27/11/09

Δώστε τα λεφτά μας πίσω!!!

Του ΤΕΝΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ

Αποφάσισα, τον χθεσινό πρωινό καφέ, να τον πιώ μαζί με τον φίλο μου τον Γιώργη… Από τους πιο παλιούς- παραδοσιακούς «μαγαζάτορες» της Ξάνθης, ο Γιώργης έχει τελειώσει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου και μάλιστα διαθέτει και αρκετά… μεταπτυχιακά στο είδος του.
Το πανεπιστήμιο της «πιάτσας» και του πεζοδρομίου, απόφοιτοι του οποίου μπορεί να είναι άνθρωποι ακαδημαϊκά αγράμματοι, πλην…. τέρατα μόρφωσης επί της σκληρής καθημερινότητας.
Η πρωινή κουβέντα κύλησε ανάμεσα στις εσωκομματικές διαδικασίες της Ν.Δ. και του «ασφαλιστικού» που ανοίγει και πάλι, ανοίγοντας παράλληλα και βαθιές πληγές του παρελθόντος…
«Τι εισφοροδιαφυγές και κουραφέξαλα μας λένε για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα»…
Έτσι ξεκίνησε ο Γιώργος τη συζήτηση, για να συνεχίσει λέγοντας, πως αν εξαιρέσουμε το ΙΚΑ, σε όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορεί να εισφοροδιαφύγει κανένας. Για το ΤΕΒΕ –που πληρώνει ο ίδιος πάνω από 30 χρόνια- θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα τυπικός στην καταβολή των εισφορών, γιατί διαφορετικά δεν μπορείς να θεωρήσεις τιμολόγια, άρα δεν μπορείς να δουλέψεις το μαγαζί σου και στην χειρότερη περίπτωση αν δεν είσαι σωστός απέναντι στις υποχρεώσεις σου πας… φυλακή! Πλείστα όσα παραδείγματα, εκ των οποίων και το περιστατικό ασφαλισμένης από την Δράμα, που για 500 ευρώ περίπου οφειλή οδηγήθηκε στις φυλακές… για να αποφυλακιστεί στην συνέχεια με την παρέμβαση του οικείου Μητροπολίτη!
Ο «μεταπτυχιακός» του πανεπιστημίου της πιάτσας λοιπόν, εκτιμά πως υπάρχει μια προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης… Αντί να αναζητηθούν ευθύνες για τις λάθος διαχειρίσεις, για τις ρεμούλες και για όλα εκείνα που συνέβαλαν, ώστε να αδειάσουν τα ταμεία όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθούν να βρουν εξιλαστήρια, για να την βγάλουν οι ίδιοι «καθαρή»…
Το χρήμα άρχισε να σωρεύεται στα συρτάρια των ασφαλιστικών ταμείων από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όταν άρχισε να δομείται το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, την πρώτη 35ετία δηλαδή, ήταν ευνόητο, πως οι ασφαλισμένοι πλήρωναν, υπό την έννοια της «επένδυσης» για τα γεράματά τους… Κάτι ανάλογο που γίνεται και με τις τράπεζες. Καταθέτεις το κεφάλαιο για να το πάρεις αργότερα με τόκους. Στην προκειμένη περίπτωση όμως όταν έφτασε η στιγμή των απολαβών, δεν υπήρχαν ούτε τόκοι, αλλά ούτε κεφάλαιο!
Σας πληροφορώ ότι όλα αυτά τα χρόνια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις κάνουν κοινωνική πολιτική, χρησιμοποιώντας χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, κοινώς κάνουν… μνημόσυνο με κόλλυβα δικά μας! Κάτι που είναι γνωστό και τα συνδικάτα, τα οποία κατά έναν περίεργο τρόπο σιωπούσαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Πιστεύω να γίνεται κατανοητό, πως όλα αυτά τα χρόνια που ο κοσμάκης πλήρωνε για τα «γεράματά» του, κάποιοι του ΕΚΛΕΒΑΝ τις οικονομίες και τις σπαταλούσαν δεξιά και αριστερά!
Αν σ’ όλα αυτά προσθέσεις και τις ανισότητες οι οποίες υπήρξαν (και υπάρχουν) στη διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων, ότι δηλαδή κάποιοι πλήρωναν πολλαπλάσια για να πάρουν τα ελάχιστα, ενώ κάποιοι άλλοι πλήρωναν λιγότερα για να πάρουν αισθητά πολλαπλάσια, τότε εξοργίζεσαι ακόμη περισσότερο… Και ερχόμαστε σήμερα να ψάχνουμε δανεικά, για να πληρώσουμε τα λεφτά αυτών των ανθρώπων εν ήδη… ελεημοσύνης!
Το περίφημο βοήθημα «αλληλεγγύης» για το οποίο ήδη στήνονται στις ουρές οι χιλιάδες δικαιούχοι, θα έπρεπε να ονομαστεί επίδομα… «εξιλέωσης» απέναντι στους ασφαλισμένους με συνοδευτικό ένα… ΣΥΓΝΩΜΗ για την καθυστέρηση, αλλά και για το ύψος του ποσού! Και που είστε ακόμη! Διανύουμε μια εποχή που αυξάνονται αλματωδώς οι… συνταξιούχοι που απαιτούν το χρήμα πίσω, ενώ παράλληλα συρρικνώνονται αισθητά οι εργαζόμενοι καταθέτες- «αιμοδότες» του όλου συστήματος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τώρα που θα έπρεπε τα ταμεία να ήταν γεμάτα από χρήμα, δεν είναι απλά άδεια, αλλά και «μείον» με αποτέλεσμα να βουλιάζουν καθημερινά ολοένα και περισσότερο στο χρέος! Που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση; Ένας Θεός ξέρει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: