25/11/09

Ανεβαίνει ο γαλάζιος «πυρετός» εν όψει των εσωκομματικών εκλογών


Σ. ΜΩΡΑΪΤΗΣ: «ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»


Την ώρα που οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ διασταυρώνουν τα ξίφη τους, η Ρηγίλλης βρίσκεται επί ποδός για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας την Κυριακή.
Χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογών κ. Σιούφας, ο γραμματέας της ΝΔ κ. Ζαγορίτης και ο γενικός διευθυντής του κόμματος κ. Δασκαλάκης συναντήθηκαν με τους τρεις υποψηφίους (Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Ψωμιάδη). Η συνάντηση έγινε για την αλληλοενημέρωση επιτροπής και υποψηφίων για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση της ημέρας των εκλογών, ενώ αργότερα (18.00) συνεδρίασε η ολομέλεια της επιτροπής.

Στην τελική ευθεία για τη γαλάζια κάλπη, το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο με τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά να «καρφώνουν» πλέον χωρίς προσχήματα ο ένας τον άλλο. Η κα Μπακογιάννη καταλόγισε ιδεολογική περιχαράκωση στην πλευρά Σαμαρά, ο οποίος ανταπέδωσε λέγοντας ότι οι Βατοπεδινοί είναι απέναντι.
Μεταφερόμενοι σε τοπικό επίπεδο, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής (ΝοΔΕ) της ΝΔ κ. Στέλιος Μωραΐτης επιβεβαίωσε χθες την ματαίωση της επίσκεψης της κας Ντόρας Μπακογιάννη στην πόλη μας, αφήνοντας ανοιχτό το «ενδεχόμενο επισκέψεων την ερχόμενη εβδομάδα, αν οι εκλογές πάνε σε δεύτερο γύρο». Αναφορικά με την προετοιμασία της διαδικασίας, ο κ. Μωραΐτης δηλώνει: «Όλα είναι έτοιμα και τις μέρες αυτές μοιράζεται εκλογικό υλικό. Το Σάββατο θα γίνει μια prova generale με όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία (εφορευτικές επιτροπές, χειριστές υπολογιστών κ.α.) και την Κυριακή θα είμαστε πανέτοιμοι για τη διαδικασία, που θα ξεκινήσει στις επτά το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις επτά το απόγευμα».
Αναφορικά με τις εγγραφές και επανεγγραφές μελών, ο πρόεδρος της ΝοΔΕ δηλώνει ότι «θα γίνουν την Κυριακή στη διάρκεια της προσέλευσης στην ψηφοφορία» και θυμίζει ότι «όσοι ψηφίσουν θα καταβάλλουν δύο ευρώ». Καταλήγει δε, λέγοντας ότι «υπάρχουν οκτώ εκλογικά κέντρα με δώδεκα κάλπες, καθώς και 29 τερματικά για διευκόλυνση της διαδικασίας σε περίπτωση συρροής ψηφοφόρων».
Τα εκλογικά τμήματα στο νομό μας είναι: στην αίθουσα του δημαρχείου Αβδήρων, στα Πνευματικά Κέντρα Γενισέας και Ερασμίου, στο κατάστημα του Αχμετζίκ Ριντβάν στη Σμίνθη, στα ΚΑΠΗ Λευκόπετρας και Σταυρούπολης, ενώ στην Ξάνθη κάλπες θα υπάρχουν στις αίθουσες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και του Δημοτικού Κολυμβητηρίου («Αρίων»).

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ – ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Μετά από την υπ’ αριθμό 215/7.10.2009 απόφαση του προέδρου της ΝΔ, κατά το άρθρο 12 παρ. 2 του καταστατικού, την από 16.10.2009 συμφωνία των υποψηφίων για την προεδρία και λοιπές αποφάσεις, η εκλογή του προέδρου του κόμματος θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου και -αν χρειασθεί επαναληπτική εκλογή- στις 5 Δεκεμβρίου, ακολουθώντας τις διατάξεις του άρθρου 14 του καταστατικού.
Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 07.00 έως τις 19.00, ενώ τις ίδιες ώρες θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία και στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως της τυχόν διαφορετικής ώρας της χώρας, στην οποία κατοικούν οι ψηφοφόροι. Όσοι επιθυμούν να μετάσχουν στην ψηφοφορία, μπορούν ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα, ανεξάρτητα από τον δήμο που ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και ανεξάρτητα από την περιοχή της τοπικής οργάνωσης που είναι εγγεγραμμένοι, εάν είναι ήδη μέλη του κόμματος.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους κατά την ημέρα διενέργειας της εκλογής είτε εγγράφονται την ημέρα διενέργειας της εκλογής, με καταχώρισή τους στη νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του κόμματος, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών. Στην εκλογή συμμετέχουν και Έλληνες στο γένος απόδημοι –ανεξαρτήτως αν έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια– οι οποίοι κατοικούν στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία την Ιταλία, την Αυστρία και την Κύπρο, εφόσον έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του κόμματος ως τις 4 Οκτωβρίου 2009. Όσοι ψηφίσουν θα καταβάλουν σε μέλος –κατά προτίμηση ταμία– Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης του κόμματος το ποσό των δύο ευρώ.
Η εκλογή του προέδρου γίνεται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία των μελών του κόμματος, με βάση τους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και των κοινοτήτων που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009. Κάθε ψηφοφόρος, προσερχόμενος στο χώρο της ψηφοφορίας για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, παραλαμβάνει -εφόσον δεν φέρει μαζί του- έντυπο αίτησης συμμετοχής του στη διαδικασία, το συμπληρώνει και το υπογράφει. Σε κάθε ψηφοφόρο παραδίδεται φάκελος που έχει σφραγισθεί και μονογραφηθεί από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και τα ψηφοδέλτια με την υπενθύμιση ότι δεν τίθεται σταυρός προτίμησης.
Πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται όποιος από τους υποψήφιους συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση που ουδείς συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων και εφαρμόζονται και σ’ αυτήν αναλόγως όλες οι διατάξεις που διέπουν τον τρόπο διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας. Στην επαναληπτική ψηφοφορία δικαίωμα του εκλέγειν έχουν μόνον όσοι επιβεβαίωσαν την εγγραφή τους ή ενεγράφησαν ως μέλη του κόμματος κατά την πρώτη ψηφοφορία και μάλιστα αποκλειστικώς και μόνο στο ίδιο εκλογικό τμήμα που είχαν προσέλθει κατ’ αυτήν. Σε κάθε εκλογικό τμήμα η κατάσταση ψηφισάντων της πρώτης ψηφοφορίας αποτελεί τον εκλογικό κατάλογο της επαναληπτικής ψηφοφορίας.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν τον αριθμό 210 3255255 (από 09.00 ως 21.00), να απευθύνονται στις τοπικές οργανώσεις ή να προστρέξουν στην ιστοσελίδα www.nd.gr.
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: