3/12/09

Ξεπέρασε το 25 % η ανεργία στην Ξάνθη

Σ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: «Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ»

- ΙΝ.Ε. ΓΣΕΕ: «ΚΑΤ’ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ, ΜΟΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Σ.Υ.Ε.»
-ΣΕ «ΛΗΘΑΡΓΟ» ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΦΛΕΓΟΝ ΘΕΜΑ


Συνεχίζεται η τραγική κατάσταση αναφορικά με το πρόβλημα της ανεργίας στην Ξάνθη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποσοστό στο νομό μας έχει ήδη ξεπεράσει το 25%, συνεχίζοντας όμως να «τραβά» την ανηφόρα… Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι τελευταίες μεγάλες βιομηχανίες του τόπου βρίσκονται σε συνεχή ροή απολύσεων, όπως αποκάλυψε στην «Θ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Σπύρος Παπαχρήστος.

«ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ»
Μία κατάσταση που πραγματικά έχει αρχίσει να βγαίνει εκτός ελέγχου περιέγραψε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο φαίνεται να έχει γίνει ο Νο 1 «πονοκέφαλος» για τους συνδικαλιστές των εργαζομένων. Όπως τόνισε ο κ. Παπαχρήστος «το ποσοστό που αναφέρετε όχι μόνο ισχύει αλλά μάλλον έχει ήδη ξεπεραστεί ενώ μιλάμε… Για την ακρίβεια κανείς πλέον δεν μπορεί να δώσει με απόλυτη βεβαιότητα ακριβή ποσοστά γιατί όλοι πλέον έχουμε χάσει τον λογαριασμό τόσο με τις απανωτές απολύσεις, όσο και με την πλήρη ακινησία που υπάρχει στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα στον χώρο της οικοδομής, όπου η κατάσταση είναι πλέον τραγική. Οι απολύσεις είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη σε τέτοιο βαθμό που πλέον έχουν αρχίσει ν’ αραιώνουν ακόμη και οι αναφορές των σωματείων για νέες απολύσεις, αφού πλέον δεν αποτελεί ούτε νέο αλλά ούτε και φαίνεται να μπορεί να γίνει κάτι για ν’ αναστραφεί η κατάσταση. Φανταστείτε ότι ακόμη και (πρώην…) πανίσχυρες παραγωγικές μονάδες όπως τα «Πλαστικά Θράκης» απέλυσαν μέσα στο Νοέμβριο περίπου 40 εργαζόμενους, με την μέθοδο της «οικειοθελούς» αποχώρησης, πρόταση που έγινε ανεπίσημα στους εργαζόμενους, με την χορήγηση αυξημένης αποζημίωσης. Οι τελευταίοι δεν έχουν τρόπο ν’ αντιδράσουν σ’ αυτή την αναγκαστική εν πολλοίς τακτική, αφού ο «εναλλακτικός» δρόμος προβλέπει χρήση του νόμου που επιτρέπει την απευθείας απόλυση του 2% του προσωπικού κάθε μήνα». Βεβαίως ο κ. Παπαχρήστος από την άλλη δείχνει να επεκτείνει την κατανόησή του και προς την πλευρά των εργοδοτών αφού, όπως τονίζει, «με την δραματική πτώση της κατανάλωσης, άρα και των παραγγελιών στις παραγωγικές μονάδες, εξουδετερώνεται ακόμη και το σημαντικότερο «όπλο» μας, η απεργία, αφού στην περιοχή μας τα πράγματα έχουν φτάσει σε πολύ άσχημο επίπεδο ακόμη και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις».
Όσον αφορά το τι θα μπορούσε να γίνει σε αυτή την άσχημη συγκυρία για τους εργαζόμενους, ο κ. Παπαχρήστου δεν έχει καμία αμφιβολία: «πρέπει να ενταθεί και να επεκταθεί η εφαρμογή της κρατικής κοινωνικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ήδη προτείνει την επέκταση της καταβολής του επιδόματος ανεργία για όσο διάστημα θα διαρκέσει ακόμη η κρίση, το οποίο προσωπικά προβλέπω να είναι ιδιαίτερα μεγάλο και ίσως και να φτάσει τα τρία χρόνια… Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθούν πάρα πολλοί άνθρωποι χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα… Όσον αφορά την ριζικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να δείξουν την κοινωνική αλληλεγγύη και τον πατριωτισμό τους όσοι έχουν τα χρήματα να το κάνουν, είτε φορείς είτε ιδιώτες. Στην συγκυρία αυτή λείπουν πολύ οι μεγάλες επιχειρήσεις στο νομό μας που θα μπορούσαν να σηκώσουν μέρος του βάρους που πέφτει στις πλάτες των εργαζομένων αποκλειστικά… Η κατάσταση όμως δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα όπως η «συναίνεση» των βιομηχάνων να καταβάλλουν την έκτακτη εισφορά, όπως παρουσιάστηκε… Ας καταβάλλουν πρώτα την τακτική, δηλαδή τους φόρους τους, και μετά δεν θα χρειαζόμασταν την έκτακτη εισφορά τους… Συνολικά πάντως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη ακόμη και από όσο φαίνεται».

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η ΑΝΕΡΓΙΑ
Για το θέμα επικοινωνήσαμε με το παράρτημα Ξάνθης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από όπου μας ενημέρωσαν ότι τυπικά δεν υπάρχουν άλλα επίσημα στοιχεία από αυτά που δημοσιεύει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, παρά τις όποιες αμφισβητήσεις έχει δεχθεί αυτή τελευταία. Σύμφωνα με συνεργάτη του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ «το ποσοστό αυτό δίνεται κατ’ εκτίμηση όμως υπάρχουν σαφέστατα στοιχεία που δείχνουν ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας είναι σημαντικά υψηλότερο από τα επίσημα στοιχεία αφού εκεί δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι παρακολουθούν προγράμματα επιμόρφωσης, συμμετέχουν σε προγράμματα τύπου stage κλπ. Πάντως σύντομα επίκειται η δημοσίευση μεγάλης έρευνας του ΙΝ.Ε. σχετικά με την ανεργία και την απασχόληση, οπότε και θα παρατεθούν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Πάντως για τον τελικό υπολογισμό του ποσοστού ανεργίας θεμελιώδη ρόλο παίζει ο τρόπος μέτρησής του καθώς και οι ερμηνείες που δίνονται στους αριθμούς. Επίκειται μάλιστα αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ποσοστού».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: