4/12/09

Η νομαρχία Ξάνθης τίμησε χθες την παγκόσμια ημέρα των ΑμΕΑ


«ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΟΙΚΤΟΥ»


Έγινε χθες το πρωί η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της νομαρχίας προς τιμήν των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τους.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης π. Παντελεήμων, αντινομάρχες, ο δήμαρχος Βιστωνίδας κ. Νικόλαος Ζλάτκος, ο εκπροσωπών τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Νικόλαος Φωτιάδης, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Ξάνθης κ. Δημήτριος Γενιτζές, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Αμοιρίδης, πρόεδρος του συλλόγου ΑμΕα Ξάνθης, πρόεδρος του διευρυμένου νομαρχιακού συμβουλίου Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμΕΑ που φέτος γιορτάζει τα είκοσι χρόνια από την ίδρυσή της.
Ο ομιλητής ευχαρίστησε τους παρισταμένους και χαρακτήρισε την 3η Δεκεμβρίου «μέρα προβληματισμού στην οποία επικεντρωνόμαστε στα θέματα των ΑμΕΑ», τονίζοντας: «Πρόκειται για προβλήματα που υπάρχουν όλο το χρόνο, αλλά ίσως σήμερα είναι ευκαιρία να δοθεί περισσότερη έμφαση και δημοσιότητα. Η οποία θα έπρεπε κανονικά να δίνεται κάθε μέρα στον αγώνα των ΑμΕΑ για ένταξη στο κοινωνικό σύνολο ισότιμα με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας».
Ο κ. Αμοιρίδης ανέγνωσε τη διακήρυξη της συνομοσπονδίας, η οποία κάνει λόγο για «μέρα κοινωνικής μνήμης, διεκδίκησης και διαμαρτυρίας και όχι μέρα μνήμης και γιορτής» και επισημαίνει: «Είναι ευκαιρία για να διαμηνύσουμε ότι τα ΑμΕΑ είναι ισότιμοι πολίτες, υποκείμενα δικαιωμάτων και όχι αντικείμενα οίκτου. Ότι χρειάζεται προστασία από κάθε μορφής άνιση μεταχείριση, διάκριση και αποκλεισμό σε βάρος των ΑμΕΑ, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των κέντρων αποφάσεων και της κοινωνίας. Η αναπηρία είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι αυτή η αρχή πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε πολιτικής». Η διακήρυξη καταλήγει ζητώντας: «Ν’ απαγορευτούν οι τηλεμαραθώνιοι και οι έρανοι διότι υπονομεύουν την δικαιωματική προσέγγιση στην αναπηρία και χρησιμοποιούν τον οίκτο των πολιτών. Να θεσπιστεί εθνικό πρόγραμμα δημόσιας πολιτικής για την αναπηρία, να εφαρμοστεί άμεσα στη χώρα μας η διεθνής σύμβαση του ΟΗΕ για τα ΑμΕΑ και να ενισχυθεί η νομοθεσία. Να δημιουργηθεί σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και προώθησης των ΑμΕΑ στην απασχόληση, σύγχρονο σύστημα υγείας και πρόνοιας και εισοδηματική ενίσχυση των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους».

Γ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ: «ΤΑ ΑμΕΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ»
Στον χαιρετισμό του, ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης έκανε λόγο για «εξαιρετική μέρα στο επίπεδο του προβληματισμού και της διαμαρτυρίας» και τόνισε: «Τα ΑμΕΑ πρέπει να περάσουν από τον χώρο του οίκτου, οριστικά στην αυτοτέλεια των δικαιωμάτων και να ζουν με βάση αυτά. Έγιναν πολλά την τελευταία εικοσαετία και θα γίνουν πολλά ακόμη, δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση». Ο νομάρχης χαιρέτισε «την ύπαρξη των οργανωμένων δομών των ΑμΕΑ που θέτουν θέματα και αφυπνίζουν φορείς και κοινωνία» και κατέληξε λέγοντας: «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και συνεργαζόμενοι με καλή πίστη, μπορούμε να καλύψουμε πολλά περισσότερα».
Στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ξάνθης π. Παντελεήμων, επεσήμανε ότι «είναι ημέρα για να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας» και δήλωσε: «Όσες φορές ήρθα σε επικοινωνία με ΑμΕΑ, μέσα στην ψυχή, στη ζωή, στην καρδιά και στο πνεύμα αυτών των ανθρώπων, συνάντησα ανθρώπους με ειδικά χαρίσματα. Αν κάποιος υστερεί σε κάτι, υπάρχει κάτι άλλο στο οποίο υπερτερεί και ξαφνιάζει τους άλλους». Ο π. Παντελεήμων αναφέρθηκε στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης και στην αγάπη των ανθρώπων κι ευχήθηκε να ευοδωθούν τέτοιου είδους προσπάθειες. Συνεχάρη όσους συνδράμουν σε τέτοιες δράσεις και τόνισε ότι «στην Ξάνθη είμαστε ευαισθητοποιημένοι και αγαπούμε αυτούς τους ανθρώπους».
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο Ζλάτκος, Φωτιάδης και η πρόεδρος του Συλλόγου Τυφλών Ξάνθης.
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: