25/11/09

Σύσκεψη για την «θωράκιση» των βρεφονηπιακών


ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ


Σύσκεψη με την συμμετοχή τόσο του προέδρου του νομικού προσώπου των οαιδικών σταθμών του Δήμου Ξάνθης, των διευθυντών των παιδικών και βρεφικών σταθμών αλλά του προϊσταμένου της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της νομαρχίας Ξάνθης, κ. Νεάρχου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου με μοναδικό αντικείμενο την επικαιροποίηση και την αναβάθμιση των μέτρων πρόληψης στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της πόλης.


Φ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ: «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η «ΘΩΡΑΚΙΣΗ» ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ»
Για τα όσα αποφασίστηκαν στην σύσκεψη αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ξάνθης μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος του νομικού τους προσώπου, Φίλιππος Φιλίππου. Ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι «η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς είναι μάλλον ήρεμη, χωρίς ιδιαίτερο αριθμό κρουσμάτων γρίπης, συνήθους ή νέας. Άλλωστε για μας τα μέτρα πρόληψης και η αντιμετώπιση και στις δύο περιπτώσεις είναι κοινή. Βεβαίως πρόθεσή μας, κάτι που φάνηκε και στην σύσκεψη που έγινε, είναι να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις και οδηγίες στο προσωπικό που εργάζεται σ’ αυτούς ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή θωράκισή τους, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα ούτε στο μέλλον». Σε ερώτησή μας αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη αλλά και με το αν έχουν παρουσιαστεί πανδημικά φαινόμενα γρίπης, έστω και κοινής, ο κ. Φιλίππου δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα τέτοιας έκτασης θέμα, ακόμη και με την απλή γρίπη. Βεβαίως οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι σχολεία για να παίρνουμε υποχρεωτικές απουσίες, οπότε δεν έχουμε την ευχέρια να γνωρίζουμε κάθε φορά αν οι γονείς κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι επειδή είναι άρρωστα ή για άλλους λόγους. Δεν είναι τυχαίο ότι συνήθως σε τέτοιες περιόδους έχουμε περίπου το 20% με 30% των παιδιών απόντα. Για τον λόγο αυτό στη σύσκεψη αποφασίστηκε ν’ αναζητούμε τα παιδιά ώστε να γνωρίζουμε αν και πόσα από αυτά απουσιάζουν για λόγους υγείας καθώς και τους λόγους αυτούς. Επίσης μας κοινοποιήθηκε εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία υπεύθυνος για το κλείσιμο των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε περίπτωση εκδήλωσης κρουσμάτων είναι ο πρόεδρος του νομικού τους προσώπου και όχι ο Νομάρχης».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τους εμβολιασμούς του προσωπικού των σταθμών, ο κ. Φιλίππου δήλωσε στην «Θ» ότι «το θέμα αυτό, είναι αλήθεια, τέθηκε στην σύσκεψη που έγινε. Από την πλευρά μας έγινε σύσταση στο προσωπικό να εμβολιαστούν. Όμως δεν είναι δυνατό ν’ αναγκάσουμε το προσωπικό να εμβολιαστεί κατά της νέας γρίπης αν δεν το επιθυμεί. Πάντως οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν πειστεί για την ανάγκη να εμβολιαστούν. Είναι αλήθεια πάντως ότι οι ειδικοί επιδημιολόγοι μας έχουν μπερδέψει αρκετά με το θέμα των εμβολιασμών. Δεν είναι μυστικό βέβαια ότι κάθε εμβολιασμός εμπεριέχει κάποιους συγκεκριμένους και γνωστούς κινδύνους, ενώ κανένας δεν μπορεί ν’ αποκλείσει την πιθανότητα επιπλοκών. Η ουσία όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή και μέχρι σήμερα η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς που βρίσκονται στην ευθύνη μας είναι ελεγχόμενη και παίρνουμε τα μέτρα μας ώστε να παραμείνει έτσι».

Α. ΝΕΑΡΧΟΥ: «ΠΑΝΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ»¨
Αναφορικά με το θέμα των εμβολιασμών ιδιαίτερη βαρύτητα φαίνεται να έχει δοθεί στην προετοιμασία των κέντρων εμβολιασμού από την πλευρά της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Ξάνθης. Όπως τόνισε μιλώντας στην «Θ» ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Ανδρέας Νεάρχου, «τα πέντε πρώτα κέντρα εμβολιασμού έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία και είναι πανέτοιμα να υποδεχτούν το κοινό που θα θελήσει να εμβολιαστεί κατά της νέας γρίπης από την 1η Δεκεμβρίου, οπότε είναι και η ημερομηνία που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό. Συνολικά θα έχουμε, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει οκτώ από τα 23 κέντρα εμβολιασμού. Σε άλλους νομούς είναι αλήθεια ότι έχει γίνει επάνδρωση όλων των κέντρων εμβολιασμού. Στο νομό μας αυτό θα γίνει μόνο σε περίπτωση υποχρεωτικού γενικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Σε πρώτη φάση είναι διαθέσιμα πέντε κέντρα, στο Νοσοκομείο, στα δύο Κέντρα Υγείας του νομού, στο Ι.Κ.Α. και στην υπηρεσία μας. Βέβαια πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή είναι μία δυναμική κατάσταση που εξελίσσεται και την παρατηρούμε προσεκτικά ώστε από την μία να καλυφθεί η ανάγκη για εμβολιασμούς του κοινού χωρίς όμως από την άλλη να γίνονται μη αναγκαίες σπατάλες. Για παράδειγμα, θα πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι τα εμβόλια διατίθενται σε συσκευασίες των δέκα φιαλιδίων. Από το άνοιγμα της συσκευασίας τα σκευάσματα μπορούν να διατηρηθούν για 24 ώρες. Αν δεν χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να καταστραφούν. Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για πολύ ακριβά εμβόλια, το να ανοίξουμε μία συσκευασία για να εμβολιάσουμε ένα ή δύο άτομα, σίγουρα αποτελεί μη αναγκαία ανάγκη. Όμως αν υπάρξει σημαντική ανταπόκριση από την πλευρά του κοινού θα υπάρχουν κατ’ αρχήν οκτώ κέντρα εμβολιασμού στη διάθεσή τους, αριθμός που μπορεί ν’ αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν».

ΜΑΖΙΚΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Μπορεί στην αρχή η προσέλευση του ιατρικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης να ήταν σχετικά μικρή και διστακτική για τους εμβολιασμούς κατά της νέας γρίπης, όμως η παρέλευση των ημερών χωρίς να παρουσιαστούν επιπλοκές κανενός είδους σε όσα μέλη του ιατρικού προσωπικού έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα έχουν μάλλον αρχίσει να ενθαρρύνουν τους υπόλοιπους. Έτσι τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε συνωστισμός τόσο από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και από μέλη ομάδων του πληθυσμού που έχουν χαρακτηριστεί ως ευπαθείς. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ», η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή αφού οι εμβολιασμοί γίνονται στα τακτικά ιατρεία, χωρίς να χρειάζεται να προηγηθεί το κλείσιμο ραντεβού, χωρίς να χρειάζεται η προσκόμιση του βιβλιαρίου υγείας, ενώ όσοι εμβολιαστούν θα πρέπει να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο με τις πληροφορίες του εμβολιασμού τους (κωδικός παρτίδας, αριθμός σκευάσματος κλπ.) ώστε να είναι ευκολότερος ο εντοπισμός και η παρακολούθηση τυχόν παρενεργειών. Ενδιαφέρον έχει επίσης να σημειωθεί ότι το εμβόλιο αντενδείκνυται σε όσους έχουν αλλεργία στην κατανάλωση αυγών. Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι ο εμβολιασμός είναι δωρεάν και για τον γενικό πληθυσμό θα ξεκινήσουν ο εμβολιασμοί την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009, ενώ τελικά δεν θα είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου που είχε ανησυχήσει πολλούς, σύμφωνα με το οποίο όσοι εμβολιαστούν το κάνουν με δική τους ευθύνη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: