28/11/09

Ανησυχία και κάλεσμα των πολιτών για εμβολιασμό


Χ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: «ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΧΙ, ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΩ ΤΡΑΓΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ…»


Ανησυχία επικρατεί στην κοινωνία μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο της γρίπης, παρά το γεγονός της παρατεταμένης καλοκαιρίας που δεν την αφήνει ν’ απελευθερώσει όλη τη «δυναμική» της.
Πληθαίνουν τα κρούσματα αλλά και ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε όχι καλή κατάσταση σε νοσοκομεία της χώρας. Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα επάρκειας αναφορικά με τις κλίνες εντατικής θεραπείας.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας καταγράφεται έλλειψη και δύο περιστατικά με νέα γρίπη χρειάστηκε να διακομιστούν διασωληνωμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. Στη Λάρισα υπάρχουν ακόμη δέκα κρεβάτια στη ΜΕΘ, αλλά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού δεν μπορούν να τεθούν σε λειτουργία. Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα να ανοίξουν άμεσα 95 κρεβάτια σε ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα προωθείται με ταχύτατες διαδικασίες και η λειτουργία επιπλέον 54 μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.
Προχθές εμβολιάστηκαν πάνω από 10.000 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των εμβολιασθέντων από την ημέρα έναρξης του εμβολιασμού (16/11), πλησιάζει τις 40.000. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ανακοίνωσε ότι άρχισε ο εμβολιασμός και στις φυλακές, ενώ συνολικά έχουν δηλώσει συμμετοχή 2.200 κρατούμενοι.
Όσον αφορά τα σχολεία, στο πόστο τους θα πρέπει να βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί ακόμη κι αν το σχολείο στο οποίο εργάζονται βάλει «λουκέτο» λόγω γρίπης. Ενώ για τη συμμετοχή στις σχολικές εκδρομές, οι γονείς υποχρεούνται πλέον όχι μόνο να συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση αλλά και να διαβεβαιώνουν ότι τα παιδιά τους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης. Μάλιστα, οι σύλλογοι διδασκόντων οφείλουν να σκεφτούν σοβαρά το αν πρέπει να πραγματοποιήσουν σχολικές εκδρομές, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Οι παραπάνω είναι μερικές από τις νέες οδηγίες τις οποίες απέστειλε προχθές στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας για την αποφυγή παρερμηνειών. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η επέλαση της νέας γρίπης στα σχολεία και πλέον ο αριθμός σχολείων, τάξεων ή τμημάτων που «κλείνουν» λόγω γρίπης έχει τριπλασιαστεί, με χιλιάδες μαθητές αλλά και εκατοντάδες εκπαιδευτικούς να απουσιάζουν καθημερινά. Ωστόσο, τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας έχουν ξεκαθαρίσει ότι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων προ των εορτών των Χριστουγέννων.
Οι ειδικοί επιστήμονες εμμένουν στη σύσταση για άμεσο εμβολιασμό. Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Βήματος», η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε το «πάγωμα» της παραγγελίας δύο εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τη νέα γρίπη που παρασκευάζει η εταιρεία «SanofiΡasteur», διότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για τη χρήση του, δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και δεν έχει πάρει άδεια από την ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων, ενώ η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.
Ο Γιώργος Καραγκούνης βρέθηκε θετικός στον ιό της γρίπης Η1Ν1, γεγονός που δεν του επιτρέπει ούτε να προπονηθεί και φυσικά είναι αμφίβολη η συμμετοχή του στην αποστολή του Παναθηναϊκού για για τον Κυριακάτικο αγώνα στου «Καραϊσκάκη». Τέλος, οι νοσοκομειακοί γιατροί εξήγγειλαν απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει black out στα νοσοκομεία που ήδη δοκιμάζονται λόγω της γρίπης.

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ…»
Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις του προέδρου των γιατρών του ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης κ. Χρήστου Χατζηδημητρίου, ο οποίος δηλώνει: «Εύχομαι όχι, αλλά βλέπω να έχουμε τραγικά πράγματα, ο ιός θα κάνει θραύση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Λέω “τραγικά”, γιατί φανταστείτε τι θα γίνει αν έχουμε άσχημα περιστατικά στην Ξάνθη: όλοι θα τρέχουν να εμβολιαστούν μετά! Το νοσοκομείο είναι εδώ και περιμένει τον κόσμο να εμβολιαστεί. Υπόψη δε, ότι το εμβόλιο θέλει δεκαπέντε μέρες για να κάνει αντισώματα…».
Ο κ. Χατζηδημητρίου τονίζει ότι «οι πολίτες φέρουν ατομική ευθύνη και ας μη γκρινιάζουμε μόνο ότι για όλα φταίει το κράτος» επαναλαμβάνοντας πως «το νοσοκομείο είναι εδώ και περιμένει» και προσθέτοντας ότι «ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και να εμβολιαστεί κι όχι να τρέχει μετά…». Τέλος, αναφορικά με τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, ο κ. Χατζηδημητρίου τονίζει: «Η μονάδα δεν έχει κλείσει, έχει ασθενείς και δουλεύει κανονικά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και περιμένει προσωπικό για να δουλέψει ακόμη καλύτερα». Μας παρέπεμψε δε για περισσότερα στον διευθυντή της ΜΕΘ, ιατρό κ. Βάκαλο, αλλά δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε μαζί του.
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: