4/12/09

Πάνω από 1000 πλειστηριασμοί το 2009 στην Ξάνθη

ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ


Χίλια και πλέον προγράμματα πλειστηριασμών έχουν κατατεθεί από αρχές του χρόνου στο Ειρηνοδικείο Ξάνθης, εκ των οποίων πάνω από 100 αφορούν προγράμματα του δημοσίου εναντίον ιδιωτών!

Η απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, απεικονίζεται με τον χειρότερο τρόπο και στο θέμα αυτό, μιας και οι κατασχέσεις η μία διαδέχονται την άλλη, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός πόσες από αυτές έχουν καταλήξει ή «παλεύονται» από τους πιεζόμενους επαγγελματίες που δεν μπόρεσαν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Σχεδόν οι μισές κατασχέσεις και προγράμματα πλειστηριασμών αφορούν Τράπεζες, παρ’ όλου που ισχύει η νομοθεσία περί.. απαγόρευσης μέχρι τέλος του 2009!

ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ

Τα στοιχεία που μας έδωσε το Ειρηνοδικείο Ξάνθης «αφορούν προγραμματισμούς πλειστηριασμών που φτάνουν εκεί» όπως μας διευκρινίστηκε: «Δεν είναι γνωστός ο αριθμός αυτών που φτάνουν ως την εκτέλεση, αφού κάποιοι μπορεί να αναστέλλονται στη συνέχεια», διευκρινίστηκε. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου, τα προγράμματα πλειστηριασμών από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 83 δημοσίου και 1.003 ιδιωτών.

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ

Συνομιλώντας για το ζήτημα με τον δικαστικό επιμελητή κ. Δημήτριο Βασιλακάκη, μας είπε ότι μέσα από την εργασία του «φαίνεται η δουλειά να είναι πάνω-κάτω η ίδια». Ο ίδιος λέει ότι «θα πρέπει να γίνει αναγωγή με τον αριθμό πλειστηριασμών προηγουμένων ετών» και δηλώνει: «Σίγουρα θα υπάρχει αύξηση, λόγω της κρίσης και των οικονομικών προβλημάτων. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξει μείωση στη συνέχεια, λόγω της αναστολής που δόθηκε αρχικά ως τον Ιανουάριο και στη συνέχεια ήδη ψηφίστηκε να πάει ως το τέλος Ιουνίου του 2010. Μ’ αυτό το μέτρο έχουν παγώσει οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας των οφειλετών και σίγουρα θα έχουμε μείωση».

ΘΑ ΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ;
Ως… «Σολομώντεια» λύση αναμένουν τις εξαγγελθείσες ρυθμίσεις της κυβέρνησης όλοι πλέον στην αγορά της Ξάνθης, προκειμένου να υπάρξει άμεσο πάγωμα οφειλών, να κινηθεί το χρήμα στα ταμεία των επιχειρήσεων, να αναχρηματοδοτηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και φυσικά να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την ώθηση της ρευστότητας.
Μιλώντας στη «Θ» πρώην Τραπεζικός Διευθυντής και νύν στέλεχος μεγάλης βιομηχανίας «σκοπός δεν είναι να παρθούν κάποια χρονικά διαστήματα ως… «χάρη» για τόκους και δόσεις, αλλά πραγματικά να κινηθεί χρήμα στην αγορά. Πρέπει όμως να μπει ένα φρένο στους πλειστηριασμούς, απ’ όπου και αν προέρχονται, προκειμένου να δοθεί πίστωση χρόνου να αποπληρωθούν χρέη στην αγορά, χωρίς να κινδυνεύουν σπίτια. Εκεί θα φανούν οι καλοπληρωτές και οι κακοπληρωτές. Θεωρώ ότι έτσι θα ξεκαθαρίσει και η αγορά από τους τυχαίους που απλά ήρθαν για να ρίξουν κανόνια και να εκμεταλλευτούν κίνητρα… Εμείς είμαστε εδώ, ζωντανοί, στις επάλξεις και θα παλέψουμε για ένα καλύτερο μέλλον των επιχειρήσεών μας και φυσικά των εργαζομένων μας…»

ΠΑΝ. ΠΕΝΤΖΟΥΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: