2/12/09

Ζητείται υπεύθυνος στο Δήμο Βιστωνίδας…

ΖΛΑΤΚΟΣ ΚΑΙ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΤΑ «ΕΡΙΞΑΝ» Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ΣΧΟΛΕΙΑ



-Δεν ψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
-Καμία απάντηση για σοβαρά θέματα που τέθηκαν
-Παρούσα και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών με διαμαρτυρίες…

Σε επίδειξη απόσεισης ευθυνών επιδόθηκαν οι δύο παρατάξεις του δήμου Βιστωνίδας στην …μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε το βράδυ της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου, στην Γενισέα. Καταλύτης γι’ αυτό η εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση των θεμάτων της αδειοδότησης του εμπορικού κέντρου στην περιοχή Νέου Ζυγού – Φελώνης και των αισχρών, όπως τις περιέγραψαν αντιπολίτευση και σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, υποδομών στις οποίες στεγάζεται το δημοτικό σχολείο Γενισέας.
Καταλυτική ήταν επίσης η παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης, Σωτήρη Τσιακίρογλου, αφού ουσιαστικά δημιούργησε διασπαστικές αντιδράσεις στην παράταξη του δημάρχου Νίκου Ζλάτκου, για το θέμα του εμπορικού κέντρου.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ
Διάσταση απόψεων υπήρξε όχι μόνο μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου αλλά και μεταξύ των μελών της πλειοψηφούσας παράταξης για το θέμα της αδειοδότησης του εμπορικού κέντρου στα όρια των δήμων Βιστωνίδας και Ξάνθης, ένα θέμα που έχει προκαλέσει στο παρελθόν μέχρι και εσωκομματικές τριβές στην τοπική Νέα Δημοκρατία.
Σε απολογητικό ύφος ο δήμαρχος Βιστωνίδας προσπάθησε να πείσει τους παριστάμενους ότι από τη μία δεν γνώριζε (!) ότι επρόκειτο ν’ αδειοδοτήσει εμπορικό κέντρο όταν έδινε την προέγκριση άδειας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην εταιρεία «Carrefour Μαρινόπουλος», ενώ από την άλλη ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στην προαναφερθείσα αδειοδότηση, προβάλλοντας μία ασαφή πιθανότητα ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος. Φυσικά δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι ανακίνησε το θέμα ενάμιση χρόνο μετά την συνεδρίαση της δημαρχιακής επιτροπής που ενέκρινε την αδειοδότηση αποκλειστικά και μόνο για λόγους εντυπώσεων, αφήνοντας αιχμές για συνυπευθυνότητα.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση δια στομάτων τόσο του επικεφαλής της Βασίλη Τσολακίδη όσο και του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Παραστατίδη κατηγόρησαν την δημοτική Αρχή γι’ αναποφασιστικότητα, έλλειψη σχεδιασμού και «στεγνά» τεχνοκρατική αντιμετώπιση του θέματος, χωρίς ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, τηρώντας παράλληλα τις δέουσες αποστάσεις από το θέμα. Άλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κ. Τσολακίδης υπενθύμισε στον κ. Ζλάτκο ότι «δεν είμαστε εμείς η σημερινή δημοτική Αρχή…». Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι οι κύριοι Τσολακίδης και Παραστατίδης υποστήριξαν ότι υπάρχει ακόμη χρόνος και τρόπος για ν’ αναστραφεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή.
Την υπεράσπιση της «γραμμής Ζλάτκου» ανέλαβαν επίσης αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ίσως απαντώντας στις φωνές αμφισβήτησης των χειρισμών του δημάρχου που ακούστηκαν από την πλευρά του κ. Πασχαλίδη. «Βασιλικότεροι» όλων οι Δημήτρης Μολινάκης και Αλέξανδρος Παπατζής, οι οποίοι ξεκάθαρα υπεραμύνθηκαν της οικονομικής ανάπτυξης που θα φέρει στο δήμο το εν λόγω εμπορικό κέντρο, καθώς και του πολλαπλού οφέλους που θα υπάρξει για τους δημότες Βιστωνίδας από την ίδρυσή του. Μάλιστα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έφτασε στο σημείο να προτείνει την διενέργεια μίνι δημοψηφίσματος για σφυγμομετρηθεί η κοινή γνώμη στο δήμο σχετικά με την ανέγερσή του ή όχι.
Στα παραπάνω ο κ. Τσιακίρογλου αντέτεινε δεν είναι ακόμη έτοιμος ο νομός να δεχθεί πολυχώρους, παραδεχόμενος όμως ότι σε γκάλοπ που έκανε η ΟΕΒΕΞ οι πολίτες είναι θετικοί στην προοπτική ίδρυσης τέτοιων χώρων. Παρατήρησε βέβαια ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να φέρει βραχυχρόνιο όφελος σε δημότες και ιδιοκτήτες των εκτάσεων που θα παραχωρηθούν για την ανέγερση των χώρων αυτών, όμως μακροπρόθεσμα θα επιφέρουν οικονομικό μαρασμό στους δήμους Ξάνθης και Βιστωνίδας. Επίσης ο κ. Τσιακίρογλου δεν αμφισβήτησε τη νομιμότητα της επίμαχης απόφασης της δημαρχιακής επιτροπής όμως άφησε αιχμές για κακό συντονισμό των φορέων καθώς και για έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς δήμου, αντέκρουσε την θέση του κ. Ζλάτκου λέγοντας ότι «μπορούσατε να επικαλεστείτε το ενδεχόμενο οικονομικού μαρασμού για ν’ αρνηθείτε την έκδοση της άδειας και αν υπήρχαν νομικές επιπλοκές, εμείς θα ήμασταν δίπλα σας. Εμείς σας στείλαμε ακόμη και επίσημο έγγραφο για να υπάρξει διαβούλευση για το θέμα, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ…». Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Τσιακίρογλου κατέθεσε την πικρία των επαγγελματιών του νομού για την στάση που τήρησε ο δήμος, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι πλέον ελάχιστα μπορούν να γίνουν.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Με το ίδιο απολογητικό ύφος αντιμετώπισε η δημοτική αρχή και τις κατηγορίες για αδράνεια τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων του δημοτικού σχολείου Γενισέας, την κατάσταση στο οποίο περιέγραψαν αμφότερες οι πλευρές με τα μελανότερα χρώματα. Ο κ. Ζλάτκος σε όλα αυτά αντέτεινε τις από κοινού με το Νομάρχη Ξάνθης προσπάθειές του για ανέγερση νηπιαγωγείου, ενώ από την πλευρά του προέδρου του δημοτικού σχολείου αναγνωρίστηκε η ανάγκη για επέκταση και του δημοτικού σχολείου. Από την πλευρά του ο κ. Τσολακίδης πρότεινε την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένου σχολικού συγκροτήματος στο οποίο να ανεγερθούν τόσο το νηπιαγωγείο, στη συνέχεια το νέο δημοτικό σχολείο και αργότερα το λύκειο Γενισέας, λύση που απέρριψε ο κ. Ζλάτκος με το αιτιολογικό ότι μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο το «κεκτημένο» της άμεσης ανέγερσης του νηπιαγωγείου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Πέρα από τα παραπάνω σημαντικό μέρος της συνεδρίασης αναλώθηκε στη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος του δήμου για το 2010, το οποίο παρουσίασε η δημοτική Αρχή, δεχόμενη γι’ αυτό τα «πυρά» της αντιπολίτευσης η οποία το απέρριψε ως «πρόχειρο, ανεφάρμοστο και χωρίς όραμα για την ανάπτυξη του τόπου». Όμως η κατάρτιση του προγράμματος τεχνικών έργων του δήμου προκάλεσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό της παράταξης Ζλάτκου, όπου οι διαφωνίες των δημοτικών συμβούλων για τα ποσά που περιλάμβανε το πρόγραμμα για τους οικισμούς που εκπροσωπούσαν βρήκαν διέξοδο τόσο στο πρόσωπο του κ. Πασχαλίδη που δεν υπερψήφισε το πρόγραμμα, ψηφίζοντας «παρών» στην σχετική ονομαστική ψηφοφορία, όσο και στις γκρίνιες που ακούστηκαν στα διαλείμματα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η συντριπτική τους πλειοψηφία είχε διαδικαστικό χαρακτήρα και υπερψηφίστηκαν είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: