4/12/09


ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: «ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΥΧΟΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ»

Ανησυχία σκόρπισε σε όσους έκαναν ή σκόπευαν να κάνουν το εμβόλιο κατά του ιού της νέας γρίπης η περίπτωση μίας 62χρονης γυναίκας που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμβολιάστηκε έχοντας προσκομίσει και όλα τα απαραίτητα χαρτιά και τις γνωματεύσεις γιατρών που έδειχναν ό,τι πρόβλημα υγείας έχει καθώς και ποιες φαρμακευτικές αγωγές ακολουθεί. Το πρόβλημα με την κ. Ανθή Γαϊτάνου, όπως αποκάλυψε ο ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος «Zougla.gr» είναι ότι πλέον νοσηλεύεται σε νευρολογική κλινική νοσοκομείου με επιπλοκές που οφείλονται στον εμβολιασμό της κατά του ιού Η1Ν1, οι οποίες μάλιστα δείχνουν σημάδια επιδείνωσης…
Ο εμβολιασμός της κας Γαϊτάνου έγινε στο Λαϊκό Νοσοκομείο με τους αρμόδιους γιατρούς να ελέγχουν τα δικαιολογητικά που προσκόμισε και να την παραπέμπουν παρόλα αυτά να κάνει το εμβόλιο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, δύο μέρες μετά, ξαφνικά ν’ αρχίσει να παρουσιάζει συμπτώματα σπαστικότητας, έντονου τρόμου και να τραυλίζει.

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: «ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ»
Θέσαμε το παραπάνω περιστατικό υπόψη του συνδικαλιστικού εκπροσώπου των γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, ταυτόχρονα με το ερώτημα αν έχουν παρατηρηθεί στους μέχρι σήμερα εμβολιασθέντες σοβαρές παρενέργειες εξαιτίας του εμβολιασμού τους. Κατ’ αρχή, όσον αφορά την ύπαρξη τυχόν παρενεργειών, ο κ. Χατζηδημητρίου ήταν αρνητικός τονίζοντας ότι «όχι μόνο δεν έχει αναφερθεί κάποιο σοβαρό περιστατικό παρενέργειας στον εμβολιασμό που να χρήζει εισαγωγής στο νοσοκομείο αλλά τηρείται απαρέγκλιτα και με αυστηρότητα το σχετικό πρωτόκολλο εμβολιασμού. Αυτό περιλαμβάνει, εκτός της ημίωρης παραμονής των πολιτών που εμβολιάζονται στον χώρο του νοσοκομείου για τυχόν επιπλοκές, τον αυστηρό έλεγχο για τυχόν κατανάλωση αυγών, που αντενδεικνύεται στον εμβολιασμό, καθώς και την πλήρη καταγραφή τόσο των προσωπικών του στοιχείων όσο και αυτών της παρτίδας με την οποία εμβολιάστηκε ώστε να μπορούμε να καταγράψουμε και να παρακολουθήσουμε την πορεία και τις τυχόν επιπλοκές του. Μέχρι σήμερα πάντως δεν είχαμε κάποια σοβαρή επιπλοκή παρά μόνο αναφορές για τοπικό πόνο αμέσως μετά τον εμβολιασμό, κάτι που είναι γνωστό και αναμενόμενο, καθώς και ήπια 24ωρης συνήθως συμπτώματα κοινής γρίπης, όπως μυϊκός πόνος, κυρίως στις αρθρώσεις, καταρροή, αίσθημα εξάντλησης και ελαφρά φραγμένο αναπνευστικό σύστημα. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι το ποια συμπτώματα θα παρουσιαστούν καθώς και η έντασή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή. Για παράδειγμα, τυχόν υφιστάμενα προβλήματα στο δέρμα μπορεί να βοηθήσουν στο να προκληθεί κάποιος ερεθισμός». Σε ερώτησή μας αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα συμπτώματα μέχρι σήμερα ο κ. Χατζηδημητρίου διευκρινίζει ότι «συνήθως δεν δίνεται κάποια ιδιαίτερη αγωγή. Σίγουρα δεν χορηγούμε το Tamiflu, αφού αυτό προβλέπεται μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις».
Όσον αφορά, τέλος, το περιστατικό που προαναφέραμε ανέφερε ότι «κατ’ ουσία όμως δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές επιπλοκές από τους εμβολιάσμούς αυτούς καθαυτούς. Πάντοτε συνδυάζονται με υφιστάμενα προβλήματα υγείας, τα οποία συνήθως προκαλούν τις όποιες επιπλοκές. Όμως αυτό που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε υπεύθυνα είναι πως, όπως και σε κάθε εμβολιασμό δεν μπορούμε ν’ αποκλείσουμε την πιθανότητα επιπλοκών, ακόμη και ιδιαίτερα σοβαρών. Για τον λόγο αυτό λαμβάνονται τα μέτρα προφύλαξης που προαναφέραμε, όπως και το ιατρικό ιστορικό των πολιτών που θα εμβολιαστούν. Όσο για την συγκεκριμένη κυρία, φυσικά, δεν μπορώ να εκφέρω καμία άλλη άποψη πέραν του ότι θα έπρεπε να επιστρέψει στο κέντρο εμβολιασμού και να αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο εκεί ιατρικό προσωπικό, ιδιαίτερα αφού στους τελευταίους είχε προσκομίσει το πλήρες ιατρικό της ιστορικό…»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: