27/11/09

Κινδυνεύουν να χαθούν έργα στην Ξάνθη, λόγω έλλειψης Περιφερειάρχη!

Ε. ΤΣΑΚΙΡΗ: «ΕΛΠΙΖΩ ΤΟ ΘΗΣΕΑΣ 2 ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2…»

Ο πραγματικός κίνδυνος για την απώλεια χρηματοδοτήσεων και την ματαίωση σημαντικών έργων για την περιφέρεια Α.Μ.Θ. αλλά και συγκεκριμένα για το νομό Ξάνθης φαίνεται να παίρνει σιγά σιγά σάρκα και οστά, λόγω των μεγάλων κενών σε ανώτατο διοικητικό επίπεδο που συνεχίζουν να υπάρχουν στην κρατική διοικητική μηχανή του τόπου μας. Η παρατεταμένη καθυστέρηση στην τοποθέτηση γραμματέων τόσο στα υπουργεία όσο και, κυρίως, στις περιφέρειες φαίνεται να συσσωρεύει ανησυχία στους αυτοδιοικητικούς του νομού μας, οι οποίοι αρχίζουν πλέον ν’ ανησυχούν σοβαρά για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η παράταση της παραμονής της περιφέρειας χωρίς επικεφαλής.



Ε. ΤΣΑΚΙΡΗ: «ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ ΚΑΙ ΘΗΣΕΑΣ»
Μιλώντας για το θέμα στην «Θ» η δήμαρχος Αβδήρων, Εύα Τσακίρη εξέφρασε την αγωνία και τον προβληματισμό της για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται τόσο στην περιφέρεια όσο και στα υπουργεία. Άλλωστε στον δήμο της κας Τσακίρη είχαν δρομολογηθεί έργα σε υποδομές τόσο σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και με την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία όπως φαίνεται έχουν «κολλήσει» για τα καλά, με ορατό πλέον τον κίνδυνο απώλειας των χρηματοδοτήσεων όσο και των ίδιων των έργων. Η κα Τσακίρη σε σχετική ερώτησή μας τόνισε ότι «από την πλευρά μας υπάρχει πλέον αγωνία για το τι θα γίνει τόσο με τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» όσο και με τα προενταγμένα έργα στο πρόγραμμα «Θησέας». Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος και την σημασία των έργων η δήμαρχος Αβδήρων διευκρίνισε ότι «τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» βρίσκονται λίγο πριν την δημοπράτησή τους, είναι συνολικού ύψους περίπου 1.500.000 ευρώ και είναι εξαιρετικά σημαντικά για την βελτίωση τοπικών υποδομών, όπως π.χ. το αγροτικό οδικό δίκτυο. Από την άλλη στο πρόγραμμα «Θησέας» έχουμε προεντάξει και περιμένουμε τις αποφάσεις οριστικής ένταξής τους δεκάδες μικρότερα έργα, τα οποία όμως δεν είναι καθόλου μικρότερης σημασίας για τον τόπο μας». Αναφορικά με το αν η δίμηνη καθυστέρηση που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα στην τοποθέτηση περιφερειάρχη καθώς και οι υπόλοιπες καθυστερήσεις σε επίπεδο υπουργείων θα επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό ώστε τόσο να ματαιωθούν ενταγμένα έργα όσο και να μην μπορέσουν τελικά να ενταχθούν προενταγμένα έργα στα παραπάνω προγράμματα, καθώς και αν προβλέπεται να δοθεί κάποια παράταση στην καταληκτική ημερομηνία τους, η οποία λήγει στα τέλη του έτους, η κα Τσακίρη φάνηκε ιδιαίτερα προβληματισμένη, απαντώντας πως «δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Ελπίζω πάντως να δοθεί κάποια εύλογη παράταση, που να καλύπτει την περίοδο της καθυστέρησης που υπήρξε μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα για τα προενταγμένα έργα θα πρέπει οπωσδήποτε να επισπευθούν οι διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε εγκαίρως να έχουμε και τις υπογραφές των σχετικών συμβάσεων…»

«ΘΗΣΕΑΣ 2» ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΒΔΗΡΩΝ
Όπως είναι φυσικό οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο κρατικό διοικητικό αγγίζουν δύο ακόμη ζητήματα, ένα σε εθνικό και ένα σε τοπικό επίπεδο. Αναφερόμαστε βέβαια τόσο στην επέκταση του προγράμματος «Θησέας», γνωστότερο και ως «Θησέας 2» όσο και για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας που έχει ανεγερθεί στα Άβδηρα. Απαντώντας σε ερώτησή μας για την εξέλιξη του προγράμματος «Θησέας 2» η κα Τσακίρη περιορίστηκε ν’ απαντήσει συβιλλικά λέγοντας ότι «το μόνο που μπορώ να πω για το θέμα είναι πως χωρίς να θέλω να δώσω βάση σε όσα ακούγονται, ελπίζω ειλικρινά ο «Θησέας 2» να μην γίνει «Καποδίστριας 2…». Όσον αφορά, τέλος, την λειτουργία του Κέντρου Υγείας η δήμαρχος Αβδήρων διευκρίνισε πως «από την άποψη του εξοπλισμού το Κέντρο Υγείας είναι πανέτοιμο να λειτουργήσει. Το μόνο που χρειάζεται πλέον είναι να επανδρωθεί. Από την πλευρά μας έχει γίνει ό,τι μπορούσε να γίνει. Προσπαθούμε από το 1999 για να γίνει πραγματικότητα το Κέντρο αυτό, χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια. Προσωπικά θα περιμένω για λίγο καιρό ακόμη πριν μιλήσω για το θέμα, περιμένοντας να δω να πραγματοποιούνται οι εξαγγελίες για προσλήψεις στην Υγεία, για την στελέχωσή του και για όλα όσα έχουμε ακούσει υποσχέσεις. Μετά ο καθένας θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του…».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: