28/11/09

Παράνομες μεταγραφές στο ΔΠΘ;

Κ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΠΑΝΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ, ΑΠΛΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΘΟΡΥΒΟ…»


-Σοβαρή αποκάλυψη του «zougla.gr» που δεν διαψεύδει η Πρυτανική Αρχή
-Αυξάνονται τα κρούσματα παρατυπιών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Μία νέα καταγγελία για παράνομη εγγραφή φοιτητή στην ιατρική σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης είδε το φως της δημοσιότητας στον διαδικτυακό τόπο «zougla.gr» την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, ο οποίος δημοσίευσε καταγγελία του Έλληνα φοιτητή στην Ιταλία Αθανάσιου Γ. ο οποίος τον Ιούνιο του 2009 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Αγρινίου αναφορικά με την παράνομη, όπως υποστηρίζει, εγγραφή της φοιτήτριας Σ. Λ. στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη, για ιατρικούς λόγους. Σημειώνεται ότι η εν λόγω φοιτήτρια φοιτούσε επί τριετία στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Σόφιας, στην γειτονική Βουλγαρία.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του «zougla.gr», η εγγραφή της φοιτήτριας έγινε κατά παράβαση του άρθρου 3 του ν. 3027/2002, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύτηκε οποιαδήποτε μετεγγραφή Έλληνα φοιτητή από πανεπιστήμιο του εξωτερικού σε πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Βεβαίως, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συγκεκριμένη φοιτήτρια χρησιμοποίησε «παραθυράκι» του συγκεκριμένου νόμου που αφορούσε μία ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα, δηλώνοντας ότι πάσχει από χρόνια ασθένεια, οπότε σύμφωνα με το άρθρο 12 του νόμου 2640/1998, μπόρεσε να κάνει χρήση ευεργετικής διάταξης η οποία προβλέπει κατ’ εξαίρεση και καθ’ υπέρβαση εγγραφή ατόμων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, τα οποία μπορούν να εγγραφούν σε οποιοδήποτε τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα από το νόμο ορίζονται περιοριστικά οι ασθένειες που μπορεί κανείς να επικαλεστεί για να κάνει χρήση του ευεργετήματος του νόμου. Η συγκεκριμένη φοιτήτρια έκανε χρήση του συγκεκριμένου νόμου τον Ιανουάριο του 2005, όμως σύμφωνα με μαρτυρίες των καταγγελλόντων δεν πάσχει από κανένα είδος ανίατης ή χρόνιας ασθένειας. Σύμφωνα επίσης με τους καταγγέλλοντες, για την συγκεκριμένη φοιτήτρια έγινε όχι απλά δεκτή αλλά της αναγνωρίστηκε και η τριετής της φοίτηση στο πανεπιστήμιο της Σόφιας..! Από την πλευρά του ο εισαγγελέας Αγρινίου μεταβίβασε την υπόθεση στους αρμόδιους πταισματοδίκες και πλέον η υπόθεση βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των ανακριτικών Αρχών, οι οποίες διερευνούν όχι μόνο τις ευθύνες που κατ’ αρχήν βαρύνουν την ίδια την φοιτήτρια αλλά και το τμήμα ιατρικής του Δ.Π.Θ. αλλά και την προέλευση της βεβαίωσης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, η οποία φαίνεται να επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της φοιτήτριας για την ασθένειά της. Το δημοσίευμα μιλά επίσης για κυκλώματα παράνομων μετεγγραφών από πανεπιστήμια του εξωτερικού στην χώρα μας, τα οποία «επαναπατρίζουν» παιδιά συναδέλφων καθηγητών και φίλων από την «πίσω πόρτα» στα ελληνικά ΑΕΙ. Όπως μάλιστα φέρεται να δήλωσε ο καταγγέλλων Αθανάσιος Γ., στις προσπάθειές του να μάθει τι έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση το μόνο που πήρε ήταν αοριστολογίες και υπεκφυγές…

ΙΑΤΡ. ΣΧΟΛΗ: «ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ»
Για παλιά ιστορία που απασχολεί το τμήμα από τον περασμένο Ιούνιο μίλησε στην «Θ» η κα Αλεξάνδρα Κυρκούδη, από την γραμματεία της ιατρικής σχολής του Δ.Π.Θ., αναφερόμενη στο θέμα. Πιο συγκεκριμένα, η κα Κυρκούδη σε ερώτησή μας αναφορικά με την καταγγελία δήλωσε άγνοια και τόνισε ότι «κατά της εγγραφής της συγκεκριμένης φοιτήτριας υπήρξε καταγγελία από τον περασμένο Οκτώβριο για παράνομη μετεγγραφή, επικεντρώνοντας στους λόγους υγείας που είχε επικαλεστεί. Φυσικά δεν πρόκειται βέβαια για μετεγγραφή, αφού αυτές έχουν απαγορευτεί ήδη από το 2004. Όσον αφορά το ιατρικό σκέλος της υπόθεσης εμείς ως γραμματεία αλλά και ως τμήμα έχουμε την υποχρέωση να βασιζόμαστε στις γνωματεύσεις της ιατρικής επιτροπής, τις οποίες δεν μπορούμε να κρίνουμε ή ν’ αμφισβητήσουμε. Έτσι, όταν πήραμε την καταγγελία στείλαμε αμέσως την υπόθεση στο υπουργείο, όπου και βρίσκεται εδώ και περίπου ένα χρόνο ώστε να εξεταστεί η βασιμότητά της».

Κ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΛΛΑ ΣΠΑΝΙΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ»
Για το ίδιο θέμα η «Θ» επικοινώνησε με τον πρύτανη του Δ.Π.Θ., Κωνσταντίνο Σιμόπουλο, ο οποίος δήλωσε γνώστης της υπόθεσης αλλά όχι της τελευταίας της εξέλιξης, διευκρινίζοντας ότι «αυτές οι περιπτώσεις φτάνουν στα τμήματα μέσω των εγγράφων των σχετικών υγειονομικών επιτροπών, όπως έγινε και από την συγκεκριμένη τριμελή επιτροπή που βεβαιώνει την ασθένεια της φοιτήτριας. Η καταγγελία που έγινε πέρυσι από γειτόνισσα της φοιτήτριας, η οποία αμφισβητούσε το κατά πόσο η τελευταία ασθενούσε. Για την περίπτωση που μου αναφέρετε δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο, αφού ως τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια κλήση από τον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης ή κάποιο άλλο αρμόδιο όργανο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι από τη μία η καταγγελία του περασμένου Οκτωβρίου διερευνάται ακόμη από το αρμόδιο υπουργείο ενώ πρέπει από την άλλη να πω ότι τέτοιου είδους καταγγελιών γινόμαστε συχνά αποδέκτες όμως η διερεύνησή τους σπάνια αποκαλύπτει κάποια βάση σε αυτές που να μπορεί να ανατρέψει τις καταστάσεις».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: