27/11/09

ΕΠΟΠ εναντίον αξιωματικών…;


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ «ΦΟΡΤΩΜΑ» ΤΩΝ ΕΠΟΠ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ…


Στο φως της δημοσιότητας ήρθε για μία ακόμη φορά το θέμα των σχέσεων μεταξύ επαγγελματιών οπλιτών (Επ. Οπ.) και αξιωματικών μέσα στο στράτευμα, οι οποίες όπως φαίνεται όχι μόνο δεν είναι και πολύ καλές αλλά φαίνεται πως μάλλον δυναμιτίζουν τα ίδια τα θεμέλια του στρατεύματος… Αφορμή γι’ αυτό η καταγγελία – διαμαρτυρία επαγγελματία οπλίτη που υπηρετεί στο στρατόπεδο Αποστολίδη της Ξάνθης σε γνωστό διαδικτυακό τόπο επικοινωνίας τοπικής εφημερίδας. Σύμφωνα με τον καταγγέλοντα (που φυσικά παρέμεινε ανώνυμος…) στο συγκεκριμένο στρατόπεδο φαίνεται να έχουν πάρει έκταση φαινόμενα άνισης μεταχείρισης μεταξύ αξιωματικών και επαγγελματιών οπλιτών, σε βάρος βέβαια των δεύτερων.


ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…
Όπως φαίνεται όμως η συγκεκριμένη καταγγελία αποτελεί τελικά την κορυφή και μόνο ενός ολόκληρου «παγόβουνου» το οποίο έχει να κάνει με τις σχέσεις μεταξύ επαγγελματιών οπλιτών και αξιωματικών οι οποίες κατά γενική ομολογία μόνο αγαθές δεν είναι. Βεβαίως στον «μικρόκοσμο» του Ελληνικού Στρατού τα στόματα πάντα επισήμως είναι σφραγισμένα, οι πόρτες κλειστές και οι όποιες επίσημες δηλώσεις γίνονται μόνο με γραπτή άδεια του Γενικού Επιτελείου. Ανεπίσημα όμως υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας και από τις δύο πλευρές, οι οποίες συχνά πυκνά βλέπουν ακόμη και το φως της δημοσιότητας. Αυτή μάλιστα αποτελεί και μία από τις βασικές αιτιάσεις των αξιωματικών του Ε. Σ. κατά πολλών επαγγελματιών οπλιτών, οι οποίοι φερόμενοι κάθε άλλο παρά επαγγελματικά προσφεύγουν συχνά στην «προστασία» πολιτικών, «βυσμάτων» ακόμη και της δημοσιότητας για το παραμικρό παράπονο που θα έχουν στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων τους, φέρνοντας τον Ε. Σ. και τους ίδιους σε δύσκολη και αμήχανη θέση.
Από την άλλη οι επαγγελματίες οπλίτες συχνά κατηγορούν αξιωματικούς για υπεροπτική συμπεριφορά απέναντί τους, καθώς και για το ότι, αν και λίγοι σε αριθμό, έχουν γίνει τα νέα «υποζύγια» του Ελληνικού Στρατού, αφού τους χρεώνονται τα πάντα, ενώ ιδιαίτερα συχνά είναι τα παράπονά τους για μεροληπτικές συμπεριφορές στην κατάρτιση των υπηρεσιών αφού, όπως καταγγέλουν πολλές φορές υποχρεώνονται να κάνουν 7 ή ακόμη και 10 συνεχόμενες υπηρεσίες, προς όφελος βέβαια των αξιωματικών. Αυτή άλλωστε ήταν και η βάση της καταγγελίας που αφορούσε το στρατόπεδο «Αποστολίδη» που βρίσκεται στην πόλη μας…

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΣ: «ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΒΑΣΗ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΜΕ…»
Από την πλευρά της η ηγεσία του Ελληνικού Στρατού φαίνεται πως είναι ενήμερη γι’ αυτή την δυσάρεστη κατάσταση η οποία δεν έχει περάσει απαρατήρητη, με αποτέλεσμα να έχουν εκδοθεί αρκετές διαταγές από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού οι οποίες να επικεντρώνονται στην εμπέδωση ενός κλίματος ισοτιμίας και ισονομίας στις μονάδες μεταξύ αξιωματικών, επαγγελματιών οπλιτών και κληρωτών, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την κατάρτιση των υπηρεσιών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για το θέμα μιλώντας στην «Θ» ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του ΓΕΣ, κ. Γρηγοριάδης, «θα πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στον χειρισμό τέτοιων καταγγελιών αφού η ανωνυμία τους μπορεί να υποκρύπτει διάφορες σκοπιμότητες. Από την άλλη βέβαια δεν θέλω με αυτό να πω ότι πρέπει και ν’ αγνοούνται εντελώς, αφού είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους καταγγελίες είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν επώνυμα, για ευνόητους λόγους. Για τον λόγο αυτό χρειάζονται ιδιαίτερο και προσεκτικό χειρισμό τόσο από την πλευρά των Μέσων Ενημέρωσης, όσο και από την δική μας πλευρά. Όσον αφορά το συγκεκριμένο στρατόπεδο της πόλης σας δεν έχει υπάρξει επίσημα κάποια σχετική καταγγελία ούτε όμως και ανώνυμα. Γενικώς δεν έχει μέχρι σήμερα παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα. Καλώς ή κακώς το φαινόμενο να υπάρχουν παράπονα από μικρόβαθμα στελέχη μέσα στο στράτευμα είναι συχνό και δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενο. Έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με το πώς το κάθε στέλεχος αντιλαμβάνεται τόσο τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του, όσο και την αποστολή του. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχει κάποια πραγματική διάσταση στις όποιες καταγγελίες και μετά φυσικά επιλαμβανόμαστε, είτε πρόκειται για Επ. Οπ. είτε για κληρωτούς. Ειδικότερα για το θέμα των υπηρεσιών έχουν υπάρξει διαταγές και από τον ίδιο τον αρχηγό που να ορίζουν καθεστώς ισοτιμίας και ισονομίας, ενώ και τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται προσπαθούμε να επιλύονται άμεσα για να μην υπάρχουν τριβές».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: