5/12/09

Για μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών δεσμεύτηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


«ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ» ΛΕΝΕ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ - ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Τρεις από τις πεντέμισι χιλιάδες των εποχικών πυροσβεστών συγκεντρώθηκαν προχθές στη λεωφόρο Κατεχάκη (Αθήνα), χωρίς να χρειαστεί τελικά να πραγματοποιήσουν την 24η στη σειρά διαμαρτυρία τους!...

Τη φορά αυτή οι υπουργικές δεσμεύσεις έδειξαν να πείθουν τους… ταλαιπωρημένους από υποσχέσεις –όπως προκύπτει και από πλήθος δημοσιευμάτων της «Θ»- πυροσβέστες: «Οι υπουργός, υφυπουργός, γενικός και ειδικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήρθαν κοντά μας» δηλώνει ο παρόντας στη συνάντηση πρόεδρος της Ένωσης Συμβασιούχων Πυροσβεστών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ιωάννης Παπαναστασίου και προσθέτει: «Αντί ν’ ανεβεί μια αντιπροσωπεία στο υπουργείο, κατέβηκε όλη η ηγεσία του στο χώρο που ήμασταν συγκεντρωμένοι και μάλιστα χωρίς κανέναν από τους άνδρες ασφαλείας! Είναι προς τιμήν τους που ήρθαν κοντά μας, αφουγκράστηκαν τον παλμό μας και ακούσαμε όλοι για τα σχέδια του υπουργείου».
Σημειώνεται ότι ο υπουργός διαβεβαίωσε τους πυροσβέστες ότι «θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους». Δήλωσε ότι και το 2010 θα εξακολουθήσουν να εργάζονται με οκτάμηνες συμβάσεις, ενώ παράλληλα ξεκινά η διαβούλευση για την εύρεση μόνιμης λύσης για το εργασιακό καθεστώς των 5.500 εποχικών πυροσβεστών. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα χορηγηθεί ταυτότητα συμβασιούχου πυροσβέστη. Ο υπουργός συμπλήρωσε πως το 2011 η πλειονότητα τους θα απορροφηθεί είτε σε ένα Ειδικό Σώμα Πολιτικής Προστασίας (το οποίο θα συσταθεί μέσα στον επόμενο χρόνο) είτε στο Πυροσβεστικό Σώμα όπου ήδη καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εντός του 2010 θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για τη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου αξιοποίησης των εποχικών πυροσβεστών. «Θα σας καλύψω σε όλα» είπε στους πυροσβέστες ο κ. Χρυσοχοΐδης, «μαζί είμαστε στο κατεπείγον. Και εσείς σε αυτό που θέλετε και σε αυτό που θέλει ο λαός κι η πατρίδα».
Οι εκπρόσωποι των εποχικών πυροσβεστών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, για τη δρομολόγηση σχεδίου για την εργασιακή τους αποκατάσταση και αξιοποίηση.

«ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ»
Στην επιστροφή του από την Αθήνα και μετά τα παραπάνω, ο κ. Παπαναστασίου δηλώνει: «Ο υπουργός έκανε λόγο για επάνδρωση της Πολιτικής Προστασίας, η οποία από το υπουργείο Εσωτερικών έχει περάσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, δήλωσε ότι θα ενταχθούμε όλοι μας αφού μας χρειάζεται σε κάθε έκτακτο φαινόμενο, για την άμεση αντίδραση και την προστασία της ασφάλειας του πολίτη».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβασιούχων Πυροσβεστών της ΠΑΜ-Θ, κάνει λόγο για «φανερή ικανοποίηση όλων» και τονίζει ότι «για πρώτη φορά μετά από 23 κινητοποιήσεις που κάναμε, δεν κλείσαμε δρόμο, δεν έγινε το παραμικρό…». Καταλήγει δε, λέγοντας: «Μέσα στο 2010 θα γίνουν διαβουλεύσεις για να δούμε πώς θα εφαρμοστούν τα εξαγγελθέντα. Πιστεύω ότι ως τον προσεχή Απρίλιο θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για ίδρυση του Ειδικού Σώματος Πολιτικής Προστασίας και μέσα στο 2011 θα γίνει η απορρόφησή μας. Είμαστε πλέον στην τελική ευθεία κι “έχει μπει το νερό στο αυλάκι”…».
Αντίστοιχη πλην λακωνική η δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών κ. Ευάγγελου Καραγιαννίδη: «Η νέα πολιτική ηγεσία έχει δείξει ότι έχει πρόγραμμα και βάθος και θα προσπαθήσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις» λέει και εκτιμά: «Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, όπως άλλωστε κάθε τι νέο που αφορά την αναδιοργάνωση και το πώς θα υπάρξει καλύτερη ανταπόκριση προς τον Έλληνα πολίτη».
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: