27/11/09

Μόνο ένας στους τρεις παίρνει σειρά ως «νέος αγρότης»


Ρ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: «ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΤΖΑΜΠΑ»


Επιβεβαιώνεται και δια στόματος της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κας Κατερίνας Μπατζελή η αποκάλυψη της εφημερίδας «Agrenda», αναφορικά με τη βούληση της κυβέρνησης να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των νέων αγροτών που είχαν προεπιλεγεί για να ενταχθούν στο δημοφιλές πρόγραμμα της πρώτης εγκατάστασης.

Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, σε μαραθώνια συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠαΣοΚ, η κα Μπατζελή κατέστησε σαφές πως θα περιορισθούν περίπου στο 1/3 οι τελικές εγκρίσεις δικαιούχων στο πρόγραμμα. Κι αυτό καθώς -όπως υποστήριξε- το ποσό που κατ’ ουσία έχει δεσμευθεί γι’ αυτό το σκοπό περιορίζεται στα εκατό εκατομμύρια ευρώ και όχι 287.000.000 που απαιτούνται για να επιδοτηθούν οι 8.500 νέοι αγρότες που συμμετείχαν στην τελευταία προκήρυξη.
Σύμφωνα με την υπουργό, σοβαρά προβλήματα ανακύπτουν με όλα τα επί μέρους μέτρα του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» (2007-2013), καθώς για τα Σχέδια Βελτίωσης απομένουν μόνο 80.000.000 ευρώ (άλλα τόσα θα καλύψουν χρηματοδοτικές ανάγκες του 3ου ΚΠΣ), στο ΟΠΑΑΧ οι υποσχέσεις για έργα σε δήμους είναι πολλαπλάσιες των διαθέσιμων πόρων, ενώ την ίδια στιγμή «πέπλο καπνού» σκεπάζει και τη δυνατότητα να βρεθούν 567.000.000 ευρώ για τους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι ως γνωστό επιδιώκουν προνομιακή μεταχείριση από τον Δεύτερο Πυλώνα. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο κατέστησε σαφές προς τους βουλευτές του ΠαΣοΚ ότι οι τελικές αποφάσεις για την ανακατανομή των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, για να τύχουν έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το τέλους του έτους.
Στην ίδια συνεδρίαση εντοπίστηκαν μεγάλες αδυναμίες στην υλοποίηση των υπεσχημένων από την προηγούμενη κυβέρνηση, αναφορικά με τις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 250.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, το θέμα έχει μεταφερθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όμως, υπό τις παρούσες περιστάσεις η εξασφάλιση των σχετικών κονδυλίων θεωρείται απίθανη. Αυτό σημαίνει πως δεκάδες χιλιάδες καλλιεργητές σε προϊόντα όπως τα ροδάκινα, τα αμύγδαλα, τα σιτηρά, τα σταφύλια κ.α. θα δουν τις αποζημιώσεις που ανέμεναν είτε να περικόπτονται κατά πολύ είτε να μην φθάνουν ποτέ στα χέρια τους!

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε πανελλαδική σύσκεψη που γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, προσέρχονται οι Ενώσεις Νέων Αγροτών (ΕΝΑ). Καθ’ οδό προς τη σύσκεψη βρήκαμε τον πρόεδρο της ΕΝΑ Ξάνθης κ. Ρούλη Αρβανιτίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «δύσκολα τα πράματα» και επισήμανε ότι τη σύσκεψη θ’ ακολουθήσει κλείσιμο ραντεβού με την υπουργό.
Αναφορικά με τις περικοπές στο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης, ο κ. Αρβανιτίδης δηλώνει: «Από το 2008 που ξεκίνησε το πρόγραμμα έχουν αλλάξει τρεις υπουργοί! Το άνοιξε ο κ. Αλέξανδρος Κοντός, ήρθε ο κ. Χατζηγάκης, μπήκαν νέοι αγρότες και τώρα έρχεται η κα Μπατζελή. Η οποία λέει ότι η ίδια δεν θα έδινε λεφτά στους νέους αγρότες αλλά στα σχέδια βελτίωσης. Είναι πιο πολλά χρήματα και κατά ένα μέρος έχει δίκιο. Όμως, κάποιος για να ξεκινήσει χρειάζεται βοήθεια, την ίδια ώρα που πολλοί παίρνουν τα χρήματα τζάμπα. Και τώρα, όσοι είχαν πάνω από 105 μόρια πέρασαν, μετά από αξιολόγηση που έγινε στην Περιφέρεια».
Ο πρόεδρος των νέων αγροτών της Ξάνθης στέκεται στις «αμαρτίες» του παρελθόντος, λέγοντας ότι «με τον κ. Χατζηγάκη πέρασαν και άτομα με πενήντα και εξήντα μόρια!» και προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί ο ένας να έχει 120 μόρια, ο άλλος 50-60 και να περάσουν και οι δύο…». Καταλήγει δε τονίζοντας ότι «το πιο σωστό και πιο αντικειμενικό είναι να γίνεται για όλο το χρόνο, όπως το άνοιξε ο κ. Κοντός».

«ΤΩΝ ΕΜΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΕΜΠΙΠΡΑΜΕΝΩΝ, ΗΜΕΙΣ ΑΔΟΜΕΝ»
Η παραπάνω αρχαία φράση που εύστοχα χρησιμοποίησε κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας ήρθε στο νου, καθώς αναζητήσαμε πρόσθετη ενημέρωση στην ιστοσελίδα των νέων αγροτών (www.ena-ellados.gr). Αυτό που βρήκαμε ήταν μια ιστοσελίδα αρχειακού τύπου και κατ’ ουσία «νεκρή», με ενημέρωση που ανάγεται στο 2006! Τα περί Ξάνθης στοιχεία είναι παλιά και μη ισχύοντα, ενώ μειδιάματα προκαλούν τα όσα –μεταξύ άλλων- αναγράφονται φαρδιά-πλατιά στην πρώτη σελίδα: «Οι Έλληνες αγρότες είναι γενικά απαισιόδοξοι και απογοητευμένοι με τα επαγγελματικά τους θέματα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν μια πραγματική εικόνα για τη σημασία της γεωργίας στην οικονομία και στην ποιότητα της ζωής των πολιτών. Αυτό συμβαίνει επίσης, γιατί νοιώθουν -και με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι είναι- εγκλωβισμένοι σε αναποτελεσματικά συστήματα. Η ιστορία μας διδάσκει ότι όσο οι άνθρωποι θα έχουν ανάγκη τροφής και ένδυσης, η γεωργία θα παραμένει μία βασική οικονομική δραστηριότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τις επόμενες χιλιετηρίδες η γεωργία θα είναι ένα από τα πιο σταθερά επαγγέλματα. Το ζητούμενο είναι ποιοι θα ασκούν τη γεωργία; Οι απογοητευμένοι και οι εγκλωβισμένοι; Σίγουρα όχι. Οι αγρότες που θα κυριαρχήσουν στα χρόνια που έρχονται θα είναι αισιόδοξοι, ενημερωμένοι, ανήσυχοι, επιχειρηματικά σύγχρονοι και το σημαντικότερο, δεν θα έχουν την εντύπωση ότι τα ξέρουν όλα. Γι αυτούς τους αγρότες δημιουργήθηκε αυτό το site. Ο στόχος είναι ένας και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να τον υπηρετήσουμε. Να αναδειχθούν οι τεράστιες δυνατότητες και οι απίθανες ποιοτικές-προοπτικές της ελληνικής υπαίθρου. Στα χρόνια που έρχονται δεν θέλουμε αγρότες, θέλουμε «καλλιεργημένους» καλλιεργητές»…
Μάθαμε λοιπόν ότι «για τις επόμενες χιλιετηρίδες(!) η γεωργία θα είναι ένα από τα πιο σταθερά επαγγέλματα! Τι χρεία άλλων μαρτύρων έχουμε;
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: