5/12/09

Στα όρια του χάους η οδός Τσιμισκή

Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ «ΥΠΑΙΤΙΟΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ



-Πάνω από τρία τρακαρίσματα καθημερινά
-Με προβλήματα η διέλευση των πεζών τις εργάσιμες ώρες



Οριακή είναι η κατάσταση που επικρατεί πλέον ακόμη και σε λιγότερο κεντρικές οδούς της Ξάνθης, αναφορικά με το πρόβλημα της στάθμευσης και γενικότερα της κυκλοφορίας των οχημάτων. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε όλο το μήκος σχεδόν της οδού Τσιμισκή, ιδιαίτερα στο τμήμα της που βρίσκεται μεταξύ των οδών Αλεξ. Μπαλτατζή και Μιχαήλ Καραολή. Όπως κατήγγειλε στην «Θ» περίοικος, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο καιρό, τόσο τις πρωινές όσο και τις απογευματινές ώρες, τα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων με συνηθέστερο αποτέλεσμα τις υλικές ζημιές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, τα περιστατικά γίνονται στην μεγάλη τους πλειοψηφία κατά τις ώρες λειτουργίας γνωστού πολυκαταστήματος της περιοχής, αλλά και άλλων εμπορικών καταστημάτων, οπότε και η περιοχή κατακλύζεται από καταναλωτές και τα αυτοκίνητά τους, τα οποία για λόγους ευκολίας σταθμεύουν κυριολεκτικά όπου βρίσκουν, σε διπλή γραμμή, με την απουσία των υπευθύνων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας να είναι ΑΙΣΘΗΤΗ!
Η «Θ» βρέθηκε στην συγκεκριμένη περιοχή και σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κατάσταση είναι ίσως και χειρότερη από τα όσα μας περιέγραψε ο καταγγέλλων. Μεταφέραμε λοιπόν τα γεγονότα σε δύο από τους επικεφαλής των πλέον αρμόδιων υπηρεσιών για ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, δηλαδή στον αντιδήμαρχο Λεωνίδα Κωνσταντινίδη, επικεφαλής της δημοτικής αστυνομίας του δήμου Ξάνθης, καθώς και στον κ. Κωνσταντίνο Ρίζο, διοικητή του τμήματος Τροχαίας Ξάνθης, οι οποίοι μας έδωσαν την δική τους διάσταση για το θέμα.

«ΦΙΛΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – ΕΧΘΡΙΚΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ»
Την συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου ζήτησε, όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Κωνσταντινίδης, για να μπορέσει να υπάρξει κάποιος έστω περιορισμός στο φαινόμενο της ανεξέλεγκτης στάθμευσης των οχημάτων στους δρόμους της Ξάνθης. Αναφερόμενος στην καταγγελία του συμπολίτη μας τόνισε ότι «κάθε τέτοια περίπτωση την εξετάζουμε χωριστά και προσπαθούμε να παρέμβουμε. Είναι όμως γνωστό ότι έχουμε πρόβλημα επάρκειας προσωπικού αφού σε καθημερινή βάση έχουμε στην διάθεσή μας περίπου επτά άτομα από το προσωπικό της υπηρεσίας, ενώ οι αρμοδιότητές μας είναι πολύ περισσότερες από τον έλεγχο της κυκλοφορίας και της στάθμευσης στους δρόμους. Ευτυχώς σε αυτό το σημείο έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το τμήμα Τροχαίας της Α. Δ. Ξάνθης, όμως και αυτό δεν επαρκεί σε πολλές περιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό προχωρούμε σε μία συνεργασία και με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, ώστε σε συγκεκριμένες οδούς και σημεία οδών να τοποθετηθούν εμπόδια όπως κολωνάκια, μπάρες, κώνοι και άλλα, ώστε να αποτρέπεται η παράνομη στάθμευση των οχημάτων». Ο Υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας θέτει ένα ακόμη ζήτημα το οποίο άπτεται της συμπεριφοράς των συμπολιτών μας απέναντι στους άνδρες και τις γυναίκες της δημοτικής αστυνομίας. Πιο συγκεκριμένα, τονίζει ότι «πολλές φορές η συμπεριφορά των πολιτών στους οποίους καταγράφεται κάποια τροχαία παράβαση είναι επιεικώς ανεπίτρεπτη. Αντιδρούν και διαμαρτύρονται παρόλο που παρανομούν, δυσχεραίνοντας το έργο των οργάνων της υπηρεσίας που βεβαιώνουν τις παραβάσεις τους. Από την πλευρά μας λειτουργούμε με ιδιαίτερη επιείκεια, ενώ θα μπορούσαμε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις να τις φτάσουμε μέχρι και τον εισαγγελέα. Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα, παρόλο που είμαι αιρετός, να δηλώσω ότι προσπαθούμε και είμαστε μία φιλική υπηρεσία προς τους δημότες, όμως κάποιοι από αυτούς είναι ιδιαίτερα εχθρικοί απέναντί μας…».

Κ. ΡΙΖΟΣ: «ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ…»
Από την πλευρά της Τροχαίας Ξάνθης, μίλησε στην «Θ» για το πρόβλημα ο διοικητής του τμήματος, κ. Κωνσταντίνος Ρίζος, ο οποίος τόνισε ότι «γνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται στην συγκεκριμένη περιοχή όπως και αυτά που δημιουργούνται σε ολόκληρη την πόλη. Μάλιστα έχουν υπάρξει δεκάδες πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών αυτοκινήτων για παράνομη στάθμευση ή παρακώλυση κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς οι πολίτες να δείχνουν να ανταποκρίνονται και να αποφεύγουν να παρανομούν όταν σταθμεύουν. Από την άλλη δεν υπάρχει η δυνατότητα, από την άποψη του προσωπικού, να τοποθετηθεί σε εκείνο το σημείο τροχονόμος για να αναγκάζει τους πολίτες να μην παρανομούν. Άλλωστε θα ήταν παράλογο να έχουμε την απαίτηση να υπάρχει και ένας τροχονόμος πίσω από κάθε οδηγό για να μην παρανομεί… Αν πάντως υπάρχουν υλικές ζημιές, ιδιαίτερα από οδηγούς που εγκαταλείπουν χωρίς στοιχεία τον τόπο του δυστυχήματος, προτρέπουμε τους πολίτες να προσέρχονται στην υπηρεσία μας και να καταγγέλλουν το γεγονός, αφού πολλές από αυτές τις περιπτώσεις τελικά εξιχνιάζονται».
Όσον αφορά την πρωτοβουλία της δημοτικής αστυνομίας να ζητήσει από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Ξάνθης να τοποθετούνται εμπόδια για την παράνομη στάθμευση καθώς και για την συνεργασία της Τροχαίας με την πρώτη, ο κ. Ρίζος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι «χαίρομαι που γίνεται αυτή η κίνηση δεδομένου ότι αποτελεί αίτημα και της δικής μας υπηρεσίας εδώ και πολύ καιρό. Όσον αφορά τη συνεργασία μας με την δημοτική αστυνομία, αυτή είναι περισσότερο από άψογη».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: