25/11/09

Σε «θέσεις μάχης» για εργασιακό οι εργαζόμενοι


Α. ΜΠΕΜΠΕΚΙΔΗΣ: «ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ»


Στην ανάγκη να τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου αναφορικά με το εργασιακό, αναφέρθηκε μιλώντας στην «Θ» ο γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, Άγγελος Μπεμπεκίδης, με αφορμή τις προθέσεις και τις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των εργασιακών σχέσεων.

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
Για τον κ. Μπεμπεκίδη τα ζητήματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού είναι στενά συνδεδεμένα, αφού εκεί φαίνονται οι προθέσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των συνδικάτων των εργαζομένων, ενώ από την άλλη η περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας έχει άμεσο, σαφή και άσχημο αντίκτυπο στα αποθεματικά των ταμείων. Όπως μας τόνισε ο ίδιος «δυστυχώς η εμπειρία των τελευταίων χρόνων μας έχει κάνει επιφυλακτικούς και δύσπιστους. Φυσικά και μας ενδιαφέρει να ξεκινήσει διάλογος τόσο για το ένα θέμα όσο και για το άλλο, όμως σε αυτόν προσερχόμαστε επιφυλακτικά, αφού συνήθως μέχρι σήμερα τέτοιοι διάλογοι κατέληγαν μονίμως σε περικοπές ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Όσον αφορά το εργασιακό θέλουμε πρώτα να δούμε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Θέλουμε να δούμε, μέσω των προτάσεων που θα κατατεθούν στην διαδικασία του διαλόγου, αν προτίθεται η κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της διακηρύξεις για εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Αναγνωρίζουμε ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, όμως πρέπει να γίνει σαφές και αντιληπτό ότι ο λαός στις 4 Οκτωβρίου υπερψήφισε το ΠΑΣΟΚ για να μην πληρώσουν πάλι τα «σπασμένα» οι εργαζόμενοι, είτε στο ασφαλιστικό είτε στις εργασιακές σχέσεις. Ιδιαίτερα στις τελευταίες δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ελαστικοποίηση, τουλάχιστον με τους όρους που γίνεται μέχρι σήμερα».

«ΜΥΝΗΜΑΤΑ» ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Σε ερώτησή μας αναφορικά με το αν και πως επηρεάζει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα η συμπεριφορά της κυβέρνησης στο εργασιακό καθεστώς που φαίνεται να προτίθεται να εφαρμόσει στον δημόσιο τομέα, ο κ. Μπεμπεκίδης ήταν κατηγορηματικός. Επέμεινε ότι «η συμπεριφορά του κράτους στο θέμα των εργασιακών σχέσεων στον δημόσιο τομέα έχει άμεσο αντίκτυπο και στον ιδιωτικό, διότι περνάει «μηνύματα» στους ιδιώτες εργοδότες, με τους οποίους κυρίως εμείς έχουμε να κάνουμε. Από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να μην δεχθούμε άλλες «συστάσεις» όπως αυτές που έκανε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μέσω Βρυξελλών «έκλεινε το μάτι» στους εργοδότες για ακόμη μεγαλύτερη και ανεξέλεγκτη ελαστιοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τα γνωστά αποτελέσματα. Έχοντας υπόψη όλα αυτά, κρίνουμε θετικές τις αποφάσεις που πάρθηκαν για τα stage, όσον αφορά το κακό παράδειγμα που έδινε αυτή η μορφή εργασίας στο Δημόσιο για τις σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Από την άλλη όμως είμαστε αρνητικοί στην προοπτική να αντικατασταθεί αυτή η μορφή σχέσεων εργασίας με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου. Η θέση μας παραμένει για ασφαλείς συνθήκες εργασίας, πλήρεις δικαιωμάτων, την οποία έχουμε κάθε πρόθεση να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε σθεναρά». Όμως ο κ. Μπεμπεκίδης δεν έμεινε εκεί, αναφορικά με το «στίγμα» που πρέπει να δώσει συνολικά η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα εργασιακά ζητήματα. Όπως τονίζει ο ίδιος «μεγάλη σημασία έχει και η εφαρμογή όλων αυτών, κάτι που πρέπει να γίνει στην ουσία και όχι στους τύπους. Σε αυτή την κατεύθυνση είχε κινηθεί δυστυχώς ο νόμος της κας Πετραλιά, ο οποίος προέβλεπε μεν την σύσταση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) κάτι που όμως τελικά έμεινε ανολοκλήρωτο. Θέση δική μας είναι να στελεχωθεί πλήρως ο Σ.ΕΠ.Ε. με προσωπικό, όπως και το Ι.Κ.Α. αλλά και ο Ο.Α.Ε.Δ., ενώ μικτά συνεργεία να διενεργούν ουσιαστικούς ελέγχους αναφορικά με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Αυτή την θέση μας την στηρίξαμε και προεκλογικά σε τοπικό, όταν με πρωτοβουλία μας ήρθε στην πόλη μας η κα Χριστοφιλοπούλου με την οποία είχαμε επισκεφθεί τον τοπικό γραφείο του Σ.ΕΠ.Ε., όπου και διαπιστώθηκε η τραγική του κατάσταση και οι ελλείψεις σε προσωπικό. Πιστεύουμε όλα αυτά να μην τα έχουν ξεχάσει στην κυβέρνηση, κάτι που θα φανεί στον καταρτισμό των προτάσεών τους για τις εργασιακές σχέσεις. Αν πάντως τελικά δεν γίνουν πραγματικότητα όλα όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά, τότε σίγουρα και αυτή η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της…».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: