2/12/09

Καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2010 η αντιπολίτευση στον Τόπειρο

ΚΟΝΤΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΦΕΤΑΧΙΔΗ – ΠΑΥΛΑΚΑΚΗ «ΧΡΩΜΑΤΙΣΑΝ» ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Απόντος του δημάρχου κ. Στέλιου Χατζηευαγγέλου πραγματοποιήθηκε το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο που αποτελούνταν δύο συνεδριάσεις, καθώς έτσι ορίζεται απ’ τον Κώδικα: το πρώτο ήταν η τακτική συνεδρίαση με δεκατέσσερα θέματα στην ημερήσια διάταξη και το δεύτερο η έγκριση του προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων του δήμου για το προσεχές οικονομικό έτος (2010). Από το πρώτο μέρος –που διήρκεσε τριανταπέντε λεπτά της ώρας- προέκυψε μεταξύ άλλων ότι το τεχνικό πρόγραμμα του 2010 είναι ύψους 6.893.100 ευρώ περίπου, καθώς και το ότι δίνονται από 1.500 ευρώ στους συλλόγους Ιμέρων, Μαγγάννων και στο μειονοτικό σχολείο Εξοχής και 2.000 ευρώ στο δημοτικό σχολείο Τοξοτών.

Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, τέθηκε προς ψήφιση ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2010. Η αντιπολίτευση καταψήφισε, με τον κ. Παυλακάκη να αιτιολογεί: «Ακολουθώντας την πεπατημένη τόσων χρόνων, συντάξατε έναν προϋπολογισμό χωρίς ρεαλισμό, που λειτουργεί χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Την προχειρότητα αποδεικνύουν άλλωστε, το πλήθος των τροποποιήσεων κάθε φορά, το πλήθος των ανεκτέλεστων έργων και τα δάνεια λόγω μη ορθολογικής διαχείρισης. Είμαστε αντίθετοι στις πρακτικές που ακολουθούνται επί χρόνια, ο προϋπολογισμός είναι χωρίς κατεύθυνση και τον καταψηφίζουμε στο σύνολό το».
Η συνεδρίαση έκλεισε με μία ακόμη «νότα» Φεταχίδη: «Δεν υπάρχει ούτε μία πρόταση από πλευράς αντιπολίτευσης. Ούτε μια υπόδειξη “βγάλτε αυτό και βάλτε εκείνο” ή κάτι… Ο κ. Παυλακάκης διάβασε το ποίημά του…».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ
Ανακοίνωση δια της οποίας εξηγούνται οι λόγοι καταψήφισης του προϋπολογισμού του δήμου Τοπείρου, εξέδωσε η παράταξη του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γιώργου Παυλακάκη. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό Εσόδων και Δαπανών του Οικονομικού έτους 2010 διότι: Η Δημαρχιακή πλειοψηφία, ακολουθώντας την «πεπατημένη» που τόσα χρόνια ακολουθεί, συνέταξε τον προϋπολογισμό του νέου οικονομικού έτους 2010, χωρίς ρεαλισμό στην εκτίμηση των εσόδων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν και των δαπανών που πρόκειται να πληρωθούν. Έτσι και πάλι, όπως και στο παρελθόν ούτε οι στόχοι, ούτε οι σκοποί, που υποτίθεται ότι έχει ο Δήμος πρόκειται να εκπληρωθούν. Επί χρόνια τώρα ο Δήμος Τοπείρου λειτουργεί χωρίς ουσιαστική αποτελεσματικότητα, και αυτό είναι ολοφάνερο από την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος από άποψη έργων και οικονομίας.
Έτσι ενδεικτικά. Το πλήθος των ετήσιων τροποποιήσεων του προϋπολογισμού και τα ανεκτέλεστα κάθε χρόνο έργα, αποδεικνύουν την προχειρότητα της λειτουργίας του Δήμου Τοπείρου στο Ν. Ξάνθης, για την οποία φέρει ακέραια την ευθύνη η Δημοτική πλειοψηφία. Τα αυξημένα έξοδα παράστασης Δημάρχου και των υπολοίπων δικαιούχων αποζημίωσης ανέρχεται σε 160.000 ευρώ, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους και καταψηφίζουμε. Καταψηφίζουμε επίσης τον προϋπολογισμό εξόδων του Δήμου Τοπείρου για χρεολυσία και τόκους δανείων, που ανέρχονται για τον χρόνο αυτό σε 200.000 ευρώ για δάνεια που σύναψε ο Δήμος, λόγω της μη ορθολογικής διαχειρίσεως των οικονομικών του Δήμου. Ακόμη οι προβλεπόμενες προγραμματικές συμβάσεις έτους 2010 και οι συμβάσεις αναθέσεως εκτελέσεως εργασιών, μας βρίσκουν αντίθετους, ως μια πρακτική που ακολουθείτε επί χρόνια, γιατί δεν υπάρχουν αποτελέσματα που ανταποκρίνονται στους στόχους και στο ύψος των ποσών χρηματοδότησης και ίδια είναι η θέση μας και για τις δαπάνες προμηθειών. Τέλος καταψηφίζουμε στο σύνολό τους τον άνω προϋπολογισμό του έτους 2010 γιατί είναι χωρίς κατεύθυνση, χωρίς προσδιορισμένες εφικτές οικονομικές δραστηριότητες, όσον αφορά τα έσοδα και χωρίς μελέτη των εξόδων, διότι δεν τηρούνται οι επιβαλλόμενες αρχές για την σύνταξη ενός προϋπολογισμού που θα ωφελήσει τον Δήμο και τους Δημότες μας».
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: