόμενος πληκτρολογήσει τους σχετικούς κωδικούς, θα δει τα στοιχεία του Ε9 και στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις. Αυτό βέβαια, όταν το σύστημα λειτουργεί και όταν ο φορολογούμενος δεν έχει την ατυχία να κατοικεί σε οδό… δευτέρας διαλογής, όπως θα εξηγηθεί παρακάτω…

Η ΓΓΠΣ θα επισημαίνει τα σημεία στα οποία εκτιμά ότι έχουν γίνει λάθη, όμως είναι ευθύνη του ίδιου του φορολογούμενου να ανακαλύψει τα σφάλματα που έκανε κατά τα προηγούμενα χρόνια όταν συμπλήρωνε το Ε9, για να μην επιβαρυνθεί με πρόσθετους φόρους λόγω ΕΤΑΚ. Σημειώνεται ότι κατόπιν προειδοποίησης, η ηλεκτρονική υπηρεσία για το Ε9 ήταν εκτός λειτουργίας προχθές Πέμπτη (ως τις 18:00), προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης, ώστε να είναι δυνατή η διόρθωση στοιχείων. Συνολικά οι πολίτες που θα πρέπει να διορθώσουν εκ βάθρων το έντυπο Ε9 ξεπερνούν τις 250.000, ενώ εκείνοι που θα πρέπει να κάνουν έστω και μία μικρή διόρθωση στο Ε9 ανέρχονται συνολικά σε 1.000.000 περίπου. Σημειώνεται ότι τα λάθη μπορούν να διορθωθούν και στις εφορίες και όχι μόνο μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικού κέντρου.

«ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΕΧΩ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ!»

Για μεγάλη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται φορολογούμενοι αλλά και λογιστές-φοροτεχνικοί, κάνει λόγο η φοροτεχνικός κα Ρένα Αθανασιάδου εξηγώντας: «Έρχονται ειδοποιήσεις για εξαρχής συμπλήρωση του εντύπου Ε9 κι ανακαλύπτεται ότι τα στοιχεία δεν έχουν καταχωριστεί, ή υπάρχουν μόνο του 2005, λέγοντας ότι τα έχουν χάσει! Κι ο τρόπος με τον οποίο στέλνεται η ειδοποίηση, καταδεικνύει ότι το λάθος είναι του φορολογούμενου ή του λογιστή, όμως αυτό δεν είναι ορθό. Ίσως υπάρχουν κάποιες λάθος δηλώσεις, όμως δεν είναι όλες λάθος. Εδώ όμως βλέπουμε ότι έρχονται σχεδόν όλες!».
Η κα Αθανασιάδου αποτυπώνει την έκταση του… πελάγους και την «τρικυμία» στην οποία ρίχνονται φορολογούμενοι και λογιστές: «Τις δύο προηγούμενες μέρες καταχωρίστηκαν κάποια στοιχεία από το 2005. Κι εμείς τώρα θα πρέπει να υποβάλλουμε από την αρχή στοιχεία τεσσάρων χρόνων, κάτι πολύ δύσκολο και μ’ ένα κόστος που –εύλογα- διστάζουμε να μεταφέρουμε στον πελάτη και το επιβαρυνόμαστε εμείς! Να πούμε στους πελάτες μας “πληρώστε ξανά;”. Και, φανταστείτε μέσα στη θερινή περίοδο να πρέπει να κάνουμε όλα τα Ε9 ένα-ένα από την αρχή! Υπάρχουν κάποιοι που έχουν και σαράντα και πενήντα ακίνητα κι όλα αυτά έρχονται στις πλάτες μας!».
Η σύγχυση, ο φόρτος και το γενικότερο αλαλούμ, αποτυπώνονται στα λεγόμενα με τα οποία κλείνει τη συνομιλία μας η κα Αθανασιάδου: «Έχουμε γίνει… άμισθοι υπάλληλοι του υπουργείου! Όμως όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν από τους ίδιους και όχι από τους φορολογούμενους. Συν τοις άλλοις, στο σύστημά τους δεν απεικονίζεται η πραγματική εικόνα της χώρας! Εγώ στο GPS του κινητού τηλεφώνου μου βλέπω δρόμους που αυτοί δεν τους έχουν ή τους έχουν χωρίς ονομασία! Κι όταν προσπαθούμε να επιλύσουμε τέτοια προβλήματα, μας λένε “γράψτε την οδό” και μας δίνουν οδηγίες “στο πόδι”»!...

Β. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: «ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ…»

Την κατάσταση αποτυπώνει από πλευράς του και ο πρόεδρος των εφοριακών υπαλλήλων και στέλεχος της Α΄ ΔΟΥ κ. Βασίλης Αντωνίου, ταξινομώντας σε δύο κατηγορίες τις αιτίες της αποστολής νέων ειδοποιήσεων: «Η πρώτη αφορά πολλά Ε9 που μέχρι πρόσφατα ήταν κενά και η δεύτερη εκείνα που είχαν παραλείψεις ή που δεν μπορούσε να προσδιοριστεί από το χάρτη το πού βρίσκεται το ακίνητο». Αφού αναφέρεται στο προχθεσινό κλείσιμο του συστήματος ώστε να περαστούν στοιχεία στα Ε9 που εξαρχής (2005) έμεναν κενά, ο κ. Αντωνίου διευκρινίζει: «Από σήμερα βλέπει κάποιος τα ακίνητα του 2005. Μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα, μπορεί να παρέμβει και να διορθώσει τα στοιχεία. Μπορεί να προσθέσει ακίνητα που δεν ήταν στην κατοχή του τότε ή αντίθετα ν’ αφαιρέσει στοιχεία. Όσοι έχουν λογιστές, πηγαίνουν και το τακτοποιούν μέσω αυτών, που έχουν και μεγαλύτερες ταχύτητες πρόσβασης. Για όσους δεν έχουν και δεν μπορούν να παρέμβουν μόνοι τους, θα οριστεί ειδικός υπάλληλος και θα διορθώνονται από την υπηρεσία»…
Αναφορικά με τους χάρτες, ο κ. Αντωνίου εξηγεί ότι «προβλέπεται προσδιορισμός της γεωγραφικής θέσης του ακινήτου, πλην όμως το υπουργείο έχει πάρει τους χάρτες από την πολεοδομία και δεν φταίει το ίδιο. Όντως υπάρχουν αλλαγές οδών που δεν απεικονίζονται και θέλει παραπάνω προσπάθεια ώστε να ξεπεραστεί και αυτό». Καταλήγει δε λέγοντας ότι «όντως υπάρχουν προβλήματα, ειδικά για όσους δεν έχουν λογιστή και κάνουν μόνοι τις δηλώσεις τους ή για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο».

Θοδωρής Μπακάλης

Άλλο πράγμα η κεντρική πολιτική σκηνή κι άλλο η αυτοδιοικητική…

Γράφει ο ΤΕΝΗΣ ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ

Τα επισυμβαίνοντα το τελευταίο χρονικό διάστημα στα εσωτερικά του δημοτικού συνδυασμού ΕΔΟ του Γιώργου Παυλακάκη στο Τόπειρο, μας οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα, σε σχέση με τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς και γενικότερα με όσους έχουν φιλοδοξίες να ασχοληθούν με τα λεγόμενα «κοινά».

Ο Γιώργος Παυλακάκης υπήρξε εκ των ισχυρών κυβερνητικών βουλευτών την περίοδο ’90- ’93 (μοναδικός του Ν. Ξάνθης) δεν σταμάτησε όμως ποτέ να πολιτεύεται μέχρι την στιγμή που αποφάσισε να μεταπηδήσει στην αυτοδιοικητική σκηνή. Με τον «αέρα» του έμπειρου πολιτικού ο κος Παυλακάκης, θεώρησε προφανώς εύκολη την εκλογή του στον δημαρχιακό θώκο του Τοπείρου. Αποδεικνύεται όμως, ότι η τακτική που ακολουθείτε για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής (κεντρική πολιτική σκηνή) είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που πρέπει να ακολουθεί ένας υποψήφιος κοινοτάρχης, δήμαρχος ή νομάρχης…
Στην πρώτη περίπτωση, ο πολιτευτής επιλέγεται από το κόμμα, εντάσσεται στις λίστες του και ακολουθεί την τύχη της παράταξης, προσθέτοντας τις δικές του προσωπικές ψήφους που συνήθως είναι λιγότερες από εκείνες που λαμβάνει εξ αιτίας του… χρώματος του ψηφοδελτίου στο οποίο είναι ενταγμένος.
Στην δεύτερη περίπτωση, μπορεί ο επικεφαλής ενός αυτοδιοικητικού συνδυασμού να συνοδεύεται από μία κομματική σημαία, αλλά θα πρέπει ο ίδιος να δημιουργήσει και να «συντάξει» έναν κατάλληλο συνδυασμό, του οποίου θα ηγηθεί με επιτυχία. Αν γίνει το λάθος στο πρώτο αυτό βήμα, της σύνταξης δηλαδή του συνδυασμού, αυτό το λάθος θα ακολουθεί τον επικεφαλής σε όλη την διάρκεια της θητείας του μέσα στο συμβούλιο και έξω από αυτό.
Φαίνεται λοιπόν, πως ο Γιώργος Παυλακάκης δεν μπόρεσε εξ αρχής να περιφρουρήσει τον συνδυασμό του, να συνεννοηθεί δηλαδή με τα στελέχη του (αδυναμία σωστής επικοινωνίας) γι’ αυτό και σήμερα πληρώνει το αντίτιμο… Αν ήταν μόνο η περίπτωση Μακρίδη, ίσως να υπήρχε κάποια δικαιολογία για τον Γιώργο Παυλακάκη… Βλέπουμε όμως άλλα 3-4 στελέχη της παράταξής του να αφήνουν πολλές και σκληρότατες μορφές στο πρόσωπό του. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό.
Αν δούμε πιο αναλυτικά και την σημερινή δήλωση που υπογράφουν τρία στελέχη του (δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα) τότε θα οδηγηθούμε σε ακόμη πιο οδυνηρά συμπεράσματα για τον επικεφαλής του συνδυασμού.
Πως είναι λοιπόν δυνατόν, ένας τόσο έμπειρος πολιτικός, να κάνει τόσο σημαντικά λάθη, ώστε να απομακρύνει από κοντά του δυνατά και δυναμικά στελέχη του συνδυασμού του;
Έγραψα προχθές στην ίδια στήλη για την «ικανότητα» του αντιπάλου του (Χατζηευαγγέλου) στην διεμβόλιση του συνδυασμού του. Δεν μπορώ να διανοηθώ όμως, ότι ο Δήμαρχος είχε την δυνατότητα να πάρει τους… «μισούς» με το μέρος του! Ακόμη και έτσι να είναι, αυτό δείχνει αδυναμία του Γιώργου Παυλακάκη…
Άλλο πράγμα λοιπόν η κεντρική πολιτική σκηνή και εντελώς διαφορετικό πράγμα η αυτοδιοίκηση. Δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός, ότι στα ψηφοδέλτια των κομμάτων (ιδιαίτερα των δύο μεγάλων) γίνονται δεκτοί και συμπεριλαμβάνονται, υποψήφιοι με σπουδές και περγαμηνές, συνήθως έγκριτοι νομικοί, γιατροί, δημοσιογράφοι και γενικά άνθρωποι με υψηλή ακαδημαϊκή μόρφωση, σε αντιδιαστολή, επικεφαλής συνδυασμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνήθως αναλαμβάνουν (μετά από υπόδειξη των τοπικών κοινωνιών) άνθρωποι με ισχυρό και αποφασιστικό χαρακτήρα, άνθρωποι που μπορούν να διαδραματίσουν με επιτυχία τον ρόλο του ΗΓΕΤΗ, άνθρωποι με προσβάσεις και διεισδυτικότητα στις τοπικές κοινωνίες, άνθρωποι που, με λίγα λόγια, τρώνε την καθημερινότητα με το κουτάλι! Παρόμοια παραδείγματα συναντάμε και στους κεντρικούς δήμους.
Δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός, ότι ακόμη και στο Δήμο Ξάνθης, ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας, ο Μανώλης Τσέπελης, δεν σπούδασε σε κανένα πανεπιστήμιο πλην όμως «σπούδασε» το… πανεπιστήμιο της πιάτσας! Σε αντιδιαστολή προφανώς με τον Γιώργο Παυλακάκη, ο οποίος παραμένει καλός και έγκριτος νομικός, αλλά καθόλου καλός «φοιτητής» στο εν λόγω πανεπιστήμιο…

Το κερασάκι στην Τούρτα... 04/07/2009

Το αν «κρύβεται» ο Αλέκος Κοντός πίσω από την κίνηση Ταρενίδη, να ζητήσει αναβολή της Γ.Σ. στη ΣΕΚΑΠ και για ποιους λόγους, είναι το λιγότερο που ενδιαφέρει την κοινωνία. Το αν ο Νίκος Παπάς θα συνεχίσει στο τιμόνι της ΣΕΚΑΠ ή θα τον… αποκεφαλίσουν είναι επίσης το ελάχιστο που ενδιαφέρει την τοπική κοινωνία. Άλλωστε… ποιος γνωρίζει το Νίκο Παπά ακόμη και κατ’ όψη! Εκείνο που ενδιαφέρει ΑΜΕΣΑ τους Ξανθιώτες, είναι να σταματήσουν κάποιοι να παίζουν παιχνιδάκια σε βάρος της ΣΕΚΑΠ, να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο με τη σημερινή του μορφή και να δίνει στην κοινωνία αυτά που δίνει τόσες και τόσες δεκαετίες. Είναι πολύ εύκολο να ανασύρουμε από τα αρχεία μας καταστάσεις και να διαπιστώσουμε, ποιοι πρόεδροι ανέβασαν και εκτόξευσαν την ΣΕΚΑΠ, ποιοι απλά την διατήρησαν και ποιοι την βούλιαξαν! Εμείς λέμε: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΚΑΠ! Αφήστε επιτέλους και κανένα εργοστάσιο να δουλέψει στην Ξάνθη… Παίξτε αλλού τα προσωπικά σας παιχνίδια, γιατί σύντομα θα λογοδοτήσετε ενώπιων των Ξανθιωτών… ΟΛΟΙ σας!

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του Λάκη Στυλιανίδη και των «πρωτοκλασάτων» του, να ενσωματώσουν το τοπικό ΛΑΟΣ στο δικό τους ψηφοδέλτιο για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, η Ν.Ε. ΛΑΟΣ Ξάνθης αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατεβάσει δικό της ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο με άγνωστο προς το παρόν το όνομα του επικεφαλής. Είναι αλήθεια ότι το «συζητούσαν» σε πρώτη φάση οι Καμπάκτσαλης- Σπηλιώτης ως ενδεχόμενο έναντι προφανώς κάποιων οφικίων, αλλά φαίνεται πως οι συζητήσεις τελείωσαν πριν καλά- καλά αρχίσουν. Οι «διαρροές» από την συμπολίτευση αναμένεται να είναι αρκετές, αν δεν γίνουν κάποιες θεματικές κινήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ίσως να είναι και αυτός ο λόγος των… τακτικών επισκέψεων του Τούρκου Προξένου στο γραφείο του Μιχάλη Στυλιανίδη! Δεν είναι καθόλου δύσκολο να το καταλάβουμε, αν ξαφνικά δούμε τους «προξενόφιλους» του ανεξάρτητου δημοτικού συνδυασμού, να ενσωματώνονται στο ψηφοδέλτιο Στυλιανίδη… Δεν ήταν συμπτωματική η πρόσκληση Τριμίντζιου σε Μπαντάκ προφανώς…

Διέψευσε με απάντησή του ο Μανώλης Φανουράκης τις καταγγελίες της Ειρήνης Δαλάτση, λέγοντας πως είναι ανυπόστατες και φαιδρές! Με την διαφορά ότι την απαντητική του ανακοίνωση την έστειλε μόνο σε μία εφημερίδα! Κανένα πρόβλημα και δεν είχαμε ποτέ και καμιά «πρεμούρα» να διεκδικήσουμε αποκλειστικότητες τέτοιου είδους… Άλλωστε και ο κος Φανουράκης, όπως και κάθε Φανουράκης είναι ελεύθεροι να επιλέγουν την επικοινωνιακή τους πολιτική. Όσο για το περιεχόμενο των καταγγελιών της Ειρήνης Δαλάτση, είναι αλήθεια ότι δεν το έχω ερευνήσει δημοσιογραφικά, γνωρίζω όμως, ότι η καταγγέλλουσα είναι η πλέον έμπειρη στο αντικείμενο, βαθιά γνώστρια των καταστάσεων όχι μόνο λόγω ασχολίας από τη θέση της δημοτικής συμβούλου, αλλά και λόγω επαγγελματικής ασχολίας επί 25ετίας περίπου στο ανάλογο τμήμα.

28 πρώην υπάλληλοι από ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ ήδη εντάχθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση από την περασμένη Πέμπτη, αφού μπήκαν οι υπογραφές στην σχετική σύμβαση από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και από τον Υπουργό Οικονομίας. Για τους υπόλοιπους ωστόσο θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, αφού η ΚΥΑ που τους αφορά βρίσκεται ακόμη στο λογιστήριο του κράτους. Μετά όμως και από αυτήν την αίσια έκβαση για τους συναδέλφους τους, είναι μονόδρομος και η δική τους αποκατάσταση. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε γι’ αυτό ο Αλέκος Κοντός, αλλά και τον αγώνα δρόμου που έκανε ο θεολόγος Καλαϊτζής εκ μέρους της ΕΑΠΑΞ για την ένταξη των πρώτων 28 στις υπηρεσίες του Δήμου.

Θέλω να ζητήσω ειλικρινά συγνώμη από τον συμπαθέστατο και αγωνιστή ιερέα της ορεινής περιοχής, τον παπά- Χρήστο, εφημέριο του Νεοχωρίου Σταυρούπολης. Αιτία, η αναφορά στο πρόσωπό του από συνεντευξιαζόμενο της «Θ», ηλικιωμένο κάτοικο της περιοχής Λειβαδίτη, ο οποίος στη ρύμη του λόγου, ανέφερε παρεμπιπτόντως ότι «μέχρι και ο παπάς έφυγε από το χωριό και πήγε στο Νεοχώρι γιατί εκεί έχει πιο πολύ κόσμο και πιο πολλά χρήματα»! Η αλήθεια είναι, ότι δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνιμη παρουσία ιερέα σε ένα χωριό των 8-10 κατοίκων! Και φυσικά, η «μετάθεσή» του στο Νεοχώρι έγινε με απόφαση της Ι. Μητρόπολης. Παρόλα αυτά, ο παπα-Χρήστος βρίσκεται στον Λειβαδίτη και λειτουργεί μία Κυριακή κάθε μήνα για 3-4 κατοίκους ή επισκέπτες της περιοχής, έχοντας την σημαντική βοήθεια και συμπαράσταση της πρεσβυτέρας του…

3/7/09

Πρώτη Σελίδα 03/07/2009

Προσβολή στον Μάνο Χατζιδάκι

ΟΞΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
-Τ. Θεοδωρίδης: «Κάνω τη δουλειά μου, δεν θ’ ακούσω πέντε… παράξενους»! -Αντιδρά η αντιπολίτευση στο Δήμο και ζητά παραίτηση Θεοδωρίδη -Προβληματισμός και στους πολιτιστικούς συλλόγους

Τις… σχεδόν καθιερωμένες απογευματινές καταιγίδες που εδώ και καιρό πλήττουν την Ξάνθη, ήρθαν να συμπληρώσουν άλλες που μπορεί να εξελιχθούν και σε… θύελλα, με αφορμή το «Χατζιδάκειο Φεστιβάλ».

Δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατο του κορυφαίου συνθέτη κι ενός εκ των πλέον οξυδερκών κι εξεχουσών προσωπικοτήτων που γέννησε αυτός ο τόπος, η Ξάνθη ακόμα ψάχνεται και μάλιστα σε απολύτως και «a priori» λάθος κατευθύνσεις!
Ποιος άραγε τολμά ν’ αμφισβητήσει ότι «θα τρίζουν τα κόκαλα» του Χατζιδάκι, αν μπορούσε να πληροφορηθεί ότι το όνομά του γίνεται αντικείμενο διαχείρισης από την αισθητική που πολεμούσε λυσσαλέα με τη ζωή και το έργο του; Από την αισθητική και τις εύπεπτες πρακτικές τού «τυχάρπαστου» και της «ύβρεως», στον καθημερινό πόλεμο των οποίων αντιπαρέβαλε τον καθημερινό αγώνα και το σπάνιο ήθος του…
Πριν δυο δεκαετίες, όλη η Ελλάδα «στεκόταν προσοχή» όταν μιλούσε ο Χατζιδάκις, ακόμα και ο αείμνηστος «εθνάρχης» και φίλος του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής!
Και τώρα;
«Και βέβαια εμμένω στον Μουρατίδη, κάνω τη δουλειά μου και δεν θ’ ακούσω… πέντε παράξενους» δηλώνει ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού κ. Τάσος Θεοδωρίδης! Περιπίπτοντας αμέσως σε μια «καραμπινάτη» αντίφαση που καταδεικνύει περίτρανα τις προθέσεις των διοργανωτών, οι οποίοι πέρυσι διέγραψαν με μονοκοντυλιά το «Χατζιδάκειο» από τα πεπραγμένα τους: «Θα συσταθεί επιτροπή για το “Χατζιδάκειο”, θα βάλει κάτω όλες τις προτάσεις φορέων της πόλης και θ’ αξιολογήσει τι θέλουμε να κάνουμε, ώστε να γίνει κάτι καλύτερο από άλλες χρονιές». Σε ερώτησή μας «ποιοι θα είναι αυτοί οι φορείς;» ο κ. Θεοδωρίδης απάντησε «δεν ξέρω ποιοι και πόσοι θα είναι, πάντως θα γίνει συζήτηση την προσεχή Τετάρτη»…
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού τονίζει ότι «η απόφαση θα ληφθεί με δεδομένες και τις προτάσεις Μουρατίδη, το σκεπτικό του και τι δουλειά θα κάνει», τονίζοντας ότι δεν θα πληρωθεί από τη Στέγη ή τον δήμο και πλέκοντας το εγκώμιο της γνωστής τηλεοπτικής περσόνας: «Μίλησα μαζί του, μακάρι να ήσασταν εκεί ν’ ακούσετε… Δεν είναι άσχετος με το αντικείμενο, έχει την εμπειρία, πολλές γνωριμίες και τα παλιά που κάναμε είναι μηδενικά γι’ αυτόν… Νομίζω ότι είναι ικανός σε θέματα πολιτισμού και λόγω των γνωριμιών που διαθέτει στο κέντρο της Αθήνας, έχει τη δυνατότητα να φέρει κόσμο…». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «για όλα αυτά άλλωστε θα κριθώ κι εγώ αύριο-μεθαύριο».

ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ: «ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ;»
Πλήρης στήριξη του δημάρχου Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη στις πρωτοβουλίες Θεοδωρίδη, προκύπτει μέσα από τα λεγόμενά του σε επικοινωνία μας: «Δε νομίζω ότι υπάρχει “θύελλα”, δηλαδή τι είναι ο Μουρατίδης;… Το ότι μετέχει σε reality δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι ευαίσθητος και καλλιεργημένος. Από το λίγο που τον γνώρισα είδα πράγματι έναν ευαίσθητο και καλλιεργημένο άνθρωπο. Και μόνο το ότι είναι συγγραφέας αφήνει μια τελείως διαφορετική εικόνα και κακώς κάποιοι εκφράζονται με ανεπίτρεπτο τρόπο γι’ αυτόν».
Ο δήμαρχος τονίζει ότι τον ενδιαφέρει «τι μπορεί να προσφέρει κάποιος για την αναβάθμιση και βελτίωση του φεστιβάλ» και καταλήγει λέγοντας: «Δεν θα κρίνω από το όνομα, αλλά από την πρόταση που θα κάνει».


Ν. ΑΝΤΑΜΠΟΥΦΗΣ: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ν’ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΛΑΦΡΟ ΤΡΟΠΟ»
Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πολίτες για την Ξάνθη» κ. Νίκος Ανταμπούφης, κάνει λόγο για «ερήμην απόφαση» και αποτυπώνει τα πνέοντα μένεα μιας πολυπληθούς ομάδας σκεπτόμενων ανθρώπων που αντιτίθεται στα επιχειρούμενα: «Αμέσως καταθέσαμε την πλήρη αντίθεσή μας σ’ αυτή την πρόθεση και καταθέσαμε την ισχυρή μας ένσταση. Πρέπει να καταλάβουν σ’ αυτή την πόλη και στον δήμο ότι κάποια πράγματα και κάποια ονόματα είναι σημαντικά και όλες οι υποθέσεις δεν μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με τον ίδιο “ελαφρό” τρόπο που αντιμετωπίζονται σημαντικά ζητήματα της περιοχής μας από τη δημοτική αρχή μέχρι τώρα. Το όνομα του Μάνου Χατζιδάκι, έχει μία παγκόσμια βαρύτητα και είναι ευτυχία για τον δήμο που έχει αυτό το όνομα να διαχειριστεί και να υπερηφανεύεται».
Ο κ. Ανταμπούφης τονίζει ότι «πολλές φορές κάναμε προτάσεις για το “Χατζιδάκειο” που δεν εισακούστηκαν, όμως σήμερα πρέπει να αποτρέψουμε την πρόθεση του προέδρου της Στέγης Πολιτισμού να τοποθετήσει ως υπεύθυνο τον κ. Μουρατίδη» και εξηγεί: «Από τη μεριά μας, η αντίθεση δεν έχει να κάνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά με το γεγονός, ότι δεν συνάδει σε καμία περίπτωση η ενασχόληση και η εμπλοκή του ονόματός του σε μία υπόθεση που αφορά τον δήμο και το συγκεκριμένο Φεστιβάλ. Θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει συσχέτιση γύρω από την τέχνη και δε μπορεί δίπλα στ’ όνομα του Μάνου Χατζιδάκι, να μπει τ’ όνομα του κ. Μουρατίδη. Μπορεί να είναι ειδικός και ικανός στον τομέα του, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αφορά τον Χατζιδάκι, τη σοβαρή ελληνική μουσική και την δυναμική που θέλει να αναδείξει η Ξάνθη γύρω από αυτό το ζήτημα. Θεωρούμε ότι είναι προσωπικό ατόπημα του κ. Θεοδωρίδη, ο οποίος χωρίς να ακολουθήσει καμία διαδικασία και χωρίς να ρωτήσει κανέναν, προχώρησε σε συζητήσεις και μάλιστα θέλει να επιβάλλει μία επιλογή, η οποία έχει και τη σιωπηρή στήριξη του δημάρχου. Καλούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθεί αυτή εδώ η πρόταση. Διαφορετικά θα ζητήσουμε την άμεση παραίτηση του κ. Θεοδωρίδη, διότι κατά τη γνώμη μας δεν έχει αντιληφθεί την αξία και τη βαρύτητα που φέρει η έννοια του πολιτισμού. Θα γίνουμε πανελλήνια περίγελως ως δήμος και ζητάμε την εγρήγορση όλων των ανθρώπων του πνεύματος, αλλά και όλων των συμπολιτών μας, για ένα τόσο σοβαρό θέμα».
Ο κ. Ανταμπούφης κατέληξε προσπερνώντας –αυτονόητα- το γεγονός της αφιλοκερδούς συμμετοχής Μουρατίδη: «Δεν μας λέει κάτι αυτό. Θα μπορούσαμε να βρούμε και πολλούς άλλους που θα παρακαλούσαν αμισθί να βρεθούν σ’ αυτή τη θέση, από την οποία έχουν να εισπράξουν μόνο θετικά. Αυτή είναι η ουσιαστική αμοιβή. Όποιος προσφέρεται αφιλοκερδώς, δεν σημαίνει ότι είναι και άξιος…»

Ν. ΧΑΤΖΗΜΗΛΙΟΥΔΗΣ: «ΕΧΕΙ ΩΡΙΜΑΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ, ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΛΑ…»
Εδώ και καιρό έχει έτοιμη την πρότασή της για την αναβάθμιση του «Χατζιδάκειου Φεστιβάλ» η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης. Η οποία –ατυχώς για τους περί αντιθέτου γράφοντες στον τύπο για συλλήβδην «λησμονιά» της πρόσφατης επετείου του θανάτου του- έκανε εκτεταμένα ραδιοφωνικά αφιερώματα στη ζωή και στο έργο του (ο υπογράφων έχει αντίγραφο δίωρης εκπομπής-αφιερώματος που ο ίδιος κοπιωδώς ετοίμασε με σπάνιο υλικό). «Ετοιμάσαμε πρόταση, πιστεύοντας ότι η δομή και το ύφος του φεστιβάλ με το όνομα του Μάνου Χατζιδάκι δεν μπορεί να είναι σαν όλα τ’ άλλα. Και μ’ έναν τελείως διαφορετικό στόχο, έτσι ώστε να μπορεί να εξελιχθεί –γιατί όχι;- ακόμα και σε διεθνές. Όχι μόνο με συναυλίες, αλλά με εκθέσεις, workshops, διαγωνισμούς και βήμα στη νέα δημιουργία. Επιτέλους, έχει ωριμάσει ο καιρός, μην τα καταστρέφουμε όλα…».
Ο πρόεδρος της ΦΕΞ τονίζει ότι «υπάρχουν φορείς αλλά και μεμονωμένοι άνθρωποι που μπορούν» και επισημαίνει: «Εμείς, έτσι κι αλλιώς, τον τιμούμε επί τριήμερο κάθε Οκτώβριο, στην επέτειο της γέννησής του στην Ξάνθη. Θέλουμε μαζί και με άλλους να δώσουμε τη μορφή που πρέπει να έχει μια τέτοια διοργάνωση που πέρυσι δεν έγινε, που έχει “καθίσει” και είναι ευκαιρία να “σηκωθεί”».
Σημειώνεται ότι στην πρόταση της ΦΕΞ που σύντομα θα κατατεθεί, επισημαίνεται η ιστορική διαδρομή του φεστιβάλ που έκανε τον κύκλο του ως χορωδιακό ή άλλων μορφών και γίνεται λόγος για άμεση σύνδεση Μάνου Χατζιδάκη και Ξάνθης: «Η Ξάνθη κερδίζει από τον Μάνο Χατζιδάκι και όχι εκείνος από την Ξάνθη», αναγράφεται χαρακτηριστικά. Και προτείνεται η σύνδεση του ονόματος του μεγάλου συνθέτη με τη νέα δημιουργία «στην οποία θα πρέπει να δίνεται βήμα», καθώς και το να προσδοθεί νέα δυναμική στον θεσμό.
«Κερασάκι» στα παραπάνω, ο σεβασμός που επιφυλάσσεται στο όνομα του Μάνου Χατζιδάκη στο μακρινό Ρέθυμνο: Δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατό του, η ιστορική «Άνοδος των Ανωγείων» αναβιώνει εκεί (14-20 Ιουλίου). Όπως το 1979 που πρωτοδιοργανώθηκε η «Άνοδος» με πρωτοβουλία του κορυφαίου συνθέτη, έτσι και φέτος το «παρών» θα δώσουν δύο παλιοί συνεργάτες και συνοδοιπόροι του: ο φίλος, μαθητής και συνεργάτης του Γιώργος Μητρόπουλος και ο τότε δήμαρχος Ανωγείων Γιώργος Κλάδος. Παρών θα είναι επίσης οι Νίκος Κούνδουρος, Γιώργος Χρονάς, Δημήτρης Βερνίκος, Αλίκη Καγιαλόγλου, Φρίξος Μόρτζος, Ντόρα Μπακοπούλου, ο Σπύρος Σακκάς, Χριστόδουλος Γεωργιάδης, Βαγγέλης Μπουντούνης, Μάρω Ραζή, Ψαραντώνης, το ιστορικό γκρουπ «Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω» κ.ά.
Κλαυσίγελως! Κι όπως όλα δείχνουν, έπεται μακρά κι «εκρηκτική» συνέχεια…

Θοδωρής Μπακάλης

Ειρήνη Δαλάτση: «Η Κοινωνική Πολιτική, δεν είναι Καρναβάλι…»

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ «ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Καταγγελία με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στον Πρόεδρο της ΔΕΑΞ κ. Φανουράκη, απηύθυνε μέσω του τύπου, η Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ» Ειρήνη Δαλάτση, σε σχέση με τις προσλήψεις «από το παράθυρο» κοινωνικών λειτουργών.
Η κα Δαλάτση, γνωρίζοντας πολύ καλά το χώρο της κοινωνικής μέριμνας, θέτει ένα σοβαρότατο ζήτημα, αυτό της λειτουργίας ενός κοινωνικού λειτουργού μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεων, όταν αυτός καλείται να αντιμετωπίσει όλα τα προσωπικά ζητήματα των πολιτών.

Αναφέρει η κα Δαλάτση:

Παλιά τους τέχνη κόσκινο....
…τώρα που και οι νεότεροι και πρωτάρηδες δημοτικοί σύμβουλοι (όπως λέμε Φανουράκης Εμμανουήλ) της συμπολίτευσης έμαθαν γρήγορα το μάθημα "αδιαφανής πρόσληψη – γιατί έτσι μας αρέσει" δεν έχετε αγαπητοί συμπολίτες να ανησυχείτε για τίποτε. Με αυτόν τον τρόπο όλα θα λειτουργούν ρολόι, εκτός αν έχετε ή είστε ένα άνεργο παιδί που διαθέτει όλα τα προσόντα, την όρεξη και την ανάγκη για δουλειά ΑΛΛΑ πάντα σας προλαβαίνει κάποιος άλλος! Εκείνο που είναι εντυπωσιακό αλλά αποτελεί και πανελλαδική πρωτοτυπία είναι η αμισθί εθελοντική εργασία με το αζημίωτο στα Νομικά Πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του Δήμου μας με την υπόσχεση όμως της μελλοντικής αποκατάστασης με αναδρομική ισχύ: συγκεκριμένα στους Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς (ΒΠΣΔΞ) και το ΚΑΠΗ κατά το παρελθόν και τώρα, στο πρόγραμμα της Κοινωνικής Μέριμνας της ΔΕΑΞ μετά την αποχώρηση της Κοινωνικής λειτουργού. Ο κοινωνικός λειτουργός είναι ο επιστήμονας που διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα των περιπτώσεων που ασχολείται, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές δυσλειτουργίες ενός ατόμου, μιας ομάδας αλλά και της κοινότητας. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι ασκεί σοβαρή κοινωνική πολιτική με "προφορικές-μυστικές προσλήψεις", χωρίς όρους και δεσμεύσεις εκατέρωθεν. Καταγγέλλω τις μεθόδους σας, λοιπόν, κι επιμένω στη θέση μου: - ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ - Δεν έχετε το δικαίωμα να καταδικάζετε την ελπίδα για εργασία από τα άνεργα παιδιά που δε γνωρίζετε στερώντας τους το νόμιμο δικαίωμά τους να συμμετάσχουν σε μια διαφανή διαδικασία πρόσληψης και να δώσουν επί ίσοις όροις τη δική τους μάχη για την επαγγελματική τους αποκατάσταση!!!!! ΠΑΡΤΕ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ! ΕΙΡΗΝΗ ΔΑΛΑΤΣΗ Δημοτική Σύμβουλος με τους Πολίτες για την Αλλαγή τ. Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ξάνθης Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος

Τρενάκι πολιτισμού και τουρισμού!

ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Με… επιβάτες το Δήμαρχο Ξάνθης Μιχ. Στυλιανίδη, τον Πρόεδρο της Δημαρχιακής Επιτροπής Στάμο Τριμίντσιο αλλά και δημοσιογράφους, το τρενάκι πολιτισμού και τουρισμού του Δήμου Ξάνθης, έκανε το «παρθενικό» του ταξίδι – βόλτα στους δρόμους της Ξάνθης.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος «το τρενάκι πολιτισμού το πήραμε για τουριστικούς λόγους. Για να μπορούμε να δείξουμε τις ομορφιές και της πόλης, ιδιαίτερα της παλιάς πόλης, αλλά και της τριγύρω περιοχής και αναφέρομαι βέβαια στον ορεινό όγκο, στα Μοναστήρια κ.λπ. Ακόμη, εξετάζουμε και την περίπτωση μεταφοράς και συνδημοτών μας από διάφορες περιοχές για να εξυπηρετήσουμε και αυτή την ανάγκη, π.χ. σκέφτομαι, όταν θα λειτουργήσει το πάρκινγκ στο «Αμοιρίδειο», να μπορούμε μ’ αυτό το τρενάκι, να μεταφέρουμε τον κόσμο από εκεί μέχρι την πλατεία Ελευθερίας ή και την κεντρική πλατεία, για να μην θεωρείται ότι ο χώρος αυτός είναι μακριά από το κέντρο, ώστε να εξυπηρετήσουμε φυσικά και την αγορά της πόλης μας. Υπάρχουν δηλαδή κάποιες τέτοιες σκέψεις και πιστεύω, ότι πολύ σύντομα, αφού βγάλουμε και τις σχετικές άδειες και φύγουμε απ’ την γραφειοκρατία θα το αξιοποιήσουμε και για τους δύο σκοπούς που προανέφερα».
Οσο για τις διαδρομές, ο Δήμαρχος επισήμανε: «η τεχνική υπηρεσία του δήμου μας σχεδιάζει κάποιες διαδρομές… Να σας πω ότι το τρενάκι αυτό είναι πάρα πολύ ευέλικτο, μπορεί να περάσει δηλαδή και από στενά μέρη και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και σε κλειστές ακόμη στροφές και ως εκ τούτου, νομίζω πως θα μπορέσουμε, όχι μόνο στο βασικό δίκτυο της παλιάς πόλης, αλλά να σχεδιάσουμε και να κάνουμε μια διαδρομή δείχνοντας στον επιβάτη αρχοντικά, όχι μόνο της Ανατολικής πλευράς και μιλάμε για την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Μητροπόλεως, αλλά και της Ανατολικής πλευράς, μέχρι την 9ης Μεραρχίας…»
Βεβαίως, το τρενάκι δεν θα είναι εντελώς δωρεάν, αλλά θα έχει μικρή επιβάρυνση όταν χρησιμοποιείται για τουριστικούς λόγους, όπως εξηγεί ο κ. Στυλιανίδης:
«Ιδιαίτερα όταν θα χρησιμοποιείται για τουριστικούς σκοπούς, θα υπάρχει ένα τίμημα, όχι για να κάνουμε απόσβεση αγοράς, αλλά τουλάχιστον να καλύπτουμε τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησής του».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Εργαλείο ανάπτυξης των επιχειρήσεων το ΕΣΠΑ

ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Άλλη μία τράπεζα, η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ» παρουσίασε το δικό της πρόγραμμα για την προσέλκυση πελατών στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής πρότασης για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ που αναφέρεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης παρουσία τόσο της διοίκησης του ΕΒΕ, όσο και ενδιαφερομένων επιχειρηματιών και πελατών της Τράπεζας.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Βορειοανατολικής Ελλάδας κ. Δεληγεωργίου, μίλησε στη «Θ» και τόνισε τα εξής:
«Λόγω του ότι, βασική στρατηγική της τράπεζας «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» για την εξυπηρέτηση και την υποβοήθηση του χώρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, διοργανώνουμε αυτή την ημερίδα, με στόχο να ενημερώσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους μικρο-επαγγελματίες για το νέο αναπτυξιακό νόμο, το γνωστό πια ΕΣΠΑ 2007-2013, να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένες λύσεις και προτάσεις χρηματοδοτικών εργαλείων και προϊόντων μας για την υποβολή αυτών των επενδυτικών ιδεών και προτάσεων των μικρο-επιχειρηματιών, με απώτερο στόχο, να γλιτώσουμε και όσες γίνεται περισσότερες θέσεις εργασίας, πράγμα το οποίο είναι πάρα πολύ χρήσιμο, όπως καταλαβαίνετε στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η Τράπεζα «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» συμμετείχε και στο προηγούμενο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ Ι, αλλά θα συμμετέχει και στο καινούργιο, το ΤΕΜΠΜΕ ΙΙ δηλαδή. Η συμμετοχή μας ήταν πάνω από το μερίδιο της αγοράς που κατέχουμε πανελληνίως στο χώρο των χρηματοδοτήσεων και αυτό σκοπεύουμε και να το κάνουμε και με μεγαλύτερη ένταση και στο ΤΕΜΠΜΠΕ ΙΙ . Επειδή τυχαίνει να είμαι Θρακιώτης και κινούμαι στο χώρο αυτό τα τελευταία 30 χρόνια, έχω να πω λοιπόν ότι η τράπεζα «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» κατέχει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο στα τραπεζικά δρώμενα της περιοχής, μεταξύ των οποίων και τα χρηματοδοτικά κι έτσι συμβάλλει ακριβώς και υποστηρίζει την ανάπτυξη αυτών των μειονεκτικών περιοχών της Θράκης και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Η τράπεζα «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» είναι μία τράπεζα με σαφή προσανατολισμό στο χώρο των μικρο-επιχειρήσεων, που τέτοιες είναι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, ως επί το πλείστον στην περιοχή σας. Θεωρούμαι ότι αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και κυρίως της περιφερειακής οικονομίας και γι’ αυτό ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά τους».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σύνταξη χωρίς ένσημα, από τον ΟΓΑ

Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ»

Οι ανασφάλιστοι αλλά και όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να πάρουν σύνταξη από οποιοδήποτε ταμείο, δεν πρέπει να απογοητεύονται, καθώς μπορούν να πάρουν τη σύνταξη του ανασφάλιστου που προβλέπεται από τη νομοθεσία και χορηγείται από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Σύνταξη από τον ΟΓΑ δικαιούνται ακόμη και αυτοί που δεν έχουν καθόλου ένσημα, αρκεί να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Να είναι Έλληνες υπήκοοι ή Έλληνες το γένος, να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Να μην λαμβάνουν οι ίδιοι αλλά ούτε και οι σύζυγοί τους -στην περίπτωση εγγάμων- σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις οι οποίες αναφέρονται στη συνέχεια. Το ετήσιο εισόδημά τους από εργασία ή από οποιαδήποτε πηγή -ατομικό προκειμένου για μεμονωμένο άτομο και οικογενειακό προκειμένου για έγγαμους- να μην ξεπερνά το ύψος των ετήσιων βασικών συντάξεων που χορηγεί ο ΟΓΑ στον αγρότη ή στο αγροτικό ζευγάρι αντίστοιχα (4.620 ευρώ για το μεμονωμένο άτομο και 9.240 ευρώ για το ζευγάρι). Υπάρχουν κατηγορίες εισοδημάτων και συντάξεων που εξαιρούνται και δεν αποτελούν κώλυμα για τη χορήγηση σύνταξης σε ανασφάλιστους. Αυτές είναι: α) Τα βοηθήματα ή άλλης μορφής οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε αναξιοπαθούντα πρόσωπα από τα ειδικά προγράμματα του υπουργείου Υγείας ή οποιουδήποτε άλλου φορέα (όπως π.χ. τα προγράμματα προσφύγων του ΟΗΕ). β) Η σύνταξη που παίρνει ο ένας σύζυγος στην περίπτωση εγγάμων, από τον ΟΓΑ. Στην περίπτωση όμως αυτή, οι ετήσιες συντάξεις που παίρνει ο ένας σύζυγος από τον ΟΓΑ συνυπολογίζονται στο οικογενειακό εισόδημα που θα συγκριθεί με τις ετήσιες συντάξεις του ΟΓΑ, προκειμένου να κριθεί αν ο άλλος δικαιούται σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα. γ) Η σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή που παίρνουν οι ίδιοι οι αιτούντες ή και οι σύζυγοί τους στην περίπτωση εγγάμων, όταν είναι μικρότερη από το ποσό της βασικής σύνταξης που χορηγεί ο ΟΓΑ. Οι ετήσιες συντάξεις και στην περίπτωση αυτή συνυπολογίζονται στο εισόδημα.
Η συνταξιοδότηση του ενός συζύγου από άλλο φορέα ή τυχόν εισόδημά του που υπερβαίνει το ποσό των ετήσιων παροχών που χορηγεί ο ΟΓΑ, δεν αποτελεί κώλυμα για τη συνταξιοδότηση του άλλου ως ανασφάλιστου υπερήλικα σε περίπτωση που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε διάσταση επί μία τουλάχιστον πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης ή ο/η σύζυγος έχει εξαφανισθεί και δεν έχει δώσει σημεία ζωής επί τριάντα χρόνια. Η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων χορηγείται εφόσον συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις και στους υπηκόους χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα, καθώς και στους υπηκόους χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν επικυρώσει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1. Αίτηση-δήλωση στο ειδικό έντυπο του ΟΓΑ (κατατίθεται στον ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου της μόνιμης κατοικίας του αιτούντος ή της αιτούσης)
2. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων του δελτίου ταυτότητος του αιτούντος, της συζύγου (ή του συζύγου) και των παιδιών, τα οποία έχουν ηλικία κάτω των 18 ετών και υποχρεούνται να έχουν ταυτότητα.
3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
4. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας (ΔΟΥ) για το φόρο εισοδήματος (οι έγγαμοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση), για το προηγούμενο της υποβολής της αίτησης-δήλωσης οικονομικό έτος. Σε περίπτωση που o ενδιαφερόμενος δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωσή του θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ, ότι δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Οι παρακάτω κατηγορίες προσώπων, εκτός των δικαιολογητικών που προαναφέρονται, πρέπει ακόμα να υποβάλουν κατά περίπτωση: Οι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, βεβαίωση του φορέα από την οποία να προκύπτει o χρόνος ασφάλισης, το επάγγελμα για το οποίο ασφαλίστηκαν, αν παίρνουν ή όχι και αν δικαιούνται ή όχι σύνταξη. Οι συνταξιούχοι άλλου φορέα, απόκομμα επιταγής πληρωμής της σύνταξής τους από το οποίο να προκύπτει το είδος και το ποσό αυτής. Οι έγγαμοι των οποίων o σύζυγος συνταξιοδοτείται από άλλο ασφαλιστικό φορέα, αντίγραφο της απόφασης συνταξιοδότησης του συζύγου τους ή απόκομμα επιταγής πληρωμής της σύνταξής του. Οι έγγαμοι των οποίων o σύζυγος είναι/ ήταν ασφαλισμένος σε άλλον φορέα, βεβαίωση του φορέα από την οποία να προκύπτει o χρόνος ασφάλισης, το επάγγελμα για το οποίο ασφαλίστηκαν, αν παίρνουν ή όχι και αν δικαιούνται ή όχι σύνταξη. Οι αλλοδαποί ή ακαθόριστης υπηκοότητας Έλληνες το γένος, βεβαίωση ή άδεια παραμονής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών για τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα και την ιδιότητά τους ως ομογενών. Οι ομογενείς αλβανικής υπηκοότητας απαιτείται να υποβάλλουν το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς που χορηγείται στα πρόσωπα αυτά από την Υπηρεσία Αλλοδαπών. Οι διαζευγμένοι: α) διαζευκτήρια και β) υπεύθυνη δήλωση του Ν.1959/1986, στην οποία ο αιτών πρέπει να δηλώνει αν παίρνει διατροφή και τι ποσό. Τέλος, οι σύζυγοι που βρίσκονται σε διάσταση: α) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986, στην οποία ο αιτών να δηλώνει ότι βρίσκεται σε διάσταση και δεν κατοικεί στην ίδια στέγη με τον/ τη σύζυγό του, από ποια χρονολογία, αν παίρνει διατροφή και τι ποσό. β) Ένορκη βεβαίωση δύο μαρτύρων σε Ειρηνοδίκη ή συμβολαιογράφο ότι ο αιτών δεν κατοικεί στην ίδια στέγη με τον ή τη σύζυγό του λόγω διάστασης, από ποια χρονολογία, αν παίρνει διατροφή και τι ποσό.

«ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΟΡΦΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΥΨΟΥΣ 330 ΕΥΡΩ»

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο ανταποκριτής του ΟΓΑ στην Ξάνθη κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος ασχολείται με αυτό το είδος των συντάξεων, εξηγώντας: «Είναι κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια. Πρόκειται για μορφή σύνταξης ύψους 330 ευρώ μηνιαίως, την οποία για να λάβει κάποιος πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις εισοδήματος (σσ. τις παραπάνω προαναφερθείσες). Και φυσικά, πρέπει να έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πληροφορηθούμε τον αριθμό των ανασφάλιστων και δικαιούχων της παραπάνω παροχής στην πόλη μας, καθώς δεν βρέθηκαν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Θοδωρής Μπακάλης

Πρόγραμμα πράσινης επιχειρηματικότητας ξεκινά ο ΕΟΜΜΕΧ


Π. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΟΛΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ»

Εγχειρίδιο για την «Πράσινη Επιχειρηματικότητα για τις Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις» ολοκλήρωσε και ήδη διαθέτει στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες το Φόρουμ Επιχειρηματικότητας του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ).


Η «πράσινη επιχειρηματικότητα» είναι το… «καινούργιο κοσκινάκι» που επικρεμάται σε όλο και πιο περίοπτη θέση στις αρένες του επιχειρείν, βοηθούσης της θεαματικής στροφής που παρατηρείται σ’ αυτή την κατεύθυνση, με την αρωγή και κάποιων συγκροτημάτων ΜΜΕ. Στο κείμενο του εγχειριδίου αναδεικνύεται η συμβολή και οι προοπτικές του νέου, δυναμικού και σε πολλούς άγνωστου κόσμου των «πράσινων» επιχειρηματικών δράσεων και πρακτικών. Με στόχο τη σταδιακή προσαρμογή της επικρατούσας νοοτροπίας με την οποία λειτουργούν και επιχειρούν σήμερα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, το εγχειρίδιο σκοπεύει να:
-Διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων στις απαραίτητες πηγές πληροφοριών και απαντήσεων σε θέματα που σχετίζονται με μια λίγο-πολύ συγκεχυμένη αντίληψη γύρω από το «πράσινο επιχειρείν».
-Παρουσιάσει τις δυνατότητες και προοπτικές που ανοίγονται στην ελληνική αγορά για την ανάληψη επιτυχημένων πρωτοβουλιών «πράσινης» επιχειρηματικότητας.
-Αναδείξει τρόπους βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μιας επιχείρησης.
-Προβάλει τα πλεονεκτήματα μιας «πράσινης» επιχειρηματικής δράσης και της ανάλογης σχέσης της με το οικονομικό αποτέλεσμα.
-Καταγράψει τις δυνατότητες χρηματοδότησης των «πράσινων» επιχειρηματικών σχεδίων και να βοηθήσει στην προσαρμογή των επιχειρηματικών σχεδίων σύμφωνα με τις προτεραιότητες της «πράσινης» αγοράς.
-Ωθήσει στην αξιοποίηση όλων των επιχειρηματικών δυνατοτήτων, που προκύπτουν από την ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος.
-Ενισχύσει –τελικά- την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Η επόμενη θεματική ενότητα που ολοκληρώνει το δεύτερο κύκλο του Φόρουμ Επιχειρηματικότητας, είναι οι «Συστάδες Επιχειρήσεων» (το εγχειρίδιο θα είναι διαθέσιμο το αμέσως προσεχές διάστημα). Ο θεσμός του Φόρουμ Επιχειρηματικότητας εντάσσεται στις δραστηριότητες του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ΕΟΜΜΕΧ, η δημιουργία και το πρόγραμμα δράσης του οποίου έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης για την περίοδο 2000-2006. Αποτελεί δε μία μόνο από τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις του ΕΟΜΜΕΧ προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στο Φόρουμ επιχειρηματικότητας συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και ερευνητές. Ο θεσμός αποσκοπεί στην ανάπτυξη διαλόγου και διασύνδεσης των επιχειρήσεων, των φορέων τους και της ακαδημαϊκής κοινότητας, στη διεξαγωγή αναλύσεων, στην κατάθεση προτάσεων, καθώς και στην ανάδειξη θεμάτων και επεξεργασμένων θέσεων που προκρίνονται από την επιχειρηματική κοινότητα.

«Ο,ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ»

Την παραπάνω εύλογη άποψη κατέθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει την έναρξη του νέου προγράμματος: «Όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται για καλό και το θέμα είναι να υπάρχει ενδιαφέρον. Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο θα συμβεί στην Ξάνθη, πάντως όλα αυτά έρχονται να εξυπηρετήσουν κάποιες επιχειρήσεις».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ επισήμανε ότι «μπορεί κάποια προγράμματα ή κάποια σημεία να μην αφορούν κάποιον, ωστόσο πάντα υπάρχει κάποια ωφέλεια για πολλούς. Το κυριότερο είναι ότι παρέχεται ενημέρωση σε καινούργια πράγματα. Και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνονται πολλοί που μπορούν να ωφεληθούν και να πάρουν μια γενναία επιδότηση. Πού αλλού να τη βρουν; Το ζήτημα είναι να υπάρχει ενδιαφέρον…» κατέληξε ο κ. Ανδρικόπουλος.

Θοδωρής Μπακάλης

Ασυνεννοησία μεταξύ φορέων –υπηρεσιών…

Γράφει ο ΤΕΝΗΣ ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ

Η ασυνεννοησία που υπάρχει μεταξύ φορέων και υπηρεσιών προσθέτει ακόμη ένα αρνητικό στοιχείο στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας…
Πρόσφατο παράδειγμα, η επιβολή προστίμου 24.000 ευρώ στον Δήμο Τοπείρου για ανέγερση αναψυκτηρίου- αποχωρητηρίου στο χώρο του κάμπινγκ Μαγγάνων, μετά από… 16 χρόνια από την ανέγερσή του! Με την διαφορά, ότι είχε ήδη φροντίσει για την έκδοση άδειας οικοδομής η τότε κοινότητα! Παρόλα αυτά το πρόστιμο καταλογίστηκε και καλείται σήμερα ο Δήμος να το πληρώσει!

Η όλη διαδικασία κινήθηκε μετά από εντολή του Εισαγγελέα για διερεύνηση καταγγελιών, που αφορούσαν σε αυθαίρετα κτίρια στην παραλιακή περιοχή και φυσικά η «εύκολη λύση» από πλευράς των υπηρεσιών. Το πρόστιμο! Δικαίως εξανέστη ο Δήμαρχος και κάνει λόγο για υπηρεσιακά ελλείμματα και για ελλειπή συνεννόηση μεταξύ υπηρεσιών και φορέων…
Παίρνω αφορμή από το συγκεκριμένο γεγονός για να θίξω και άλλες περιπτώσεις, που κοστίζουν σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου μας, με φόντο συνήθως την ασυνεννοησία, την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των φορέων και ενίοτε την αυστηρότατη τήρηση της «τελείας» του νόμου. Κάτι που σε άλλες περιοχές της χώρας δεν τηρείται για τους ευνόητους λόγους…
Δεν μπορώ να διανοηθώ, μια απέραντη παραλία στο Ν. Ξάνθης, έρημη, χωρίς καμία σχεδόν δραστηριότητα τουριστική- αναπτυξιακή λόγω συνθήκης Ramsar, λόγω αιγιαλίτιδας ζώνης, λόγω κάποιων άλλων οικο-συνθηκών (Natura κλπ) και την ίδια στιγμή σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη χώρα, να οργιάζει κυριολεκτικά η ιδιωτική και η αυτοδιοικητική πρωτοβουλία σε ανάλογες περιοχές…
Δεν χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς μακριά, για να συνειδητοποιήσει πως χάριν της ελκυστικότητος επισκεπτών και της τουριστικής ανάπτυξης μιας παραλιακής περιοχής, γίνονται σε πολλές περιπτώσεις «στραβά μάτια». Παράδειγμα το γειτονικό Φανάρι, οι παραλίες της Καβάλας και αν πάμε πιο κάτω, σχεδόν το σύνολο της παραλιακής ζώνης της ηπειρωτικής Ελλάδος και ακόμη περισσότερο στην νησιωτική. Δεν υπολογίζονται πουθενά αιγιαλίτιδα, συνθήκες και άλλα τινά, που συμφωνήθηκαν για εμάς χωρίς εμάς!
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρότεινα να παρέμβουμε σε βιότοπους και οικοσυστήματα, όπως για παράδειγμα το Δέλτα του Νέστου, η λίμνη Βιστωνίδα, τα αλσύλλια του Λάγους κλπ. Δεν μπορώ να διανοηθώ όμως, την πλήρη ερήμωση της παραλίας Αβδήρων- Μαγγάνων και την αυστηρότητα που επιδεικνύεται κάθε φορά που κάποιος φορέας προσπαθήσει να κάνει κάποια μικροέργα.
Τόλμησε «τότε» ο Σαλτούρος και υλοποίησε τον παραλιακό δρόμο, καθώς επίσης και τον δρόμο που ενώνει της παραλίες Αβδήρων- Μυρωδάτου και εξυπηρετείται σήμερα ο κόσμος που προτιμάει και θέλει να μείνει στις Ξανθιώτικες παραλίες. Έκανε μάλιστα και κάποια παραπήγματα, που σε τίποτα δεν «όχλησαν» το οικοσύστημα, τα οποία σήμερα αφέθηκαν στην τύχη τους!
Μου έλεγε επίσης πριν λίγο καιρό η Δήμαρχος Αβδήρων, ότι με κόστος ενδεχόμενη… σύλληψή της από την Αστυνομία, κατόρθωσε να ολοκληρώσει το δρομάκι που εξυπηρετεί τις παραλιακές οικίες από την παραλία του Αη Γιάννη μέχρι την Μάνδρα! Και όλα αυτά μόνον (;) στο Ν. Ξάνθης…
Είναι τραγικό και απαξιωτικό για την τοπική μας κοινωνία, το γεγονός ότι κάποιοι αποφάσισαν να ερημώσουν την παραλιακή μας ζώνη, χωρίς καν να ακούσουν την άποψή μας… Αν για παράδειγμα επιχειρούνταν κάτι τέτοιο στην Κρήτη, θα τους είχαν πάρει με τις πέτρες όλους! Κι όμως, εμείς το δεχθήκαμε, μη μπορώντας να κάνουμε διαφορετικά! Έτσι απλά… «Μη μπορώντας να κάνουμε διαφορετικά»! Τι θα μπορούσαμε άραγε να κάνουμε, απέναντι σε ένα τέτοιο δεδομένο – κατεστημένο (πλέον) που οριοθετήθηκε ερήμην μας; Πολλά, πλην όμως, αυτό προϋποθέτει σύμπνοια απόψεων, στενή συνεργασία μεταξύ φορέων και υπηρεσιών και πνεύμα ενότητος με έναν στόχο: Την ανάπτυξη-ελκυστικότητα της παραλιακής μας περιοχής.
Όταν «κυνηγάνε» επί παραδείγματι τον Δήμο Τοπείρου για δύο κτίρια των 55 τετραγωνικών που έγιναν για τις ανάγκες των παραθεριστών του κάμπινγκ και μάλιστα με οικοδομική άδεια, σε τι καλύτερο θα μπορούσε να ελπίζει κανείς; Και το χειρότερο, όταν ένας Δήμος δεν μπορεί να βρει «άκρη» με υπηρεσίες και παράγοντες, πόσο μάλλον ένας ιδιώτης, απλός, πολίτης που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα;
Σας παραπέμπω σε μία εικόνα αρκετά γνώριμη για τους περισσοτέρους (ιδιαίτερα για τους παλαιότερους) Ξανθιώτες. Θυμηθείτε πως ήταν η παραλιακή περιοχή Μυρωδάτου- Αβδήρων πριν από 20 χρόνια… Μες στους βάλτους που μόνο τα… βουβάλια μπορούσαν να κυκλοφορήσουν! Ότι έγινε, έγινε με πρωτοβουλίες καινοτόμες και ριζοσπαστικές κάποιων παραγόντων «τότε». Καιρός είναι πιστεύω, να αναληφθούν παρόμοιες πρωτοβουλίες και σήμερα ώστε ενωτικά και δυναμικά να αξιώσουμε και να πάρουμε αυτά που μας αξίζουν, αυτά που ο καλός Θεός και η σοφή φύση μας προικοδότησε, αυτά που κάποιοι άλλοι προσπαθούν να μας στερήσουν για δικούς τους λόγους και που το καταφέρνουν περίφημα. Κατά πόσο όμως είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για κάτι τέτοιο;

Το κερασάκι στην Τούρτα... 03/06/2009

Το άρωμα εκλογών» όσο καλοκαιριάζει γίνεται ολοένα και πιο έντονο… Το πιο μακρινό σενάριο του Μαρτίου, φαίνεται πως δεν του βγαίνει του Κώστα Καραμανλή, αφού πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για… πανωλεθρία άνευ προηγουμένου της Ν.Δ. με τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Είχα γράψει πριν λίγες εβδομάδες, ότι το καλοκαίρι για τους πολιτικούς και τους πολιτευτές μας θα είναι ιδιαίτερα θερμό… Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται, θα πρέπει να στερηθούν τις καλοκαιρινές απολαύσεις και να πέσουν με τα μούτρα στη «δουλειά»… Και επειδή βλέπω μια χαλαρότητα, ιδιαίτερα από νεοδημοκρατικά στελέχη, εκτιμώ ότι πολλοί από δαύτους δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους…

Βγήκαν «μαχαίρια» στη Ν.Δ. για ακόμη μια φορά, εξαιτίας των πρόσφατων συμβάντων στο Δήμο Τοπείρου και όχι άδικα… Παρόλα αυτά δεν είδαμε τη ΝΟΔΕ και τον Στέλιο Μωραϊτη να παίρνουν θέση δημόσια, δεν είδαμε τον «Ξανθάρχη» της Ν.Δ. Αλέκο Κοντό να δηλώνει κάτι, δεν είδαμε κάποια κίνηση που να δείχνει ότι υπάρχει κομματική οργάνωση και κομματικοί παράγοντες στη περιοχή… Ο καθένας κάνει του κεφαλιού του, ο ένας καταγγέλλει τον άλλο, και όλοι μαζί, υποτίθεται ότι σε λίγους μήνες, θα κατεβούν στην βάση για να ζητήσουν την ανανέωση της εμπιστοσύνης της στη κυβέρνηση Καραμανλή! Κακόμοιρε Καραμανλή τι σού ‘μελλε να πάθεις!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος Τούρκος Πρόξενος έχει επισκεφτεί μέχρι σήμερα… πέντε φορές το Δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη στο γραφείο του! Πέντε φορές; Η εθιμοτυπία συνήθως προϋποθέτει μία. Αλήθεια, γιατί δεν έγιναν γνωστές οι υπόλοιπες τέσσερις; Ποια ήταν η «ατζέντα» αυτών των συναντήσεων φίλτατε Δήμαρχε; Εκτός αν ήρθε να πιεί… Ελληνικό καφέ ο Τούρκος Πρόξενος και προτίμησε να το πιεί στο γραφείο του Δημάρχου Ξάνθης, γιατί το κυλικείο το κάνει… με φουσκάλες! Θα επανέλθω…

Για «χαβαλέ» κάνει λόγο ο παλιόφιλος Π. Παπαδόπουλος του «Μαχητή» για την εν δυνάμει δημοτική κίνηση του Μιχάλη Αμοιρίδη… Τον οποίο μάλιστα στέλνει μήνυμα, ότι κοντεύει να χαρακτηρισθεί γραφικός! Βέβαια πριν από λίγες ημέρες, ο Αμοιρίδης ήταν ο «αναλυτής» των εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία! Είχα προειδοποιήσει τον φίλτατο Μιχάλη, ότι η κατά τα άλλα σωστή σαν σκέψη κίνηση, που ξεκίνησε με συνεργασία σημαντικών τοπικών παραγόντων, θα είχε άσχημο τέλος αν έβγαινε έτσι ερασιτεχνικά και χωρίς καμία πολιτική μεθόδευση προς τα έξω… Τώρα προφανώς δεν με άκουσε. Τότε που τα ακούει και από ΟΛΟΥΣ τους άλλους, πιστεύω να το εμπεδώσει… Πάντως, έκαψε το χαρτί του πριν το ρίξει στο τραπέζι, γεγονός που θα του στοιχίσει ιδιαίτερα, αν και εφόσον διατηρεί πολιτικές βλέψεις για το μέλλον…

Θα ήθελα να μας πει ο φίλτατος Γιώργος Καρασακαλίδης, Δήμαρχος Σταυρούπολης, πόσα και ποια έργα έκανε η σημερινή δημοτική αρχή στον οικισμό του Λειβαδίτη για να… ζητήσω συγνώμη εκ μέρους των συνεργατών μου που ανέφεραν την περιοχή ως εγκαταλειμμένη! Και δεν αναφέρομαι στα λιγοστά οφέλη που αποκομίζει από την λειτουργία του «Ερύμανθου», αλλά γι’ αυτό καθ’ αυτό τον Λειβαδίτη… Όσο για κάποιον αντιδήμαρχο ο οποίος τόλμησε να απειλήσει με δικαστήρια δημοσιογράφους, ας πάρει τηλέφωνο να τα πει προσωπικά σε μένα… Και αυτό δεν είναι «μαγκιά», αλλά αγανάκτηση, γιατί κάποιοι αυτοδιοικητικοί που δεν αντέχουν την κριτική, έχουν εύκολο το «ποίημα»! Να φιμώσουμε δηλαδή τους πολίτες που καταγγέλλουν για να μην «σκονιστούν» οι αιρετοί! Επί του προκειμένου ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω…

2/7/09

Πρώτη σελίδα 02/07/2009

Ν. Παππάς: «Θα έρθω επάνω να τα ξεκαθαρίσω όλα…»

ΕΝΩ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
-Βγήκαν τα «μαχαίρια» στη ΣΕΚΑΠ

-Στοιχεία ζήτησε αιφνιδιαστικά η μέτοχος ΣΕΚΕ

-Φημολογίες για απαξίωση της εταιρίας και όδευση προς πώληση
-«Σιγή» κρατά η ΑΤΕ -Έντονη η ανάμειξη Κοντού

Το τελευταίο συνεταιριστικό «προπύργιο», η ΣΕΚΑΠ, μπήκε και αυτή στο μάτι του κυκλώνα, αφού η μέτοχος ΣΕΚΕ ζήτησε αιφνιδιαστικά οικονομικά στοιχεία, δημιουργώντας επι της ουσίας θέμα για την καπνοβιομηχανία και φυσικά αναβλήθηκε η προχθεσινή γενική συνέλευση.
Η ΣΕΚΕ όμως είναι μεγαλομέτοχος της ΣΕΚΑΠ, διοικείται δε από στελέχη της Ν.Δ. όπως και η ΣΕΚΑΠ, συνεπώς το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικο-διοκητικό, αλλά και αμιγώς πολιτικό!


Η ΑΝΑΒΟΛΗ

Αναβλήθηκε τελικά η Γενική Συνέλευση της ΣΕΚΑΠ, όπως είχε διαρρεύσει τις τελευταίες μέρες με αίτημα της ΣΕΚΕ. Η μεγαλομέτοχος της συνεταιριστικής καπνοβιομχανίας ΣΕΚΕ, για του εκπροσώπου της Πάνου Ταρενίδη, κατέθεσε σχετικό έγγραφο στο Προεδρείο της Συνέλευσης. Σε αυτό αναφερόταν ότι η ΣΕΚΕ δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις του Προέδρου στο αίτημά της για παροχή στοιχείων των τελευταίων τριών ετών όσον γύρω από τις οικονομικές κινήσεις της εταιρίας καθώς και το οφέλη που αποκόμισε απ’ αυτές.
Ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ Νίκος Παππάς απαντώντας στο αίτημα διευκρίνισε ότι τα στοιχεία ζητήθηκαν την Παρασκευή με αποτέλεσμα να δοθούν τα επίσημα στοιχεία σε απλή παράθεση, γεγονός που δεν ικανοποίησε την ΣΕΚΕ. Τελικά η νέα ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση ορίστηκε για τις 21 Ιουλίου.
Πριν την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος Ν. Παππάς ζήτησε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους δυο εκλιπόντες της «οικογένειας» της καπνοβιομηχανίας που χάθηκαν τους προηγούμενους μήνες ενώ ο κ. Παπαβασιλείου ζήτησε εκ μέρους των εργαζομένων να ονομασθούν δυο αίθουσες του εργοστασίου προς τιμήν των θανόντων.

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;

Το ερώτημα βεβαίως είναι γιατί αυτή τη χρονική στιγμή ζήτησε η ΣΕΚΕ τα οικονομικά στοιχεία, όταν αυτό μπορούσε να γίνει πριν από ένα μήνα περίπου και γιατί ζητήθηκαν επι της ουσίας τα στοιχεία, όταν αφού είναι μεγαλομέτοχος, έχει την ευκαιρία να τα ελέγξει οποτεδήποτε και χωρίς να αναβάλει γενική συνέλευση.
Φήμες, οι οποίες τείνουν να γίνουν δηλώσεις προθέσεων στελεχών της ΣΕΚΕ, αναφέρουν ότι «η εποχή Παπά οδεύει στο τέλος της…» αφήνοντας να εννοηθεί ότι «ελέγχεται» (;) ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ για τις ημέρες διοίκησής του, αλλά και για αποφάσεις που πήρε, προφανώς εκτελώντας αμιγώς εντολές του Μεγάρου Μαξίμου και όχι – πλέον – του κ. Κοντού.
Στην ουσία η ΣΕΚΕ, έρχεται σε άμεση σύγκρουση με την κυβέρνηση, παρ’ όλου που και ο κ. Ταρενίδης αλλά και στο σύνολό της η διοίκηση έχει αναφορά στη Ν.Δ. όπως και προσωπικά στον κ. Κοντό.

Ν. ΠΑΠΑΣ: «ΘΑ ΑΝΕΒΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΩ ΟΛΑ…»

Με τη λακωνική δήλωση «θα ανέβω επάνω να τα καθαρίσω όλα και μετά θα δώσω συνέντευξη τύπου για να τα πούμε όλα δημόσια και να τελειώνει η υπόθεση…», απάντησε στο ερώτημα της «Θ», ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ κ. Νίκος Παπάς, αφήνοντας ανοιχτά να εννοηθεί ότι υπάρχει ζήτημα σοβαρό στην καπνοβιομηχανία και πως αυτό θα λυθεί οριστικά με άμεση επάνοδό του στην Ξάνθη.
Σε επίμονη ερώτηση της εφημερίδας μας, σε τι αποσκοπούσε η αναβολή της συνέλευσης με αίτημα της ΣΕΚΕ αρκέστηκε να πει και μόνο ότι «τα στοιχεία είναι στη διάθεση οποιουδήποτε μετόχου και πολύ περισσότερο της ΣΕΚΕ. Ρωτήστε αυτούς που ζήτησαν την αναβολή, σε τι και αν αποσκοπούν σε κάτι…»

ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ

Ομολογουμένως, στη ΣΕΚΑΠ δεν υπάρχει και το ενδεδειγμένο κλίμα, ίσως να είναι μία από τις χειρότερες περιόδους που διανύει σε ότι αφορά τις σχέσεις μετόχων.
Χαρακτηριστικό του κλίματος αυτού, είναι τόσο η προχθεσινή αναβολή, οι αιχμές από πλευράς ΣΕΚΕ, γεγονός που μαρτυρεί ευθέως ότι μετά την απομάκρυνση Κοντού από την κυβέρνηση, επιχειρείται «χειραγώγηση» της τελευταίας συνεταιριστικής εταιρίας στην Ξάνθη, προκειμένου να αφαιρεθεί αυτό το προνόμιο – σε βαθμό εκδίκησης (;) – από το Μαξίμου, λόγω του ότι ο κ. Παπάς είναι αποκλειστικά επιλογή του κ. Αγγέλου, Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.

«ΣΙΓΗ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΕ

«Σιγή ιχθύος» τηρεί η Αγροτική Τράπεζα που έχει εισηγηθεί την πώληση της ΣΕΚΑΠ εδώ και τέσσερα χρόνια, με τη σύμφωνη γνώμη μάλιστα του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού, όπως αποκαλύπτει διοικητικό στέλεχος της Τράπεζας, που κατείχε μέχρι πρότινος σημαντική θέση στο διοικητικό συμβούλιο.
Η κυβέρνηση δεν έχει ανάψει το «πράσινο» φως για μία τέτοια κίνηση, εντούτοις οι μέτοχοι φαίνεται να παίρνουν θέσεις «μάχης» για την αξίωση των μεριδίων τους, άλλως και δεν μπορεί να εξηγηθεί η κίνηση αυτή της ΣΕΚΕ, πλήν της πολιτικής διάστασης που έχει με την έντονη και εμφανή ανάμειξη του κ. Κοντού.
Πάντως σε ερώτηση που έθεσε στον κ. Μηλιάκο η «Θ», δεν πήρε απάντηση μιας και όλη η υπόθεση βρίσκεται στο προσωπικό γραφείο του πρωθυπουργού και έχει δοθεί εντολή να κρατηθεί μακριά από κάθε μορφής δημοσιότητας.
Οδηγία, που δεν συμμερίζεται ο κ. Κοντός, που ανεβάζει τους τόνους αντιπαράθεσης, προκειμένου να διαπραγματευτεί τη δική του θέση στις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις στο νομό Ξάνθης, από πλευράς Ν.Δ.

ΠΑΝ. ΠΕΝΤΖΟΥΡΙΔΗΣ

Πλήρης εγκατάλειψη στο Λειβαδίτη!

ΑΓΩΝΙΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΣΤΗ «Θ» ΟΙ ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Την αγωνία αλλά και απόγνωσή τους εκφράζουν στη «Θ» οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι στον ιστορικό Λειβαδίτη, αφού ούτε έργα βλέπουν να γίνονται, ούτε κανείς να νοιάζεται για την περιοχή τους.
Η «Θ» βρέθηκε στο ορεινό οικισμό του Δήμου Σταυρούπολης, όπου η φύση προίκισε με το παραπάνω, θέλοντας να αποτυπώσει την κατάσταση και το πραγματικό των καταγγελιών που είχαν περιέλθει στη διάθεσή της.
Η κατάσταση όντως είναι απογοητευτική.

Τον τόπο αυτό, που άλλοτε άκμαζε από ζωή και δράση, τον «σώζουν» μόνο κάποιες πρωτοβουλίες ιδιωτών που αγαπούν και πιστεύουν στην περιοχή αυτή.
Γιατί από το Δήμο φαίνεται να μην… έχουν τη διάθεση για κάτι περισσότερο…

ΕΡΗΜΩΣΗ

Ποιος ξέρει καλύτερα από τον μπακάλη και το μανάβη τα νέα της γειτονιάς;
Ε… στη γειτονιά του Λειβαδίτη, όπου κάποτε έμεναν 70 οικογένειες, απέμειναν μόνο 12 και οι εναπομείναντες μας εξηγούν το γιατί…:
Ο κος ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ζει εδώ και 50 χρόνια στο Λειβαδίτη, διατηρώντας το μοναδικό μπακάλικο. Μας είπε: «Είμαι κάτοικος Λειβαδίτη από το 1960, έχουμε κλείσει 49 χρόνια εδώ. Ήμασταν 70 οικογένειες και μείναμε 12 άτομα. Ο μικρότερος κάτοικος τώρα σε ηλικία είναι 35-40 και ο μεγαλύτερος 85 χρονών. Το μπακάλικο το διατηρούμε 60 χρόνια. Είχαμε στο σχολείο που βρίσκεται κοντά στο μπακάλικο 50-55 παιδιά και τώρα δεν έχει να πάει ούτε ένα παιδί στο σχολείο, είναι κλειστό, ο σύλλογος του χωριού το έχει μετατρέψει σε ξενώνα. Η Εκκλησία δε λειτουργεί τακτικά, ο παπάς έρχεται το μήνα μία φορά, ενώ τον χρίσαμε εδώ παπά, παρ’ όλα αυτά μας άφησε και πήγε στο Νεοχώρι (που είναι πιο μεγάλο και έχει πιο πολλά λεφτά)».
Ο κος ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, κάτοικος επίσης του Λειβαδίτη, θα πει: «Ερήμωσε το χωριό μας. Τι να κάνουμε; «Πιαστήκαμε» και ’μεις με την κτηνοτροφία, έχουμε λίγα γελάδια και κουτσά-στραβά περνάμε… Ο δήμαρχος προσπαθεί να αναδείξει το χωριό για να προσελκύσει τουρισμό. Μπορώ να πω ότι περνάει αρκετός κόσμος το τριήμερο (Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή) και διανυκτερεύει με τις οικογένειές του εδώ στο καταφύγιο. Έρχονται και πολλά νεαρά γκρουπ, γυμνασιόπαιδα, λυκειόπαιδα, τους αρέσει η φύση. Τις υπόλοιπες μέρες είναι μονότονη η ζωή μας εδώ. Κάνουμε μια βόλτα περνάει λίγο η ώρα μας και πάλι επιστροφή στα σπίτια μας, που να πάμε; Καμιά φορά έρχεται κανένας φίλος από την πόλη, μάς βλέπει λίγο και μας ρωτά το ίδιο με σας: πώς περνάτε και τι κάνετε; Το χειμώνα τώρα, με τα χιόνια, είναι πάρα πολύ δύσκολα. Δεν μπορείς να βγεις έξω από το σπίτι σου. Κάνει τρομερή παγωνιά, ρίχνει χιόνι και μας αποκλείει εδώ στο χωριό. Πιο δύσκολα όμως είναι για τους κτηνοτρόφους. Ο δρόμος όλο το χειμώνα είναι ανοιχτός, εξαιτίας και του Δασικού Χωριού, αλλά οι πλαγιές έχουν μισό μέτρο χιόνι και δεν μπορούν να βοσκήσουν τα κοπάδια μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μένουν κλειστεί οι δρόμοι. Είναι προσπελάσιμοι και δεν αποκλειόμαστε».

ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι κάτοικοι του Λειβαδίτη γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγεμίσουν κόσμο αυτά τα χωριά, παρα μόνο με τις δράσεις του οικοτουρισμού, της καλής οικιστικής δομής και προβολή του τόπου.
Μάλιστα οι κάτοικοι θεωρούν ότι αν ο Δήμος δώσει βαρύτητα σε αυτό τον τομέα, γίνουν παρεμβάσεις σε βασικές υποδομές (δρόμοι, φωτισμός κ.λ.π.) και παράλληλα διαφημιστεί η περιοχή του Λειβαδίτη, θα μπορέσουν να παραμείνουν «ζωντανές» οι 12 οικογένειες αλλά και να δουλέψουν ακόμη περισσότεροι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής σε επιχειρήσεις φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν εκεί.
Ένα ακόμη συγκριτικό στοιχείο, κατά την άποψη πάντα των κατοίκων είναι η προβολή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στο Λειβαδίτη, η πολύ καλής ποιότητας πατάτα. Ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει επ’ αυτού ότι: «Εκτός απ’ την κτηνοτροφία, παράγουμε και πολύ καλής ποιότητας πατάτα, έτσι για να «περνάμε» εμείς, βέβαια δίνουμε και κανένα σακί σε κανένα φίλο. Για την παραγωγή όμως αυτή θα λέγαμε ότι στοιχίζει αρκετά ο πατατόσπορος, ειδικά αυτός του εξωτερικού στοιχίζει ακριβά κι έτσι δε «βγαίνουμε», φυσικά και τα λιπάσματα και φυτοφάρμακα είναι τσιμπημένα και δε μας συμφέρει να πουλήσουμε για παράδειγμα 30 λεπτά πατάτα. Κάποτε την πατάτα την παραδίδαμε στην Ένωση, στην ΚΥΔΕΠ, ήταν διαφορετικά, γιατί έπαιρνες 4-5 τόνους πατατόσπορο και παρέδινες 20-25 τόνους και μας συνέφερε. Έκτοτε θέλανε να βάζουμε για παράδειγμα 2-3 τόνους πατάτα και να μας παίρνουν 6 τόνους, δηλαδή τα διπλάσια κιλά, πράγμα που φυσικά δε μας συνέφερε»…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Υπάρχει αμερικανικό σχέδιο για τα Ελληνοτουρκικά;

ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΖΑΜΑΝ»Δημοσίευμα της προχθεσινής τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν» προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς επικαλούμενη αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου κάνει λόγο για «υπό επεξεργασία σχέδιο για να αρθούν οι μακροχρόνιες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εμποδίζουν τις προσπάθειες των δύο χωρών στο πλαίσιο της Συμμαχίας να συμβάλουν σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που μιλά υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκτιμά ότι οι δύο χώρες σπαταλούν το μεγάλο μέρος της ενέργειας και του κεφαλαίου τους στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, ενώ ως αποτέλεσμα αυτής της αντιπαράθεσης η Τουρκία προβάλλει εμπόδια στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ στις περιπτώσεις όπου προβλέπεται συμμετοχή και της Κύπρου σε κοινές ειρηνευτικές αποστολές.

Η «αμερικανική πηγή», που επικαλείται η «Ζαμάν», δηλώνει ότι η «ιδέα της μεσολάβησης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχει ακόμη ωριμάσει και η Ουάσιγκτον εξετάζει τις παραμέτρους ενός σχεδίου για να δει τι μπορεί να πράξουν οι δύο χώρες σε στρατιωτικό επίπεδο για να μειωθεί η μεταξύ τους ένταση».

Το δημοσίευμα συμπίπτει με συνεχείς αναφορές κορυφαίων στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (όπως ο ΑΝΥΠΕΞ κ. Στάινμπεργκ και ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γκόρντον) για «προβλήματα Αιγαίου», με πιο πρόσφατη τη δήλωση του κ. Στάινμπεργκ ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος για τη λύση τους.

ΤΡΙΚ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕ ΧΑΛΚΗ

Εν τω μεταξύ, προσπάθεια να κρατηθεί στην επικαιρότητα το θέμα της Χάλκης καταβάλλει η Άγκυρα, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο συντηρεί και νομιμοποιεί την απαίτησή της για «αντίστοιχα βήματα για την τουρκική μειονότητα της Θράκης».
Στις Βρυξέλλες, προχθές, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Ε. Μπαγίς παρέστη στη διάσκεψη για το άνοιγμα ενός κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτό της φορολογίας, σε μια προσπάθεια να δοθεί συμβολικό μήνυμα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν εκτροχιαστεί ούτε έχουν παγώσει.
Ο κ. Μπαγίς όμως, παραβλέποντας τις αναφορές των εκπροσώπων της τσέχικης προεδρίας και της Κομισιόν, κ. Τζ. Κόχουτ και Μ. Λι, για περιορισμό του ρόλου του Στρατού και για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης και προς την Κύπρο, απαίτησε το άνοιγμα του Κεφαλαίου Ενέργεια (το οποίο μπλοκάρει η Λευκωσία λόγω των τουρκικών προκλήσεων στις περιοχές που διεξάγει πετρελαϊκές έρευνες), κάνοντας μάλιστα επίδειξη πνεύματος ότι «δεν είναι δυνατό μια θερμή και ηλιόλουστη χώρα να εμποδίζει μια συμφωνία, αγνοώντας το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες...».
Ο κ. Μπαγίς όμως, όταν τέθηκε θέμα επαναλειτουργίας της Χάλκης, επανέλαβε ότι... αναζητείται το κατάλληλο νομικό πλαίσιο..., ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση σε αντάλλαγμα «να αφουγκραστεί τις ανάγκες της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» και τόνισε ότι οι «δύο πλευρές θα πρέπει να αναλάβουν ταυτόχρονες δράσεις και να επιδείξουν κοινό πνεύμα καλής θέλησης...».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝ. ΠΕΝΤΖΟΥΡΙΔΗΣ

Ανησυχία Παυλίδη για τα κινέζικα καταστήματα

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ… ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΔΡΑΚΟΥ
Η ιερή επίκληση της «ελεύθερης αγοράς» που σε περιπτώσεις κολοσσών ή και «μεγαλοκαρχαριών» απολαμβάνει μια ευλαβική κι απαρασάλευτη ασυλία, δείχνει να κλονίζεται από την ανάπτυξη καταστημάτων κινεζικών προϊόντων (και ιδιοκτητών)…
Αυτός ήταν και ο λόγος της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε χθες το μεσημέρι ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης, καταθέτοντας την ανησυχία του και καλώντας όλους τους φορείς σε συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σε καιρούς που κάθε «ξένο» τοποθετείται συλλήβδην απέναντι και ακτινοσκοπείται –όχι πάντα άδικα, όχι πάντα δίκαια- ο νομάρχης έφερε στο επίκεντρο την «νομιμότητα λειτουργίας των καταστημάτων κινέζικης ιδιοκτησίας στον νομό Ξάνθης», όπως ήταν ο τίτλος της χθεσινής σύσκεψης. Σκοπός της «η πλήρης ενημέρωση από τις εμπλεκόμενες αρχές για τη νομιμότητα και το μέγεθος του φαινομένου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων κάθε αρχής ή φορέα», σύμφωνα με την πρόσκληση: «Παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα μια έξαρση στην ανάπτυξη κινέζικων καταστημάτων» είπε στην εισήγησή του ο νομάρχης, συνεχίζοντας: «Τα καταστήματα αυτά είναι ουσιαστικά εκτός του συνήθους ανταγωνισμού, ανατρέπουν τους όρους της αγοράς και όλο αυτό θα οδηγήσει στην αποδόμησή της. Το ερώτημα όμως είναι αν υπάρχει κάποιο πλαίσιο που να προστατεύει την αγορά. Είναι υποχρέωση όλων μας να το δούμε».

Ο κ. Παυλίδης έκανε λόγο για «πολύ χαμηλές τιμές», μην παραλείποντας ωστόσο ν’ αναφέρει ότι «αυτό εξυπηρετεί κάποιες συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών», επεσήμανε όμως ότι «η αγορά πρέπει να λειτουργήσει ως σύνολο και να μην αποδομείται με τέτοιους διαχωρισμούς». Και επεξήγησε: «Μπήκαμε στην προσπάθεια να διερευνήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει –στο πλαίσιο της δικής μας αρμοδιότητας- και να σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα, ώστε να δούμε και τι κινήσεις θα κάνουμε. Από τις διατάξεις και την ερμηνευτική εγκύκλιο που έχουμε, προκύπτει πως ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες ισχύει και για τους αλλοδαπούς που ασκούν εμπορική δραστηριότητα». Ακολούθως αναφέρθηκε στον νόμο 3386/2005 που ορίζει ότι για να πάρει άδεια εμπορίας κάποιος αλλοδαπός, θα πρέπει να περάσει από επταμελή γνωμοδοτική επιτροπή που συστήνεται στην έδρα της οικείας Περιφέρειας. Όπως επίσης και στη διάταξη ότι «πρέπει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας», κάτι που ο νομάρχης χαρακτήρισε «σοφό».

Καταλήγοντας, ζήτησε εφαρμογή του νομικού πλαισίου, να τηρηθούν τα μέτρα νομιμότητας και προστασίας της εθνικής οικονομίας και αναρωτήθηκε «αν θα πρέπει να συνεχιστούν ή να σταματήσουν οι αδειοδοτήσεις προς αλλοδαπούς», τονίζοντας με νόημα ότι «ο έλεγχος δεν είναι δική μας δουλειά, αλλά ανησυχούμε»…

ΔΟΥ: «ΟΣΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΤΥΠΟΙ»

Στη συνέχεια ακούστηκαν απόψεις των συμμετεχόντων, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννη Αλεξιάδη να δηλώνει ότι ο σύλλογος έκανε κάποιες κινήσεις ώστε να δει με τι όρους δουλεύει κάθε κατάστημα. Έκανε λόγο για καταστρατήγηση των ωραρίων από μέρους των καταστημάτων αλλοδαπών (έγινε και καταγγελία από τον σύλλογο), για τη διάθεση προϊόντων «μαϊμού» και ζήτησε στο τέλος της σύσκεψης να συζητηθεί και το θέμα των πλανοδίων, κάτι που ωστόσο δεν έγινε.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα δημιουργηθεί δεσπόζουσα θέση από τα καταστήματα Κινέζων» και ζήτησε να ελέγχονται όπως όλοι: «Έχουμε ενδοιασμούς για την εγκατάσταση των καταστημάτων τους, όπως άλλωστε και για την εγκατάσταση των πολυχώρων. Είναι κάτι αντίστοιχο και θέλουμε νομιμότητα» κατέληξε.

Σε σχετικό ερώτημα για την κατοχή από μέρους των αλλοδαπών καταστηματαρχών της προβλεπόμενης άδειας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, εκπρόσωπος της ΔΟΥ απάντησε ότι ελέγχονται όλα και τόνισε ότι «όσοι είναι εδώ για εμπορία, είναι όλοι νομότυποι πλην ενός». «Μου κάνει εντύπωση το να παίρνουν άδεια όλοι οι Κινέζοι» είπε ο νομάρχης, προσθέτοντας: «Δεν μπορούν ν’ ανοίγουν ανεξέλεγκτα, θ’ αποσαθρωθεί η αγορά, πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά» είπε, επιμένοντας στην εφαρμογή της νομοθεσίας και ζητώντας «να προσεχθεί πολύ η εγκατάστασή τους» από την εκπρόσωπο της ΔΟΥ, αν και η ίδια επανέλαβε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Η δε εκπρόσωπος του Τελωνείου δήλωσε ότι «δεν έχουμε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στην Ξάνθη», αναφέρθηκε ωστόσο σε «παραθυράκια» που βρίσκονται από τους αλλοδαπούς.

«Χτυπιέται η αγορά με άνισους όρους, αμφιβάλλω αν όλα αυτά συνάδουν με το πνεύμα του νόμου» επέμεινε ο νομάρχης κι έκλεισε τη σύσκεψη λέγοντας: «Θα πρέπει να καταγραφεί το φαινόμενο σε συνεργασία όλων των υπηρεσιών. Δεν μπορούμε να μη βλέπουμε φαινόμενα που αποδιοργανώνουν τις δομές της τοπικής οικονομίας –με δεδομένη και την οικονομική κρίση».

Θοδωρής Μπακάλης

Πρώτη μέρα χωρίς τσιγάρο…

ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΖΗΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ…Τέλος στο κάπνισμα σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, αλλά και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπήκε από την… αποφράδα για τους καπνιστές χθεσινή μέρα.

Με αφορμή την έναρξη της απαγόρευσης, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε τους πολίτες να σεβαστούν το νόμο και να τον εφαρμόσουν απαρέγκλιτα. Ωστόσο, καταστηματάρχες και δήμοι δηλώνουν ανέτοιμοι για την εφαρμογή των νέων μέτρων, υποστηρίζοντας ότι τα ειδικά σήματα που διαχωρίζουν τα καταστήματα σε καπνιζόντων και μη, άρχισαν να διανέμονται μόλις πριν από δύο ημέρες. Ενώ η υπουργική απόφαση εκκρεμούσε έως την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν επισήμως τι αλλαγές πρέπει να κάνουν στους χώρους. Κάτι που καταγράφηκε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Θ». Να σημειωθεί ότι η διάταξη καθιστά –προς το παρόν- αρμόδιο για ελέγχους το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, με τη συνδρομή των αστυνομικών και λιμενικών οργάνων. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής: -Καταστήματα μέχρι 70 τετραγωνικά μέτρα θα πρέπει να λειτουργούν είτε ως χώροι καπνιζόντων είτε ως χώροι μη καπνιζόντων. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα μετατροπής του καταστήματος από καπνιζόντων σε μη -ή το αντίστροφο- και μετά την 1η Ιουλίου.
-Σε καταστήματα από 70 ως 300 μέτρα, προβλέπεται η δημιουργία χώρων καπνιζόντων ως το 30% του εμβαδού του καταστήματος, πλήρως διαχωρισμένων, με ειδικά φίλτρα εξαερισμού και χωριστή είσοδο.
-Σε καταστήματα πάνω από 300 μέτρα με ζωντανή μουσική, προβλέπεται η δημιουργία χώρων καπνιζόντων ως το 40% του καταστήματος, με διαχωριστικό ύψους δύο μέτρων.
-Όλα τα καταστήματα που θέλουν να διαθέσουν χώρο καπνιζόντων, θα πρέπει να προμηθευτούν το δωρεάν ειδικό σήμα και άδεια από τον δήμο. Εφόσον δεν το πράξουν, αυτομάτως θα θεωρούνται καταστήματα μη καπνιζόντων.
-Στους χώρους καπνιζόντων θα απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά και νέους ηλικίας έως και 18 ετών, ακόμα και εάν συνοδεύονται από τους γονείς τους.
-Ο νόμος δεν αφορά τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, ακόμα και εάν υπάρχουν στέγαστρα.
-Από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η υπαίθρια διαφήμιση προϊόντων καπνού καθώς και η διαφήμιση στις κινηματογραφικές αίθουσες.
-Στον νόμο δεν εμπίπτουν τα καζίνο. Η εξαίρεση αυτή αφορά μόνον τις αίθουσες όπου παίζουν οι θαμώνες και όχι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των καζίνων και για τα οποία ισχύουν τα ίδια μέτρα με τα υπόλοιπα καταστήματα.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ - ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του νόμου, το υπουργείο Υγείας άλλαξε τη ρύθμιση για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιτρέποντας τη λειτουργία καπνιστηρίων σε εταιρείες που απασχολούν προσωπικό άνω των πενήντα ατόμων. Για τη λειτουργία των καπνιστηρίων θα πρέπει ωστόσο να υπάρχει συμφωνία εργαζομένων και ιδιοκτησίας. Τα καπνιστήρια αυτά δεν θα βρίσκονται κοντά στους χώρους εργασίας αλλά ούτε σε εξωτερικούς ή επιπρόσθετους χώρους και θα πρέπει να λειτουργούν με εξελιγμένα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού. Επίσης, το γυάλινο διαχωριστικό που προβλέπεται για καταστήματα άνω των 300 μέτρων, ενώ αρχικά θα έπρεπε να φτάνει μέχρι την οροφή του καταστήματος, τελικά «έπεσε» στα δύο μέτρα. Τέλος, το υπουργείο άναψε το πράσινο φως ώστε να επιτρέπεται το κάπνισμα σε πλοία και τρένα, όπου αρχικώς ο νόμος όριζε πλήρη απαγόρευση. Έτσι, καταστήματα που λειτουργούν στα μέσα αυτά, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα γίνουν καπνιζόντων εφόσον είναι μικρότερα των 70 μέτρων ή τα μεγαλύτερου εμβαδού να δημιουργήσουν χωριστούς χώρους.
Στα καταστήματα εστίασης δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις εφόσον δεν υπεδείχθη η παράβαση από πελάτη, επισκέπτη ή εργαζόμενο στο κατάστημα ή εφόσον υπεδείχθη ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος μερίμνησε για την αντιμετώπισή της, απομακρύνοντας τον παραβάτη ή λαμβάνοντας τα αναγκαία για τον σκοπό αυτό μέτρα με παράλληλη ενημέρωση των αρχών. Προβλέπονται πάντως τα παρακάτω πρόστιμα: Στα καταστήματα: 1η παράβαση: ως 1.000 ευρώ, 2η παράβαση: ως 2.000 ευρώ, 3η παράβαση: έως τρεις μήνες απαγόρευσης πώλησης προϊόντων καπνού ή αλκοόλ και 2.000-20.000 ευρώ εάν δεν πωλούν προϊόντα καπνού ή αλκοόλ και 4η παράβαση και άνω: προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Για τους καταναλωτές προβλέπονται πρόστιμα από 50 ως 500 ευρώ.

Α. ΝΕΑΡΧΟΥ: «ΟΛΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ»

Συνομιλώντας με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας της νομαρχίας Ξάνθης κ. Ανδρέα Νεάρχου, μας επισημάνθηκε ότι «η διάταξη είναι σαφής, απαγορεύει το κάπνισμα και μόνο όσοι έχουν την προβλεπόμενη άδεια για χώρο καπνιστών μπορούν να εξαιρεθούν». Ο κ. Νεάρχου υπενθύμισε ότι «σε όσα καταστήματα δεν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος, εξυπακούεται ότι το κάπνισμα απαγορεύεται. Για τα δε καταστήματα μέχρι 70 τετραγωνικά μέτρα, το κάπνισμα επιτρέπεται ή απαγορεύεται μετά από αίτημα των επαγγελματιών στον οικείο δήμο και έγκρισή του». Κατέληξε δε επαναλαμβάνοντας τα λόγια του υπουργού («όλοι οφείλουν να συμμορφωθούν») και διευκρινίζοντας: «Για την όλη διαδικασία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταφεύγουν στους δήμους που είναι και οι αρμόδιοι φορείς για την ενημέρωση, την εφαρμογή του μέτρου, αλλά και για την αδειοδότηση».

Δ. ΠΑΣΣΑΛΗΣ: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ… ΓΡΙΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ»

Τις γνωστές θέσεις και ανησυχίες του –τουλάχιστον για το αρχικό στάδιο της εφαρμογής- επανέλαβε ο πρόεδρος του Σωματείου café-bar k. Δημήτριος Πασσαλής: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία ακόμα. Μόλις χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντινίδης έλαβε απαντήσεις από το υπουργείο σε κάποια ερωτήματα και περιμένουμε να κληθούμε ώστε να ερμηνευτεί ο… γρίφος του νόμου 3730. Πάντως τα μέλη μας είναι ανάστατα, καθώς έχουμε φτάσει πλέον στην εφαρμογή και οι απαιτούμενες διαμορφώσεις χρειάζονται ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Δεν πρόκειται για πέντε ευρώ ώστε να τα διαθέσουμε άμεσα, αυτά έπρεπε να έχουν καθοριστεί με εγκύκλιο για να προλάβουμε να ετοιμαστούμε. Τίθενται πολλά ερωτήματα, μιας και αλλιώς ερμηνεύει καθένας τα πράγματα μέσα σ’ αυτό τον γρίφο, αλλά και πολλοί δεν έχουν έτοιμα τα χρήματα για τις απαιτούμενες τροποποιήσεις. Ακούμε και διάφορα μυστήρια πράγματα και το τοπίο παραμένει θολό».
Ο κ. Πασσαλής έκανε λόγο για διαβουλεύσεις με τη δημοτική αρχή και ζήτησε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να γίνουν οι απαραίτητες διαρρυθμίσεις των καταστημάτων: «Θα γίνει συγκέντρωση με την δημοτική αρχή και με το υγειονομικό και πιστεύω να δείξουν κατανόηση. Συμφωνούμε με τα μέτρα, αλλά μας έχουν κάνει να τα βλέπουμε ως πρόβλημα. Θα συνεργαστούμε, πρέπει όμως να μας αφήσουν χρόνο. Να δούμε τι θα κάνουμε το καλοκαίρι και στα πλαίσια των ανακαινίσεων να κάνουμε και τις απαραίτητες διαρρυθμίσεις ώστε να φτάσουμε… ωραία και καλά στο χειμώνα».

ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Με τη συνήθη επιφύλαξη και το πιο σύνηθες… ελληνικό χιούμορ μπροστά σε κάθε τι καινούργιο μίλησαν στη «Θ» οι πολίτες. Οι περισσότεροι εξ αυτών φαίνεται να συμφωνούν με τα μέτρα, αλλά μέσα από μια χαλαρή και στωική διάθεση. Κάποιοι κάνουν λόγο για «καθαρότερη ατμόσφαιρα στους χώρους των πάσης φύσεως συναθροίσεων», άλλοι στέκονται στην «οικονομική ζημιά που σίγουρα θα επιφέρει το μέτρο, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να μπει σε μια ρέγουλα». Άλλοι πάλι αντιτίθενται εκφράζοντας τη δυσπιστία τους για το «πώς μπορεί ο καπνιστής να πιει τον καφέ ή το ποτό του χωρίς τσιγάρο», ενώ οι ακραιφνείς οπαδοί του καπνού απλά αντιτίθενται και διακωμωδούν, όπως άλλωστε και οι συμφωνούντες…
Το «δούλεμα» πήγε σύννεφο το πρωί έξω από το δημαρχείο της Ξάνθης, καθώς κατά διαστήματα έβγαιναν κάποιοι για να καπνίσουν, καθισμένοι στη δροσιά των απέναντι σκαλοπατιών. Αντίστοιχες εικόνες καταγράφηκαν έξω από τα γραφεία όλων των υπηρεσιών και των κλειστών δημόσιων χώρων. Βοηθούσης βεβαίως και της –αδρά πληρωμένης- εκστρατείας που έχει εξαπολυθεί μέσω των ΜΜΕ, βομβαρδίζοντας διαρκώς την κοινωνία σαν να επρόκειτο για το μεγαλύτερο πρόβλημά της… Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμα για να δούμε κάποια αποτελέσματα, κυρίως επί της κοινωνικής συνοχής, που αμφιβάλλουμε αν ελήφθησαν υπόψη στη χώρα των παρορμητικών και συχνότατα μη διεξοδικά μελετημένων βημάτων. Για παράδειγμα, ο καπνιστής που θα βγαίνει κάθε μισή ώρα έξω, είναι εύλογο να θεωρείται «προνομιακός» και να συμπαρασύρει αιτήματα και των μη καπνιστών για αντίστοιχα μικρά διαλείμματα…
«Δεν θα γίνουμε… ρουφιάνοι των πελατών μας» έλεγε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, πάντως ήδη έχει ενεργοποιηθεί τηλεφωνικός αριθμός (1142) για τους αντιθέτως σκεπτόμενους. Και έπεται μακρά συνέχεια…

Θοδωρής Μπακάλης